Afyonkarahisar'da Görülmemiş Vişne Toplama Tekniği - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar'da Görülmemiş Vişne Toplama Tekniği

Afyonkarahisar\'da Görülmemiş Vişne Toplama Tekniği

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesindeki bir vişne üreticisi, vişne fiyatlarının düşük, işçilik ücretlerinin ise yüksek olmasından dolayı farklı bir yöntem geliştirerek ürünlerini zeytin çırpma makinesiyle toplamaya başladı.

25.07.2016 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesindeki bir vişne üreticisi, vişne fiyatlarının düşük, işçilik ücretlerinin ise yüksek olmasından dolayı farklı bir yöntem geliştirerek ürünlerini zeytin çırpma makinesiyle toplamaya başladı.

Sultandağı'na bağlı Yeşilçiftlik beldesinde yaşayan vişne üreticisi Ayhan Doğan, vişne satış fiyatlarının 1 TL'ye kadar düşmesi üzerine işçilik maliyetlerinden kar elde etmek için ilginç bir yönteme başvurdu. Normalde zeytin hasadında kullanılan 'zeytin çırpma makinesi'ni eline alan Doğan, üretimini yaptığı vişneleri makine ile ağaçları çırparak topladı. Doğan geliştirdiği bu ilginç yöntemle ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Yaklaşık bir kişi günde 40-50 kilogram(kg) vişne toplarken makine ile bin 200 kg kadar hasat yapıyorum. Makine ile ağaçtan sarsıntı yolu ile düşürdüğüm vişneleri de en fazla iki kişi kasalama yapıyor. Fazla yorulmadan ortalama günde bin 200 kg hasat yapabiliyoruz. Normalde bu kadar ürün toplamamız için 15-20 kişi işçimiz olması gerekiyor. Üründen zarar etmemek için bir yerden kısmamız gerekiyordu. Biz de bu yöntemle işçilik maliyetlerini azaltmak istedik, nitekim de bunda başarılı olduk." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar'da Görülmemiş Vişne Toplama Tekniği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement