Ağaç Altından Kanada'ya Uzanan Yolculuk - Son Dakika
Güncel

Ağaç Altından Kanada'ya Uzanan Yolculuk

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şüra Baykan'ın Basmane'deki bir ağaç altında rastladıktan sonra evini açtığı Suriyeli Maha Mansour ve 6 çocuğu Kanada'nın London kentinde yeni bir yaşam kurdu.

07.10.2016 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EFSUN YILMAZ - Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şüra Baykan'ın Basmane'deki bir ağaç altında rastladıktan sonra evini açtığı Suriyeli Maha Mansour ve 6 çocuğu Kanada'nın London kentinde yeni bir yaşam kurdu.

Evi bombayla yıkıldıktan, eşi Beşir'i de savaşta kaybettikten sonra en büyüğü 7 yaşında, en küçüğü 15 günlük bebeğiyle Türkiye'ye sığınan Maha Mansour (32) ile akademisyen Şüra Baykan'ın Basmane Meydanı'nda 2015 yılının Ekim ayında kesişen yolu "umuda" uzandı.

Yunanistan adalarına geçmek için İzmir'e gelen ve yaklaşık 1 yıl önce bir ağacın altında küçük çocuklarıyla bekleyen Maha Mansour, o gün tanıştığı Doç. Dr Şüra Baykan sayesinde Kanada vatandaşı oldu.

Onlar için ev tutmuştu

Maha ve çocuklarına karşılaştıkları ilk gün "Benim evime gelmek ister misin?" sorusunu yönelten Şüra Baykan, hiç düşünmeden evine aldığı 7 kişilik Suriyeli aileye bakmış, annelerini kaçak şekilde Yunanistan adalarına gitmemeleri için ikna etmişti.

Bir süre evinde ağırladığı Maha ve çocukları AFAD'ın Kilis'teki kampına götüren, ancak küçük çocukların kampta rahat edememesi üzerine Gaziantep'e giderek aileyi İzmir'e geri getiren Baykan, onlara Bornova'da ev tutmuştu.

Şüra Baykan, arkadaşları ve Halkların Köprüsü Derneği'nin desteğiyle 6 ay İzmir'de yaşayan Maha ve çocuklarının Avrupa'ya yasal yollarla gitmesi için başvurular yapılmıştı.

Ailenin tek yakınlarının bulunduğu İsveç'e yasal yollarla gitmeleri için Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'ne (Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants-ASAM) başvuran Türk gönüllülerin talebi üzerine BM konu ile ilgili temsilci göndermiş, temsilci de 'Türkiye'de hayatı tehlikede bulunmuyor' diyerek ret raporu hazırlamıştı.

Suriyeli aile için kampanya başlatan bir başka grup gönüllünün başvurusu üzerine Kanada, Maha ve çocuklarını vatandaşlığa kabul etmişti.

İzmir'den 2016 yılının Mart ayında yola çıkan Mansour ailesi Kanada'nın London kentine ulaşmıştı.

"Şimdi mutlular"

Şüra Baykan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maha ile çocukları Mintaha (7), Nur (6), Aya (5), Büşra (4), Sidra (2) ve Muhammet (1) ile karşılaştığında ailenin çok çaresiz durumda olduğunu söyledi.

Ölüm yolculuğuna çıkmamaları için aileyi evinde ağırladığını ifade eden Baykan, "Teklifimi çekinerek kabul etti. Aldım eve getirdim. Biz o akşam o çocukları orada görmeseydik, ertesi gün kıyıda cesetleriyle karşılaşabilirdik. Aklımda tek bir şey vardı, onları güvenle gidecekleri yere ulaştırmak." dedi.

Ailenin şimdi güvende ve mutlu olduğunu, iletişimi kesmediklerini söyleyen Baykan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Maha yüz binler içinde bir deniz yıldızıydı. Bize tükendiğimiz anda umudu tekrar hatırlattı. Umarım bu savaşın evsiz, yurtsuz bıraktığı binlerce mağdur da hak ettikleri insanca yaşama kavuşurlar."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ağaç Altından Kanada'ya Uzanan Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement