Afyonkarahisar'ın Kirazı İçin İmzalar Atıldı - Son Dakika
Politika

Afyonkarahisar'ın Kirazı İçin İmzalar Atıldı

Afyonkarahisar\'ın Kirazı İçin İmzalar Atıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’deki kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayan Afyonkarahisar’ın dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’e kiraz ihraç etmesi hususunda imzaların atıldığını belirtti.

18.11.2015 10:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'deki kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayan Afyonkarahisar'ın dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'e kiraz ihraç etmesi hususunda imzaların atıldığını belirtti.

Antalya'da gerçekleştirilen ve ülkemiz prestiji açısından çok önemli olan G-20 Zirvesi'nde Çin ile 7 anlaşma imzalandığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarda iki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan birisi de Afyonkarahisar kirazlarının Çin'e ihraç edilmesine yönelikti. İmzalanan bu anlaşma neticesinde Afyonkarahisar'ımızın kirazı 2016 yılında Çin pazarına girecek" dedi.

Afyonkarahisar Sultandağı kirazını dünya çapında marka haline getirmek maksadıyla yürütülen "Kiraz Markası İnşa Projesi" çerçevesinde kendisinin de 2012 yılında Ankara'da tanıtım toplantısına katıldığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Tanıtım adına yürüttüğümüz bu projeler şimdi meyvesini vermeye başladı. Türkiye'nin ihraç ettiği her üç kirazdan birini karşılayan Afyonkarahisar, şimdi gıda alanında dünyanın en büyük pazarı olan Çin'e giriyor" ifadelerini kullandı.

"3 YILDIR BU İMZA İÇİN UĞRAŞILDI"

Tam 3 yıldır bu imza için uğraşıldığını ifade eden Bakan Eroğlu, "Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) bu konuda çok uğraştı. Özellikle bu hususta TOSYÖV Başkan Yardımcısı İhsan Başer'e de teşekkür ediyorum. Ayrıca Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası da büyük gayretler içinde oldu. Afyonkarahisar'dan Çin'e kiraz ihracatı için gerek diplomatik, gerekse mevzuat düzenlemeleri anlamında ciddi emek harcadılar" dedi.

Afyonkarahisar'da özellikle Sultandağı ve Çay kirazlarının Uluslar arası piyasada zaten kendini ispat ettiğini ifade eden Bakan Veysel Eroğlu, "Çin'de satılan kiraz ile bizim kirazlarımız arasında büyük fark var. Rengi, kokusu ve aroması ile ilk kez Afyonkarahisar kirazıyla tanışacak Çinliler ağzının tadını bulacak ve bir daha bu kirazdan vazgeçemeyecekler" dedi.

Markalaşma olmadığı için Afyonkarahisarlı üreticilerin yeterince kazanç sağlayamadıklarına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Sultandağı ve Çay kirazları bu markalaşmayı yakaladı. Diğer ürünlerde de bu markalaşmayı yakalamak gerekiyor. Marka olan ve olmayan aynı ürün arasında fiyat açısından büyük farklar oluyor" şeklinde konuştu.

"KİRAZ ÜRETİCİ HEMŞEHRİLERİMİZE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ"

İmzalanan anlaşma ile 1,4 milyarlık Çin pazarına giren Afyonkarahisarlı kiraz üreticisi hemşehrilerine her türlü desteği vereceklerinin altını çizen Bakan Eroğlu, "Bugüne kadar bu desteği verdik, bundan sonra da özellikle sulama ve pazarlama hususunda bu desteklerimiz sürecek. Afyonkarahisar'ımıza hayırlı olsun" diyerek sözlerini tamamladı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Afyonkarahisar'ın Kirazı İçin İmzalar Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a ilişkin kararını yayımladı
    02:08 Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a ilişkin kararını yayımladı

    Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a eklenen geçici 1. maddenin birinci cümlesi ve üçüncü cümlesinin bir kısmının iptaline ilişkin kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile 134 milletvekilinin açtığı iptal davası sonucunda verildi. İptal edilen madde, kamulaştırma kararları üzerine açılan davalarda idare aleyhine açılacak davalarda kamulaştırma bedelinin mahkeme veznesine depo edilmesini öngörüyordu.

  • Özgür Özel, Partisinin Genç Adaylarıyla:
    02:06 Özgür Özel, Partisinin Genç Adaylarıyla: "Onlara Güvenmek, Yol Açmak, İmkan Tanımak Çok Önemli"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genç belediye başkan adaylarıyla İstanbul’daki Dijital Deneyim Müzesi’nde bir araya geldi. Özel, “Benim bir gence inanıp da sükut-u hayale uğradığım çok istisnadır ama çok inandığım yaşıtlarım beni çok sükut-u hayale uğratmıştır. Siyasette gençler yedek kulübesinde yaşlandıkça ileride olmaması gerektiğini düşündüğümüz her şeyi yedek kulübesinde öğreniyorlar ama sahada hiç kötü bir şey öğrenmiyorlar, kötü bir şey yapmıyorlar. Onlara güvenmek, yolunu açmak ve onların kendinden daha gençlerin yolunu açması için onlara imkan tanımak çok önemli. Ben çok güveniyor ve inanıyorum” dedi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli etkinliklere katılacak
    02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli etkinliklere katılacak

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da gerçekleştirilecek olan Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni, Arnavutköy- İstanbul Havalimanı Metrosu Açılış Töreni, Mamak Yeşilbayır Mahallesi Sağduyu Caddesi'nde düzenlenecek Toplu Açılış Töreni ve ATO Congresium'da şoför esnafı ile iftar programına katılacak.

  • Bağcılar'da kadın muhtar adayına 4 gün içinde ikinci kez silahlı saldırı
    01:53 Bağcılar'da kadın muhtar adayına 4 gün içinde ikinci kez silahlı saldırı

    Bağcılar Yavuz Selim Mahallesi'nde muhtarlık seçimlerine katılan Münevver Adan, seçim ofisi olarak kullandığı yerin önüne kimliği belirlenemeyen şahıslar tarafından ikinci kez silahlı saldırıya uğradı. Adan, saldırıların tekrarlanmasından endişe duyuyor ve can güvenliğinden endişe ettiğini belirtiyor. Polis ekipleri olayla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

  • İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi
    01:45 İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin genç belediye başkan adaylarıyla İstanbul'daki Dijital Deneyim Müzesi'nde düzenlenen programda bir araya geldi. İmamoğlu, genç yöneticilerin yeni nesil belediyecilik taleplerine hızlı ve pratik çözümler üretebileceğini belirtti. Ayrıca, İmamoğlu konuşmasında gençlere yönelik yapılan hizmetlerden ve gelecek hedeflerinden de bahsetti.

  • Bağcılar Yavuz Selim Mahallesi'nde Muhtar Adayı Silahlı Saldırıya Uğradı
    01:38 Bağcılar Yavuz Selim Mahallesi'nde Muhtar Adayı Silahlı Saldırıya Uğradı

    Bağcılar Yavuz Selim Mahallesi'nde muhtarlık seçimlerinde aday olan Münevver Adan, seçim ofisi olarak kullandığı yerde kimliği belirlenemeyen şahıslar tarafından ikinci kez silahlı saldırıya uğradı. Adan, saldırıların tekrarlanmasından endişe ediyor ve can güvenliğinden endişe duyuyor. Polis ekipleri olayla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

  • Murat Kurum: İstanbul'un 7 milyar dolar kaynağı nerede?
    01:29 Murat Kurum: İstanbul'un 7 milyar dolar kaynağı nerede?

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun engellendiği yönündeki iddiasına cevap vererek, İstanbul'un 7 milyar dolarlık kaynağının nerede olduğunu sordu. Kurum, İstanbul'un kaynaklarının yeterli olduğunu belirterek, bütçenin yatırıma ayrılması halinde vaatlerin gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesinin öncelikleri arasında olmadığını ve İstanbul Belediyesi'nin rant olarak görülmeyeceğini vurguladı. Kurum, su sorununu çözeceklerini, taksi yönetimini tek merkezden sağlayacaklarını, sokak hayvanlarına bakım merkezleri ve yaşam alanları oluşturacaklarını, dijital beyaz masa ile sorunların çözümünü takip edeceklerini ve ulaşım sorununu çözeceklerini söyledi.


Advertisement