Ağaçtan Tezgaha Zeytinyağlı Sabunun Yolculuğu - Son Dakika
Yerel

Ağaçtan Tezgaha Zeytinyağlı Sabunun Yolculuğu

Ağaçtan Tezgaha Zeytinyağlı Sabunun Yolculuğu

Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağlı Nizip sabunu, yaklaşık 5 aylık zahmetli sürecin ardından tüketiciye ulaşıyor.

03.04.2014 11:30  Güncelleme: 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAAN BOZDOĞAN - Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağlı sabun, yaklaşık 5 aylık zahmetli sürecin ardından tüketiciye ulaşıyor.

Nizip ilçesinde üretilen vücut ve yüz temizliğinin yanı sıra kozmetik sektöründe kullanılan zeytinyağlı sabun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketiliyor. Başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen Nizip sabunu, doğallığı nedeniyle ilgi görüyor.

Üretiminin ilk aşamasında, zeytinler çekirdeğiyle ezilerek "pirne yağ" haline getiriliyor. Büyük kazanlarda "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek iki gün boyunca kaynatılan pirne yağı, istenilen kıvama geldikten sonra kurutulup şekilleneceği sergiye dökülüyor.

Bir gün bekletilerek damgası vurulan sabunlar, kesilerek kubbe şeklinde duvar gibi örülerek kurumaya bırakılıyor. Yaklaşık 5 aylık bekleyişin ardından paketlenen sabunlar, yurt içi ve dışına gönderiliyor.

Doğal yöntem ve malzemelerle üretiliyor

Sabun imalatçısı Müslüm Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede "Nizip sabunu" olarak bilinen zeytinyağlı sabunlara ilginin arttığını söyledi.

Şampuan ve sabunların çoğunluğunda kimyasal madde kullanıldığını öne süren Eker, zeytinyağlı sabunun ise cilde ve saça faydalı bitkisel ürünlerden elde edildiğini kaydetti.

Zeytinyağlı sabunun faydalı olduğunu savunan Eker, şöyle konuştu:

"Kimyasal madde kullanılarak elde edilen sabun ve şampuanlar saç dökülmesine neden olabilir ancak yeşil sabun doğal malzemelerden üretildiği için saç dökülmesi yaşanmaz. Bundan dolayı zeytinyağlı sabun kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü kepeği önler, saça faydalıdır. Yeşil sabunu kullanmaya başlayanların bir daha başka sabun kullanmadığını duyuyoruz."

Zeytinyağlı sabun üretiminde kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını dile getiren Eker, geleneksel yöntemlerle üretilen sabunun daha geniş kitlelere ulaştırılabilmesi için yetkililerden destek beklediklerini kaydetti. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ağaçtan Tezgaha Zeytinyağlı Sabunun Yolculuğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement