Ağaçlara "Teke Böceği" İlaçlaması - Son Dakika
Güncel

Ağaçlara "Teke Böceği" İlaçlaması

Zeytinburnu'nda, teke böceğinin zarar verdiği 57 akçaağaç imha edildi.

07.07.2015 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeytinburnu'nda, teke böceğinin zarar verdiği 57 akçaağaç imha edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı ekiplerince yapılan arazi denetimleri sırasında Abdi İpekçi Spor Salonu'nun önündeki akçaağaçların kök bölgesinde yaklaşık 9-10 milimetre çapında delikler gözlendi.

Bitki çevresinde yapılan incelemede, deliklerin teke böceğinden (Anophoplora spp.) kaynaklandığı tespit edildi.

İstanbul Tarım Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli, Zirai Karantina Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince yapılan değerlendirmede, arazi çalışmalarının planlanması kararı alındı ve çalışmalara hızlı şekilde başlandı.

Toplantıda alınan kararlar gereği Abdi İpekçi Spor Kompleksi civarındaki cadde, sokak, kamu alanları ve özel mülklerdeki ağaçlar tek tek incelenerek ergin çıkış deliği gözlenen ağaçlar işaretlendi. Alandan kesilip uzaklaştırılma çalışması mart ayı sonu itibarıyla tamamlandı. Bu kapsamda, 57 akçaağaç imha edildi.

Ayrıca, Abdi İpekçi Spor Salonu merkez alınıp Fatih ve Zeytinburnu'nda 2 kilometre çevresindeki tüm akçaağaç, atkestanesi, söğüt ve çınar ağaçlarının ilaçlanması da yapıldı. İlk ilaçlama başarılı oldu. Çalışmalara 20 gün arayla devam edilecek.

Böceğin özellikleri

Olgun Asya Uzun Boynuzlu Teke böcekleri 2,5-4 santimetrelik gövde genişlikleri ve 10 santimetreye varan anten uzunluğuyla çok büyük böceklerdir.

Kanatlı olan böcekler, gövdelerinin büyüklüğü ve ağırlıkları sebebiyle en fazla 400 metre uzaklığa uçabilir. Dişi böcekler yumurtalarını ağaç gövdesine çiğneyici ağız yapısıyla 10-15 milimetre çapında yuvarlak veya oval çukurlar açarak 40-50 yumurta bırakır. 10-15 gün içerisinde larva çıkar ve odunsu dokuya doğru ilerleyerek beslenir, kışı larva halinde ağaç içerisinde geçirir.

Böcek, gelecek yıllarda İstanbul için ciddi bir tehdit oluşturan ve kentin yeşil alanlarındaki birinci sıradaki en tehlikeli zararlısıdır.

Bu böcekler daha çok akçaağaçlar, atkestanesi, kavak, söğüt, karaağaç, huş ve çınar ağacını tercih ediyor.

Böcek tarafından kemirilen ağaç gövdesinde iz kalıyor. Yumurtadan çıkan larvaların beslenmesi sonucu odun talaşı ve açtığı delikler görülür. Larvalar gövde içerisinde beslenip pupa olup, erginleşerek ağaç kök boğazında delik açarak dışarı çıkarlar.

Çıkış delikleri dairemsi olup 6-14 milimetre çapındadır. İstila edilen ağaçların derhal kesilmesi ve yongalama makinesinden geçirilmesi büyük önem arz eder. Bu yöntem böceğin etkisizleştirilmesinde yüzde 100 etkindir.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ağaçlara 'Teke Böceği' İlaçlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement