Agos Yöneticisi Danzikyan'ın "Tehdit" Edilmesi Davası - Son Dakika
Güncel

Agos Yöneticisi Danzikyan'ın "Tehdit" Edilmesi Davası

Ermenistan'ın Karabağ'a yönelik uygulamalarını protesto etmek için Agos gazetesi önünde basın açıklaması yaptıkları sırada gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan'a yönelik "hakaret" ve "tehdit" suçunu işledikleri iddia edilen iki sanığın yargılanmasına başlandı.

10.06.2016 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ermenistan'ın Karabağ'a yönelik uygulamalarını protesto etmek için Agos gazetesi önünde basın açıklaması yaptıkları sırada gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan'a yönelik "hakaret" ve "tehdit" suçunu işledikleri iddia edilen iki sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Ercan Urçar ve Bilal Gökçeyurt katıldı. Müşteki Danzikyan ise duruşmaya gelmedi.

Savunmasını yapan Urçar, müştekiyi tanımadığını ve suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Urçar, basın açıklamasını Bilal Gökçeyurt'un yaptığını ifade ederek, açıklamada tehdit ya da hakaret içerikli sözler olmadığını kaydetti.

Bilal Gökçeyurt da Milliyetçi Türkiye Partisi (MTP) İstanbul İl Başkanı olduğunu belirterek, suçlamayı kabul etmedi.

Müşteki Danzikyan'ı tanımadığını ve müştekinin avukatının kafasındaki kurgu üzerine yargılandıklarını ileri süren Gökçeyurt, şöyle devam etti:

"Basın açıklamasında kesinlikle hakaret ve tehdit içerikli bir söz yoktur. İddianamede atılı olan, 'Bir gece ansızın Agos gazetesinin önündeyiz' şeklindeki paylaşım, açıklamadan sonraki bir paylaşımdır. Siyah çelenkle, devletin tanımadığı soykırıma ilişkin yanlı yayınlarını protesto ettik. Siyah çelenk bir tehditse Adalet Bakanlığının önüne, 'Hrant Dink'in hesabı sorulacak' yazılı siyah çelenk taraflarınca konulmuştur, o zaman bu da iddia edilen suçlar mahiyetinde sayılmalıdır."

Agos gazetesinin yanlı yayınlarını protesto etmek için basın açıklaması yaptıklarını ve Ermeniler'le sorunlarının olmadığını belirten Gökçeyurt, Anayasa'nın 34. maddesinde yer alan demokratik tepki hakkını kullandıklarını söyledi.

Hrant Dink'i ve dosyada adı geçen kişileri tanımadığını ifade eden Gökçeyurt, Karabağ işgalinin son verilmesi için devletin dikkatini çekmek ve gazetenin yanlı yayınlarını protesto etmek için basın açıklaması yapıldığını söyledi.

Sanıklar, beraat talebinde bulunarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını da kabul edeceklerini belirtti.

Müşteki Danzikyan'a zorla getirilme

Duruşmada tanık olarak beyanı alınan Agos gazetesi avukatlarından Fethiye Çetin, açıklamanın olduğu 24 Nisan 2015'te müvekkillerinin kendisine telefonla arayarak, "binanın önüne siyah çelenk bırakıldığı" bilgisini vermesi üzerine gazeteye gittiğini belirterek, "Bu sırada valiyi aradım, polis memurları olay yerine geldi, tutanak tutuldu, karakola gittim avukat sıfatıyla şikayetimi yaptım. Güvenlik kamera görüntülerini de aldım. Facebook sayfasından bazı paylaşımlar vardı, bunları da aldım, delil olarak şikayet dilekçeme ekledim." dedi.

Öldürülmeden önce Hrant Dink'in avukatlığını yaptığını hatırlatan Çetin, "Hrant Dink ilk hedef olarak gösterildiğinde, Agos gazetesi önünde öldürüldüğünde, 'Bir gece gelebilirim, Hrant Dink hedefimiz' denilmişti. Aynen de öyle oldu. Facebook sayfasındaki paylaşımda da aynı ibare bulunmuştur. Ermenilere yönelik nefret söylemi ve cümleler vardır. Müvekkilim ve gazete çalışanları tedirgin oldular, bu nedenle şikayetçi olduk." şeklinde konuştu.

Mahkeme, davetiyeye rağmen gelmeyen müşteki Danzikyan'ın duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Ermeni cemaatine mensup müşteki Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan'ın, Ermenistan devleti yönetimi üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir etkisi bulunmadığı halde Ermenistan devletinin Karabağ bölgesinde uyguladığı vahşet derecesindeki uygulamalardan sorumlu tutulduğu belirtilerek, sanıklar Bilal Gökçeyurt ve Ercan Urçar'ın Şişli'deki Agos gazetesi önünde basın bildirisi adı altında açıklama yaptıkları ifade ediliyor.

Sanıkların açıklamasında, Ermenistan devletinin Karabağ bölgesindeki uygulamalarından Danzikyan'ın yayın yönetmenliğini yaptığı gazetenin sorumlu tutulduğu, geçmiş dönemlerde öldürülen Hrant Dink'i anımsatarak, "Bir gece ansızın Agos gazetesine gelebiliriz" dediklerine de dikkati çekiliyor.

Basın açıklamasındaki konuşma metnini aynı gün internet sayfasında da yayınlandığı kaydedilen iddianamede, sanıkların "hakaret" suçundan 3 aydan 2 yıla, "tehdit" suçundan da 6 aydan 2 yıla kadar olmak üzere 9 aydan dörder yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Agos Yöneticisi Danzikyan'ın 'Tehdit' Edilmesi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement