Agit Daimi Konsey Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Agit Daimi Konsey Toplantısı

Agit Daimi Konsey Toplantısı

Slovakya Dışişleri Bakanı Lajcak: "Uzun dönemde yaptırımlar, düşmanlığı, yanlış anlamaları ve yaraları artırır"

18.09.2014 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, Rusya ile AB arasındaki yaptırım yarışının, düşmanlığı, yanlış anlamaları ve yaraları artırdığını söyledi.

Lajcak, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konsey Toplantısı'na katılarak Avrupa'da güvenlik ve bölgeye yönelik mevcut tehditlerle ilgili konuşma yaptı.

İstikrarın olmadığı yerde güvenliğin de bulunmayacağını kaydeden Lajcak, Helsinki Nihai Senedi ile 40 yıl önce kurulan düzen ve prensiplerin tehdit edildiğini söyledi. Ukrayna'daki gelişmelerden Rusya'nın sorumlu olduğunu ima eden Lajcak, "Toprak bütünlüğü prensibi, sınırların dokunulmazlığı, kuvvet kullanımı ve tehdit yasağı ilkeleri çiğnendi. Komşu ülkenin topraklarının yasa dışı ilhak edilmesi ve yasa dışı silahlı grupların istila ve tecavüzleri ortaya çıktı. Bütün bunlar Ukrayna ve Avrupa'nın tümü için öngörülemez zorluklar. Doğu ve Batı ilişkileri, Soğuk Savaş'tan bu yana bütün zamanların en düşük seviyesine indi" dedi.

AGİT'in Ukrayna'daki varlığının genişlemesi gerektiğini ifade eden Lajcak, AGİT'in ateşkes ve sınırların gözetlenmesi çerçevesinde önemli görevi bulunduğunu aktardı.

Lajcak, yaptırımların, ambargoların ve karşı ambargoların amaç değil, araç olabileceğini belirterek, "Uzun dönemde yaptırımlar, düşmanlığı, yanlış anlamaları ve yaraları artırır. Hepimiz bunu geçmişteki uygulamalardan biliyoruz. Caydırma ve güçler dengesi hiç kimsenin çıkarına değildir. Diyalog kapısının, farklılıkların çözülmesi için açık durmasına ihtiyacı var. O kapı AGİT'tir" diye konuştu.

Lajcak ayrıca, enerjinin bir silah veya siyasal baskı aracı olarak kullanılmasının önlenmesi gerektiğini ifade etti. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Agit Daimi Konsey Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement