Ağbal: " İşverene 11,4 Milyar Lira Asgari Ücret Desteği" - Son Dakika
Ekonomi

Ağbal: " İşverene 11,4 Milyar Lira Asgari Ücret Desteği"

Görüntü Dökümü: 2016 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamaları 2016 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanı Ağbal: (4) "Sayıştay raporları konusunda, siyaseten söyleyeyim, herhangi bir şekilde çekineceğimiz saklayacağımız, gizleyeceğimiz bir şey yok" "(Asgari ücretin işverene maliyeti) Bu kapsamda işverenlere 2016 yılında 11,4 milyar lira destek sağlayacağız" Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Sayıştay raporları konusunda, siyaseten söyleyeyim, herhangi bir şekilde çekineceğimiz saklayacağımız, gizleyeceğimiz bir şey yok" dedi.

21.01.2016 00:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü:

2016 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açıklamaları 2016 Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Maliye Bakanı Ağbal: (4)

"Sayıştay raporları konusunda, siyaseten söyleyeyim, herhangi bir şekilde çekineceğimiz saklayacağımız, gizleyeceğimiz bir şey yok"

"(Asgari ücretin işverene maliyeti) Bu kapsamda işverenlere 2016 yılında 11,4 milyar lira destek sağlayacağız"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Sayıştay raporları konusunda, siyaseten söyleyeyim, herhangi bir şekilde çekineceğimiz saklayacağımız, gizleyeceğimiz bir şey yok" dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2016 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Ağbal, komisyon üyesi milletvekillerine bütçeye ilişkin yapacakları eleştirilerden dolayı teşekkür ettiğini söyledi.

Ağbal, her şeyi mükemmel yaptıkları iddiasında olamayacaklarını dile getirerek, "Mutlaka daha iyisini yapmamız lazım, daha çok gayret göstermemiz lazım, hatalar yapmışsak ders çıkarmamız lazım. En önemli olan şey; vekaleti vatandaştan aldık, hizmeti de vatandaşa yapacağız" diye konuştu.

Bütçenin hazırlanması aşamasında destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere tüm yetkili ve ilgililere teşekkür eden Ağbal, bütçe hazırlamanın ne kadar zor olduğunu çok iyi bildiklerini anlattı.

Hesap verebilirlik noktasında Sayıştay raporlarına ilişkin eleştirileri de cevaplayan Ağbal, "Hiç çekinecek bir şey yok. Sayıştay raporu şöyle olmalıdır, böyle olmalıdır... O, Sayıştayın Meclise karşı bir sorumluluğudur. Sayıştayın yapması gereken bir görevidir. Sayıştay Başkanlığının yapmış olduğu denetimlerde, ortaya çıkan raporlarda yapılacak eleştiriler mutlaka olacak. Her eleştiri aynı zamanda bizim için bir ödevdir" ifadelerini kullandı.

"Çekineceğimiz, saklayacağımız bir şey yok"

Bakan Ağbal, Sayıştayın ortaya çıkardığı bazı eksiklikleri gördüğü zaman kendisinin de memnun olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"Daha önceki yıllarda komisyonda görüşülen genel bütçeli idarelerin mali tablolarının sunumu ile ilgili tartışmada dedik ki 'Sayıştayın yaptığı değerlendirmelerde aslında kavramsal düzeyde görüş farklılıklarımız var ama biz buna rağmen en süratli bir şekilde genel bütçeli idareler için de mali tabloların üretilmesini sağlayacağız'. Sayıştay ile çalıştık, beraber yönetmeliği değiştirdik. Muhasebat Genel Müdürlüğümüz, genel bütçeli idarelerin mali tablolarının hazırlanması noktasında koordinasyon yaptı.

Bugün rahatlıkla diyebiliyoruz ki yönetmelik değişikliğinin süresi bitmemiş olmasına rağmen mali tabloları genel bütçeli idareler itibarıyla da verebiliyoruz. Sayıştay raporları konusunda, siyaseten söyleyeyim, herhangi bir şekilde çekineceğimiz saklayacağımız, gizleyeceğimiz bir şey yok. Olmaması lazım, zaten olamaz da ama birçok raporda bürokratik düzeyde yapılmış birtakım mevzuata uygun olmayan işlemler olabilir. Bu konularda da Sayıştay ile ilgili idare karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyor, düzeltilmesi gereken bir işlem varsa düzeltiliyor."

Ağbal, kamu kaynağının en verimli ve tasarruflu şekilde kullanılması konusunda kendisinin de herkes gibi çok hassas olduğunu vurgulayarak, "Kimse bir başkasından daha fazla bu milleti seviyor olamaz" dedi.

"En büyük payı yine eğitime ayırıyoruz"

2016 yılı bütçesinin temel özellikleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ağbal, AK Parti hükümetleri olarak en büyük yatırımı eğitime yaptıklarını söyledi. 2016 yılında eğitime ayırdıkları kaynağı 2015 bütçesine göre yüzde 24,9 artırarak 109,3 milyar liraya çıkardıklarını dile getiren Ağbal, "Böylece bütçedeki en büyük payı bundan önceki yıllarda olduğu gibi yine eğitime ayırıyoruz" diye konuştu. Ağbal, vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 23,8'ini eğitime harcayacaklarının altını çizdi.

Organize sanayi bölgelerinin temel ihtiyacı olan eğitimli ve kalifiye işçi istihdamına büyük katkı yaptıklarını anlatan Ağbal, bu amaçla 2016 yılında 60 milyon lira kaynak ayırdıklarını ifade etti.

Ağbal, eğitimde kaliteyi artırmak için uyguladıkları FATİH projesine 2016 yılı için 1,5 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirtti.

Yeni kurulan üniversitelere 2007 yılından bu yana, 2016 yılı dahil, 25,5 milyar lira kaynak ayırdıklarının kaydeden Ağbal, "Bu tutarın 9,7 milyar liralık kısmı üniversite yerleşkelerinin alt ve üst yapısı için sağladığımız kaynaklardır. Bütün vilayetlerimizde yeni üniversite binaları birer birer yükseliyor. Özellikle Orta ve Doğu Anadolu'da, küçük vilayetlerimizde üniversite binalarının yükselmesi, inşaatların devam etmesi bu bölgede yaşayan insanlarımıza, gençlerimize büyük bir moral ve motivasyon oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

2012 yılında birinci öğretim ve açık öğretimde harçları kaldırdıklarını ve 2,8 milyon öğrencinin harçlarını merkezi yönetim bütçesinden karşıladıklarını hatırlatan Ağbal, 2016 yılında bu amaçla bütçeden 617 milyon lira kaynak ayırdıklarını bildirdi.

Kamu sağlık harcamalarına 95 milyar lira

Bakan Ağbal, öncelikli reform alanlarından bir diğerinin sağlık olduğunu dile getirerek, 2016 yılında kamu sağlık harcamalarını 2015'e göre yaklaşık yüzde 18 artırarak 95 milyar liraya yükselttiklerini söyledi.

Gelecek dönemde de kamu yatırımlarını ekonomik büyümeye, özel kesim yatırımlarını desteklemeye, bölgelerin gelişme potansiyellerini harekete geçirmeye, istihdamı ve ülke refahını artırmaya azami katkı sağlayacak alanlara yönlendireceklerini kaydeden Ağbal, "Bu doğrultuda 2016 yılında yatırım bütçesini bir önceki yıl başlangıç ödeneklerine göre yüzde 24,2 artırarak yaklaşık 60,1 milyar liraya çıkartıyoruz" diye konuştu.

"Çalışan ve emeklilerimizin refahlarını artırmalıyız"

Naci Ağbal, AK Parti iktidarları döneminde çalışanların ve emeklilerin mali ve sosyal haklarını iyileştirdiklerini de vurgulayarak, söz konusu iki kesimin aylıklarında önemli artışlar sağladıklarına dikkati çekti.

Kamu görevlileri ile emeklilerin harcanabilir gelirlerinin önemli ölçüde arttığını kaydeden Ağbal, "Bizim emeklimize, memurumuza, çalışanımıza, üretenimize devletten daha fazla gelir üretmemiz lazım, refahlarını artırmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

İşverene 11,4 milyar lira asgari ücret desteği

Ağbal, bunların dışında AK Parti'nin seçim beyannamesi ve vaatleri arasında yer alan hususları da birer birer gerçekleştirdiklerine işaret etti.

AK Parti hükümetleri olarak sosyal devletin daha da güçlenmesi noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Ağbal, 2016 yılı bütçesinde sosyal yardımlar için ayırdıkları kaynağı 43,1 milyar liraya yükselttiklerini bildirdi.

Ağbal, asgari ücreti de bin 300 liraya çıkardıklarını anımsatarak, "Bu artıştan kaynaklanan maliyetler noktasında, maliyetin bir kısmını devlet olarak finanse etme kararı aldık. Bu kapsamda da yaklaşık 11 milyonun üzerindeki çalışanın, çalışması karşılığında işverenlere 2016 yılında 11,4 milyar lira destek sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Tarımsal destekler

Ağbal, tarımsal desteklemeler için 2016 bütçesinde 11,6 milyar lira kaynak ayırdıklarını, bunun 2015 ödeneklerine göre yüzde 16,4 artışa karşılık geldiğini bildirdi.

Hükümet olarak Ar-Ge çalışmalarının da öneminin farkında olduklarının altını çizen Ağbal, bu amaçla 2016 yılı bütçesinde araştırma projeleri için 4,4 milyar lira kaynak ayırdıklarını dile getirdi.

Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile ilgili çalışmalara da devam ettiklerini anlatan Ağbal, ilgili kuruşlardan bu konudaki görüşlerini aldıklarını söyledi.

Ağbal, Vergi Usul Kanunu Tasarısı'na ilişkin çalışmaları da sürdürdüklerini belirterek, bu konuda da ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini topladıklarını ifade etti.

Türkiye'de vergi yükünün aşağı yönlü bir seyir izlediğine işaret eden Ağbal, "Uluslararası karşılaştırmalara bakıldığında Türkiye önceki dönemlere göre daha iyi durumda" dedi.

"78 milyona hizmet sunacak bir bütçe"

2015 yılında iki genel seçim yaşanmasına karşın mali disiplinden en ufak bir taviz vermediklerini vurgulayan Ağbal, "2016 yılında da mali disiplini güçlendirmek ve sürdürmek için kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

2016 yılı bütçesinin "21. yüzyıla damgasını vuracak olan yeni Türkiye'nin geleceğine kaynak ayıracak bir bütçe olacağını" dile getiren Ağbal, "Bu bütçe ülkemizin dört bir yanına yatırım götürecek, refahtan geniş kesimlere pay dağıtacak, 78 milyona hizmet sunacak bir bütçedir. Bu bütçe; yerinden, yurdundan koparılan muhacirlere ve mazlumlara da kol kanat geren bir bütçe olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ağbal: ' İşverene 11,4 Milyar Lira Asgari Ücret Desteği' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı
    11:21 DSİ, Nevşehir'e 2,8 milyar liralık yatırım yaptı

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yılda Nevşehir'e 2 milyar 851 milyon 646 bin lira değerinde 59 tesis inşa ettiklerini bildirdi. Balta, ayrıca kente 3 baraj, 2 gölet ve 8 yeraltı depolaması inşa ederek 50,24 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını ve 4 içme suyu tesisi ile yaklaşık 155 bin 968 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan yıllık 5,14 milyon metreküp içme suyu temin ettiklerini belirtti. Ayrıca, 24 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 24 yerleşim yeri ve 1200 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 6 taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Balta, ayrıca 6 HES Tesisi'nin işletmeye alındığını ve bu tesisler sayesinde yıllık 815 milyon lira katkı sağladıklarını ve 148 bin 750 hanenin enerji ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

  • ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı
    11:17 ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, son 3 ayda 73 bin 602 ızgara ve 699 sel kapanını temizledi. Alt geçitlerde bin 223 temizlik kontrolü yapılırken, Coğrafi Bilgi Sistemi'nde kaydı eksik olan 60 bine yakın ızgara da sisteme kaydedildi. Bu dönemde 482 noktada, 17 yeni sel ızgarası ve bin 648 yeni ızgara imal edildi.

  • TÜROB Başkanı: Dolandırıcılar Otellerin ve Seyahat Şirketlerinin Kopyası Siteler Açabiliyor
    11:13 TÜROB Başkanı: Dolandırıcılar Otellerin ve Seyahat Şirketlerinin Kopyası Siteler Açabiliyor

    Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, dolandırıcıların otellerin ve seyahat şirketlerinin internet sitelerinin birebir kopyası olan siteler açabildiklerini belirtti. Eresin ayrıca, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının turizm sektörü açısından memnuniyet verici olduğunu ve yerli tatilcilerin bayram döneminde memleket turizmine yöneleceğini söyledi. Ayrıca, Eresin sahte çevrim içi sitelere karşı dikkatli olunması gerektiğini ve otellerin kendi web sitelerinden rezervasyon yapılmasını tavsiye etti.

  • Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü
    11:11 Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü

    Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya'ya göç eden yabancıların artan konut kira fiyatlarına tepki göstermesiyle birlikte fiyatlar normale döndü. Pandemi döneminde inşaat sektörünün canlanması da fiyatların geri çekilmesine katkı sağladı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, fiyatların yavaş yavaş aşağı inmeye başladığını belirtti ve 2024 yılında kira fiyatlarının enflasyona göre ilerleyeceğini söyledi.

  • 2023 Yılında Emekli Olanların Çoğunluğu SSK'lılar
    11:06 2023 Yılında Emekli Olanların Çoğunluğu SSK'lılar

    Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT düzenlemesinden en çok SSK'lı çalışanların yararlandığını belirterek, 2023 yılında emekli olan 2 milyon yüz 193 bin kişinin yaklaşık 1 milyon 925 bin SSK'lı olduğunu ifade etti. Karakaş ayrıca, 2025 ocak ayına kadar 1 milyondan fazla EYT'linin daha emekli olabileceğine dikkat çekti.


Advertisement