Afyonkarahisar Barosu'ndan Tutuklama Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar Barosu'ndan Tutuklama Tepkisi

Afyonkarahisar Barosu\'ndan Tutuklama Tepkisi

Ankara'daki hakimlik mülakat sınavında avukat Umut Kılıç'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanmasına tepki gösteren Afyonkarahisar Barosu avukatları, kararın yasal olmadığını açıkladı.

22.04.2015 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'daki hakimlik mülakat sınavında avukat Umut Kılıç'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanmasına tepki gösteren Afyonkarahisar Barosu avukatları, kararın yasal olmadığını açıkladı.

Afyonkarahisar Barosu'nda görevli avukatlar, Umut Kılıç'ın tutuklanmasıyla ilgili baroda basın açıklaması yaptı. Avukatlar adına açıklamayı okuyan Baro Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Kuyucu, "Meslektaşımıza isnat olunan fiilin suç teşkil edip etmediği hususu, yargılamayı gerektirmektedir. Eylemle ceza veya tedbir arasında orantılılığın bulunması, bir diğer söyleyişle 'orantılılık ilkesi' temel evrensel hukuk kaidelerindendir. Meslektaşımıza soruşturma aşamasında atılı bulunan suçun, alt ve üst sınırları ile tutuklama nedenlerinin belirtildiği, 5271 sayılı CMK'nın 100 ve devamı maddeleri nazara alındığında, uygulanan tutuklama tedbirinin kanuni olmadığı aşikardır" dedi.

Avukat Umut Kılıç'ın sabit ikamet sahibi, evli ve baroya kayıtlı olduğunu ve delillerin karartılması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını vurgulayan Mesut Kuyucu, "Dolayısıyla tutuklama sebeplerinin hiçbirisinin bulunmadığı bir ortamda, tutuklama kararı verilmesi kabul edilemez. Kaldı ki 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 299/3 maddesine göre 'Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlıdır', bu haliyle tutuklama tedbiri infaza dönüşmüştür. Meslektaşımızın bu suç isnadıyla tutuklanması bir hukuk garabetidir. Demokratik bir hukuk devletinde hiçbir vatandaş ve dahi yargısal ve kamusal bir meslek ifa eden hiçbir avukat, hakaret isnadı ile tutuklanamaz. Mesleği avukatlık olan birinin, mevcut şartlarda tutuklanması karşısında, kim bu ülkede hukuk güvenliğinden bahsedebilir?" diye konuştu.

Bu ve benzeri uygulamaların Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklere ciddi zarar verdiğine dikkati çeken Kuyucu, şöyle dedi:

"Meslektaşımızın maruz bırakıldığı haksızlığın takipçisi olurken, bu haksızlığın son günlerde oluşturulmaya çalışılan itibarsızlaştırma stratejilerinin bir parçası olup olmadığını da gözleyeceğiz. Mesele sadece baromuz mensubu bir avukat meslektaşımızın tutuklanması olayı değildir. Mesele adaletin hala mülkün temeli olup olmadığı meselesidir. Derdimiz ve çabamız, tüm toplumun ve kurumların adalete olan inançlarının sarsılmaması ve umutsuzluğa düşmemesinin sağlanmasına yöneliktir." - Afyonkarahisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar Barosu'ndan Tutuklama Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement