Afyonkarahisar'da Yeraltı Şehri Bilmecesi - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar'da Yeraltı Şehri Bilmecesi

Afyonkarahisar\'da Yeraltı Şehri Bilmecesi

Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz beldesinde 2003 yılında çiftlik yapımı için kazılan temel esnasında bulunan yeraltı şehrinin girişi, 10 yılda el atılmadığı için bakımsızlıktan çökerek toprak altında kaldı.

25.05.2013 20:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'ın Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz beldesinde 2003 yılında çiftlik yapımı için kazılan temel esnasında bulunan yeraltı şehrinin girişi, 10 yılda el atılmadığı için bakımsızlıktan çökerek toprak altında kaldı.

Afyonkarahisar'un Çobanlar ilçesi Kocaöz beldesi yakınlarında 2003 yılında bir vatandaşa ait arazide çiftlik yapımı için temel kazılması sırasında tesadüf eseri bulunan ve M.S. 2. veya 4. yüzyıllara ait olduğu belirlenen yeraltı şehrinin girişi bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı çöktü. 2003 yılında bulunan yeraltı şehrinde incelemelerde bulunan Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi yetkilileri, yeraltı şehrinin ilk iki katına bakılabildiğini, ama şehrin kaç kat olduğunu yapılacak temizleme çalışmaları sonrası ortaya çıkacağını açıklamıştı. Ancak aradan geçen 10 yılda herhangi bir çalışma yapılmayınca yeraltı şehrinin giriş kısmı çökerek toprak altında kaldı.

Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka, bulunan yeraltı şehrinin tamamen gün yüzüne çıkartılması için kendilerinin de çaba sarf ettiklerini söyledi. Yeraltı şehri için ödenek geldiğinde arkeolog bulunamadığını, arkeolog bulunduğunda ise ödeneğin başka yerleri aktarıldığını kaydeden Başkan Alaka, bu yüzden tarihi yapıda gerekli çalışmaların yapılmadığını söyledi.

İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel ise, yeraltı şehrinin girişinin kapandığından bilgilerinin olmadığını, ancak önümüzdeki günlerde İGM komisyonları aracılığı ile bölgede gerekli incelemeleri yaptıracaklarını belirtti.

Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez de, söz konusu yerde gerekli arkeolojik kazıların yapılması için ilgili bakanlıklara yazıların yazıldığını, ancak eleman eksikliğinden dolayı gerekli çalışmaların bir türlü başlatılamadığını ifade etti.

Yeraltı şehrinin hemen yanı başında çiftlik ve besihanesi bulunan vatandaşlar, yeraltı şehrinin bulunmasından dolayı ilk başlarda çok mutlu olduklarını, 2003 ve devam eden bir iki yıl içerisinde birkaç kez yetkililerin bölgeye gelerek inceleme yaptıklarını kaydettiler. Fakat daha sonra kimsenin gelip gitmediğini söyleyen çiftlik sahipleri, yeraltı şehrinin bulunan girişinin bir yıl kadar önce üzerine toprak çökmesi sonucu kapandığını belirttiler.

Tesadüf eseri ortaya çıkarılan yeraltı şehrinin Bolvadin Kemerkaya yeraltı şehri ile aynı özelliklerde olduğu öğrenildi. Şehrin Roma İmparatorluğu döneminde büyük işkenceler yaşayan Hristiyanlar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar'da Yeraltı Şehri Bilmecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement