Gerçekten Ekmeğini "Taştan" Çıkarıyor - Son Dakika
Yerel

Gerçekten Ekmeğini "Taştan" Çıkarıyor

Doğubayazıt'ta iki kardeş, Ağrı Dağı'ndan topladıkları taşları satarak geçimlerini sağlıyor. Kardeşlerden Ahmet, "5 bin metre yüksekliğindeki dağdan taş topluyoruz" dedi.

29.08.2014 12:03  Güncelleme: 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELAHATTİN KAÇURU - Doğubayazıt ilçesinde iki kardeş, Ağrı Dağı'nda kayalıklardan elde ettikleri taşları satarak geçimlerini sağlıyor.

İlçeye bağlı Çiftlik köyü Çevirme mezrasında yaşayan Ahmet İlkay ve kardeşi Mehmet İlkay, 5 bin 137 metre yüksekliğindeki dağa giderek taş topluyor.

Dağın 2 bin 500 metresine kadar çıkan iki kardeş, buradaki kayalıkları kırarak kamyonlarına yüklüyor.

Topladıkları taşları kamyonu 200 liradan satışa sunan iki kardeş, kazandıklarıyla ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

Mehmet İlkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı'ndaki taşların daha sert olduğunu, soğuk ve  havayı geçirmediğini belirtti.

Bölgede yaşayanların topladıkları volkanik taşlardan ev ve ahır yaptığını ifade eden İlkay, işlerinin eskisi kadar rağbet görmediğini de söyledi.

Dağdan kendi çabalarıyla çıkardıkları taşları ilçe merkezi ve köylerdeki vatandaşlara sattıklarını anlatan İlkay, şöyle devam etti:

"Ağabeyimle 20 yıldır taş toplayıp satıyoruz. Ağrı Dağı'ndan taş kırıp getirmek zahmetli bir iş. Eskisi gibi artık insanlar taştan ya da kerpiçten ev yapmıyor. Çok katlı beton evlerde oturduğu için ancak siparişle çalışıyoruz. Başka iş olmadığı için de taş toplamaya devam ediyoruz. Yaz aylarında ancak birkaç kamyon satıyoruz ve ekmeğimizi kazanıyoruz. Allah'a şükür kimseye muhtaç olmadan rızkımızı taştan çıkarıyoruz."

Ahmet İlkay da zorlu bir iş yaptıklarını belirterek, "Bölgede iş imkanı olmadığı için mecburen bu işi yapıyoruz. Siparişle çalışıyoruz. Kamyonu 200 liradan satıyoruz. Bunun bir bölümü de yakıta gidiyor. Evimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz" diye konuştu.

İlkay, sipariş alamadıklarında ot, saman taşımacılığı yaptıklarını kaydetti. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gerçekten Ekmeğini 'Taştan' Çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement