Afyonkarahisar 500 Yıllık Şifalı Aşure Geleneği Sürdürülüyor - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar 500 Yıllık Şifalı Aşure Geleneği Sürdürülüyor

Afyonkarahisar 500 Yıllık Şifalı Aşure Geleneği Sürdürülüyor

500 yıllık şifalı aşure geleneği sürdürülüyor Afyonkarahisar'da Mevlana'nın 7'nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi'nin 5 asır önce başlattığı '40 Hatimli 40 Kazan Aşure' geleneği kapsamında 40 kazan aşure dağıtıldı.

23.10.2015 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

500 yıllık şifalı aşure geleneği sürdürülüyor

Afyonkarahisar'da Mevlana'nın 7'nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi'nin 5 asır önce başlattığı '40 Hatimli 40 Kazan Aşure' geleneği kapsamında 40 kazan aşure dağıtıldı.

İslam alimi Mevlana'nın 7'nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi'nin Afyonkarahisar'daki halka aşure dağıtmasıyla başlattığı gelenek, bugün de sürdürülüyor. Afyonkarahisar Belediyesi yemekhanesinde 1 gecede hazırlanan aşure, kent genelindeki 60 bin kişiye ulaştırıldı. '40 Hatimli 40 Kazan Aşure' geleneği kapsamında cuma namazının ardından Mevlevi Camii avlusunda 40 kazan aşure dağıtım töreni yapıldı. Yağmura rağmen şifalı aşureye büyük ilgi gösteren Afyonkarahisarlılar için bahçede dev şemsiyeler kuruldu. Kazandaki aşurelerin üzerine nar, fıstık ve Hindistan ceviziyle çeşitli desenler yapıldı. Cuma namazı sonrası üzerinde 'vav' harfi bulunan en büyük kazan önünde dua edildi. Şifalı aşurenin duasını İl Müftüsü Şükrü Kabukçı yaptırdı. Törene; vali yardımcıları Kamil Kıcıroğlu, Mehmet Yılmaz ve Erhan Günay ile Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban, kent protokolüyle çok sayıda vatandaş katıldı.

'500 YIL ÖNCE NASILSA BUGÜN DE ÖYLE YAPIYORUZ'

Şifalı aşurenin 10 Muharrem'de dağıtıldığını hatırlatan Başkan Çoban, Kerbela şehitlerinin de rahmetle anıldığını söyledi. Aşurenin 500 yıl önce olduğu gibi bugün de 40 kazanda ve kazanların 'vav' şeklinde karıştırılmasıyla hazırlandığını söyleyen Çoban, "500 yıldan fazla süren bir geleneğin mirasçıları olarak geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Mevlana hazretlerinin torunlarından Sultan Divani Mehmet Çelebi hazretleri 1500'lü yıllarda bu geleneği başlatmış. O dönemde 40 hafızın yaptığı 40 hatimle, 40 kazanda; kazanlar 'vav' şeklinde karıştırılarak yapılan aşureler dağıtılmış. O dönemde Afyonkarahisar sadece Müslümanların yaşadığı bir yer değildi. Hıristiyan Ermenilerin de yaşadığı bir bölgeydi. O zaman bu geleneği birlikte yaşatmışlar. Hıristiyan Ermeniler de bu aşurenin şifalı olduğuna inanarak bu törenlere katılmış. Biz de bugün aşureyi 500 yıl önce nasılsa aynı şekilde yapıyoruz" diye konuştu.

İZDİHAM YAŞANDI

Konuşmanın ardından protokolun dağıttığı aşureler için özel kaplar hazırlanırken, bazı kadınlar aşureden daha fazla almak için evden tencere ve büyük kaplar getirdi. Tamamen biten aşure kazanlarını kaşıklarla sıyıran kadınlar, şifalı aşureden almak için izdiham yarattı. Cami önünde 4 noktada dağıtılan aşure kazanlarının önünde uzunluğu 50 metreyi geçen kuyruklar oluştu.

BAKAN EROĞLU'DAN BOL KEPÇE AŞURE

Cami dışında kentin 30 ayrı noktasında 60 bin kap aşure dağıtıldı. Afyonkarahisar Ankara karayolu üzerindeki 2'nci Küçük Sanayi Sitesi'nde kurulan noktada esnafa aşure dağıtımını, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Esnafın hepsini şifalı aşureden yemesi için çağıran Eroğlu, "Bol kepçe aşure burada gelin" diye şaka yaptı.

SULTAN DİVANİ KİMDİR?

İstanbul Galata, Burdur, Eğirdir, Muğla, Sandıklı, Bağdat (Irak), Cezayir, Kahire (Mısır), Lazkiye (Suriye), Midilli ve Sakız (Yunanistan) mevlevihanelerini açan kişi olarak bilinen Sultan Divani, Mevlana'nın yedinci nesilden torunu. Sultan Veled ve Ulu Arif Çelebi'den sonra mevleviliğe önemli hizmetlerde bulunan isimlerden olan Divane Mehmet Çelebi'nin (Sultan Divani) 40 Mevlevi, 40 da Bektaşi müridi olduğu bilinir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar 500 Yıllık Şifalı Aşure Geleneği Sürdürülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.


Advertisement