Ağbal: ABD'nin Faiz Arttırması, Gelişmekte Olan Ülkeleri Etkiliyor - Son Dakika
Güncel

Ağbal: ABD'nin Faiz Arttırması, Gelişmekte Olan Ülkeleri Etkiliyor

Ağbal: ABD\'nin Faiz Arttırması, Gelişmekte Olan Ülkeleri Etkiliyor

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, ABD'deki seçimler sonrası Başkan Donald John Trump'un iş başına gelmesi ardından Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerini etkilediğini bunun da büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.

25.03.2017 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, ABD'deki seçimler sonrası Başkan Donald John Trump'un iş başına gelmesi ardından Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerini etkilediğini bunun da büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen 'İstihdam ve Üretim Destekleri ile Vergisel Düzenlemeler Toplantısı'na katıldı. Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile iş dünyasının büyük ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Bakan Ağbal, 2009'dan sonra ortaya çıkan küresel ekonominin daralmasının halen devam ettiğini söyledi. 2016'nın bütün dünya ekonomilerinde 2009 krizinden sonra en kötü yıl olduğunu belirten Ağbal, şöyle dedi:

"Bundan önceki yıllarda hep IMF, Dünya Bankası ileriye dönük hep iyimser tahminlerde bulundular ancak hep gerçekleşmeler bunun altında oldu. Küresel ekonomide işlerin beklenen ölçüde gitmediğini ifade etmekte yarar var. Fırsatlarımız ve risklerimiz var. Uzun dönemli farklı trendler var. Bunların farkında olmalıyız, dünyaya bakışımızı da bu riskler, tehditler, fırsatlar ve genel trendler üzerinden kurmak zorundayız."

"KÜRESEL EKONOMİDE TOPARLANMA OLACAK"

Tüm dünyada ekonomide toparlanma beklendiğini ifade eden Ağbal şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde ılımlı bir toparlanma olacak. AB ülkelerinde 2013 sonrasında ekonomik anlamda toparlanma görüldü. ABD seçimleri ardından belirsizlikler başladı. ABD seçim sonuçlarına ilişkin aşağı-yukarı bir beklenti vardı. Tersi bir sonuç oldu. Trump'ın ABD'de iş başına geldikten sonra hızlı bir şekilde kamu harcamalarını arttıracağı, vergileri düşüreceği şeklinde bir beklenti vardı, vardı fakat orada da anlaşılıyor ki bu ortaya konulan politikaların kısa sürede uygulamaya konulması mümkün gözükmüyor. Bu da bizim için bir belirsizlik unsuru, bu da küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor. ABD Merkez Bankası, 'Bu sene en az 3 defa faiz arttıracağız' diyor. Martta faiz artırımı geldi, 2 defa daha var. ABD'de faizlerin yukarıya gitmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin hepsini etkiliyor. Bu risk unsuru."

BÜTÇE DENGELERİ İYİ DURUMDA

Türkiye'nin Maliye Bakanı olarak rahat olduğunu vurgulayan Ağbal, "Bütçe dengeleri iyi durumda. Bugün bütçe açıkları milli gelire oran bakımda ortalama yüzde1. OECD ülkelerinde bu oran yüzde 3'ün üzerindedir. Bir kısım AB ülkelerinde yüzde 5 üzerinde. Türkiye kamu maliyesi bakımından herkesin performansı iyi dediği bir ülke konumundadır. Bütçe açıklarınız düştüyse devletin borcu da azalır. Türkiye'nin kamu borcu milli gelire oranı yüzde 30 altında. AB ve ABD'liler gelince onlara onları soruyorum, 'Bütçe açığınız ne kadar' diyoruz. Eskide onlar bize ders verirlerdi. Kamu maliyesi bakımından performansımız son drece güzel" diye konuştu.

- Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ağbal: ABD'nin Faiz Arttırması, Gelişmekte Olan Ülkeleri Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement