Ağabeyinin Kurtarıcı Meleği Oldu - Son Dakika
Yerel

Ağabeyinin Kurtarıcı Meleği Oldu

Antalya'da anne ve babası talasemi hastası olduğu için genetik ayıklama yöntemiyle dünyaya gelen Melek bebek, ağabeyinin hayatını kurtardı.

24.05.2013 13:59  Güncelleme: 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da anne ve babası talasemi (Akdeniz anemisi) hastası olduğu için genetik ayıklama yöntemiyle dünyaya gelen Melek bebek, ilik nakli ile ağabeyi İsmail Çağrı'nın hayatını kurtardı.

Babası Akdeniz anemisi taşıyıcısı, annesi orak hücreli anemi taşıyıcısı olan 8 yaşındaki İsmail Çağrı, genetik olarak rahatsızlıklardan temizlenmiş olarak dünyaya gelen kardeşi Sevim Melek sayesinde hayata yeniden merhaba dedi.

Manavgat'ta yaşayan Hüseyin Şık ile eşi Ayşe Şık, talasemi hastası olarak doğan oğulları İsmail Çağrı'nın (2004) kurtulması için, tüp bebekte transfer öncesi genetik ayıklama anlamına gelen Doku Tiplemeli Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) yöntemiyle üçüncü denemede Sevim Melek (2010) adlı bir kız bebek sahibi oldu.

İsmail Çağrı ile dokuları uyuşan ve sağlıklı olduğu belirlenen bir embriyonun transfer işlemi 18 Aralık 2010'da gerçekleştirildi. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçiren anne Ayşe Şık, 17 Ağustos 2010'da Sevim Melek adı verilen bir kız bebek dünyaya getirdi. Bebeğin kordon kanı doğum esnasında alınarak saklanmak üzere Akdeniz Üniversitesi Hastanesine gönderildi.

Melek 1,5 yaşına geldiğinde ise ağabeyi İsmail Çağrı'ya ilik nakli yapıldı. 29 Aralık 2012'de gerçekleştirilen nakil sonrasında yüzde 100 uyum sağlandığı, İsmail Çağrı'nın kan değerlerinde olumlu gelişmeler gözlendiği bildirildi.

İsmail Çağrı'ya ilik nakli ameliyatından bu yana kan nakli yapılmadı. İsmail'in Çağrı için öngörülen yaklaşık 6 kritik sürenin sona ermesi ile tüm riskleri ortadan kalkarak normal sağlığına kavuşacağı bildirildi.

-"Artık mutluyum"-

Gazetecilere açıklamalarda bulunan baba Hüseyin Şık, ilik nakli yapılmasıyla İsmail Çağrı'nın rahatsızlıklarından tamamen kurtulduğunu belirterek aile olarak artık mutlu olduklarını söyledi.

Kendisinin Akdeniz anemisi, eşinin ise orak hücreli anemi olduğunu kaydeden Şık, eşinin ilk çocuklarına hamile kaldığında doktora bunu söylediğini ve gerekli testleri yaptırdıklarını ifade etti.

3 çocuklarının olduğunu anlatan baba Hüseyin Şık, ilk çocukları Betül'de

(14) herhangi bir rahatsızlık görülmediğini ifade etti.

İkinci çocukları İsmail Çağrı'nın dünyaya geldiğinde de ilk 6 ay her şeyin normal olduğunu anlatan Baba Şık, "Daha sonra kilo almamaya başladı ve gelişimi durunca Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü'ne gittik. Orada yapılan muayenelerinin ardından talasemi hastası olduğunu öğrendik" dedi.

Talasemi hastası olan İsmail Çağrı'ya her 20-22 günde bir 2 ünite kan verildiğini belirten baba Şık, şöyle konuştu:

"Talasemi hastaları için kan transferi de biraz sorunlu. En fazla iki günlük kan kullanılabiliyor. Çok zor günler yaşadık. İsmail Çağrı'nın hastalıktan kurtulması için çareler aradıklarını İstanbul'da tüp bebekle dünya gelecek bir kardeşin bu hastalığı yenebileceğini öğrendik. Daha sonra aynı yöntemin Antalya'da da yapıldığını duyduk. Tüp Bebek yöntemiyle annesi Sevim Melek'e hamile kaldı. Sevim Melek dünyaya geldi. Sevim Melek'ten yapılan ilik nakliyle Çağrı hastalıklarından tamamen kurtuldu. Talasemi rahatsızlığı olan çocuklar için mutlaka bu yöntemi denemelerini tavsiye ediyorum."

Anne Ayşe Şık ise oğlunun yaşadığı rahatsızlığın aile olarak kendilerini çok üzdüğünü belirterek, "Şimdi çok mutluyum. Ailece mutluyuz. Bu şekilde rahatsız olan herkese şifa diliyorum" dedi. - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ağabeyinin Kurtarıcı Meleği Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement