Ağaçları Kesilen Yırcalılara Destek Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Ağaçları Kesilen Yırcalılara Destek Sürüyor

Ağaçları Kesilen Yırcalılara Destek Sürüyor

Manisa'nın Soma İlçesi'ne yapılacak üçüncü termik santral için Kolin Şirketler Grubu'nun, acele kamulaştırma sürecinde olan zeytinliklerde gece yarısı ağaç kesim çalışmalarının ardından arazide kamp kurup beklemeye başlayan Yırca Mahallesi sakinlerine bir destek de Manisa Barosu Çevre Komisyonu üyeleri ile CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız'dan geldi.

20.09.2014 19:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'ne yapılacak üçüncü termik santral için Kolin Şirketler Grubu'nun, acele kamulaştırma sürecinde olan zeytinliklerde gece yarısı ağaç kesim çalışmalarının ardından arazide kamp kurup beklemeye başlayan Yırca Mahallesi sakinlerine bir destek de Manisa Barosu Çevre Komisyonu üyeleri ile CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız'dan geldi. Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma'da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlik, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına, geçen 1 Eylül'de düzenledikleri eylemle tepkilerini dile getirip, acele kamulaştırma sürecinin iptali için dava açtı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi. Zeytinliklerin bulunduğu Yırca Mahallesi sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ni durumdan haberdar edip, Kolin Şirketler Grubu'nun zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Dava sonuçlanmadan ve acele kamulaştırma süreci tamamlanmadan şirketin zeytinliklerin çevresine tel örgü çekmesinin hukuka aykırı olduğu savunulurken, önceki gün gece yarısı Kolin Şirketler Grubu'nun iki iş makinası köye gelerek zeytinlik alanda kesim işlerine başladı. Köylüler ve çevreciler, duruma tepki gösterdi.

ÇEVRE KOMİSYONU ÜYELERİ BÖLGEDE

Kesemin ardından üç gündür araziye kamp kurup beklemeye başlayan Yırca Mahallesi sakinlerine bir destek de Manisa Barosu Çevre Komisyonu üyeleri ile CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız'dan geldi. Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Menderes Hırçıner, baro avukatları Serhan Çelik ve Hasan Namak ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ile bölgeye geldi. Yırcalıları dinleyen grup, desteklerini dile getirdi.

DESTEK MESAJI

Manisa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Menderes Hırçıner, "Bilindiği üzere Zeytinciliğin ıslahı kanunu uyarınca zeytinlik alanlarının 3 kilometre mesafesinde zeytinlerin gelişimini olumsuz etkileyecek tesis yapılması yasal olarak mümkün değildir. Yine ülkemizde tarım arazileri son derece sınırlı olup, bu arazilerin de çok cüzi miktarda zeytin arazileri olmasına rağmen ısrarla bu arazilerin içinde maden ocağı yapılmak istenmesi son derece yanlış ve hatalı bir uygulamadır. Bu hatanın yol yakınken dönülmesini talep ettiğimizi yetkililere kamuoyuna daha önce paylaşmıştık. Geçen günlerde de burada köylülerin muvafakati olmamasına rağmen, tepkisine rağmen gece vakti gelinerek zeytin ağaçlarının söküldüğünü bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bizde Manisa Barosu Çevre Komisyonu olarak burada yerinde kesilen ağaçları ve köylülerimizin, halkımızın taleplerini alarak inceleme yapıp, konuyu rapor haline getirmek üzere ziyarete geldik. Yapılmak istenen bu kamulaştırma işleminin maden ocağı tesisinin çevreye ve toplumumuza bir yarar sağlamayacağını ve yol yakınken bu yanlıştan geri dönülmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın açtığı davalar sürüyor. Biran önce davaların sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu konuda biz de Manisa barosu ve çevre komisyonu olarak sizlerin yanındayız" dedi. KILIÇDAROĞLU'NDAN DESTEK SÖZÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile telefonla görüştüğünü söyleyen Yırca Mahalle Muhtarı Mustafa Akın, "Acele kamulaştırma iptali ve yürütmenin durdurulması ile ilgili 1 Eylül'de Danıştay'a dava açıldı. Biz en azından mahkeme kararını verene kadar arazilerimizi teslim etmeme niyetindeyiz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mücadelenizi biliyorum. Sizin direnmeniz daha önemli. Mücadelenizin yanınızdayız' dedi.

"BURADA KÖY HALKI DİRENİYOR"

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, "Kolin İnşaat Firması AKP'nin 12 yıllık iktidar sürecinde kat ve kat büyümüş, Türkiye'nin hatta dünyanın sayılı rant kazanmış inşaat firmalarından bir tanesidir. Burada zeytin alanını koruma yasası çıktıktan sonra buraya müdahale edilmek istendiğinde, acele kamulaştırma kararı alındığında; burada diğer aktivist üyelerin büyük katkılarıyla beraber köy halkı Danıştay'a dava açtı. Danıştay'dan bu kararı durdurmasını ve yeniden incelemesini istedi. Ama Danıştay daha kararını vermemişken, burada bizde onların da hukuki süreci eşit bir şekilde beklemesi gerekirken, bir firma tüm hukukun üstünde herkesin üstünde hukuku da çiğneyerek burayı tel örgülerle çeviriyor ve buraya müdahale ediyor. Üç kepçe girdi. Üç kepçe 13 tane zeytin ağacını burada yıktı. Türkiye'yi Yırca üzerinden örneklemek gerekirse, çok büyük bir tehlike beklemektedir. Köylünün elindeki evladı olan, köylünün elindeki üretim aracı olan bu zeytin ağaçları talan edilmiştir. Kolin İnşaat Firması gibi Limak İnşaat Firması gibi başka inşaat firmaları gibi AKP iktidarına yakın, Cumhurbaşkanına yakın, Başbakana yakın, kabineye yakın inşaat firmalarına hukuk hiçe sayılarak 'siz oraya gelin, oradan kar elde edin' diye köylülerin hakkı gasp edilmeye çalışılmaktadır. Burada köy halkı direniyor. Buna da geçit de vermiyor. Buna geçit vermeme noktasında da kararlı" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ağaçları Kesilen Yırcalılara Destek Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.


Advertisement