Ağustos Ayı İhracat Rakamları Açıklandı - Son Dakika
Ekonomi

Ağustos Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Ağustos Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

TİM Başkanı Büyükekşi: "Ağustos ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara yükselerek yeni bir rekor kırdı.

01.09.2014 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 yılının ağustos ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara ulaşmasıyla yeni bir rekor kırıldığını belirterek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatının gerçekleştirildiğini söyledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat rakamlarını Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı'nda açıkladı.

Ağustos ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolara yükselerek yeni bir rekor kırdığını belirten Büyükekşi, bu rakamla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatına ulaşıldığını söyledi.

İlk 8 ayda ihracatın yüzde 5,3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar olduğunu, son 12 aylık ihracatın ise yüzde 3,5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldiğini aktaran Büyükekşi, "Ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 559 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 433 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, otomotiv sektörü ise 1 milyar dolar 268 milyon dolar ihracatla üçüncü sırada yer aldı" diye konuştu.

Büyükekşi, ağustos ayında en fazla ihracat artışını yüzde 126 ile tütün ve yüzde 66 ile fındık sektörlerinin yakaladığını, bu sektörleri makine sektörü ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinin izlediğinin bilgisini verdi.

Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülkenin sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Rusya olduğunu belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Almanya'ya ihracat yüzde 12 artarken, İngiltere'ye ihracat yüzde 19, ABD'ye ihracat yüzde 30 arttı. Irak'a ihracat yüzde 27, Rusya'ya ihracat yüzde 14 azaldı. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 99 ile Suriye'ye gerçekleşti. Suriye'yi İran ve Suudi Arabistan takip etti.

Ağustosta Yemen'e ihracat yüzde 114 artarken, Peru'ya yüzde 110, Umman'a yüzde 99, Filipinler'e yüzde 94, İran'a yüzde 58, Suudi Arabistan'a yüzde 50 ihracat artışı yakalandı. Ağustos ayında AB'ye ihracatımız yüzde 12 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 27, Orta Doğu'ya yüzde 8 arttı."

Mehmet Büyükekşi, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran illerin yüzde 16 artışla Ankara ve Denizli olduğuna işaret ederek, "Bu illeri yüzde 8 artışla İstanbul takip etti. İzmir'in ihracatı yüzde 6, Kayseri'nin yüzde 5, Manisa'nın yüzde 3 arttı. Ağustos ayında Gaziantep'in ihracatı yüzde 1 gerilerken, Bursa'nın ve Kocaeli'nin ihracatı yüzde 2 düşüş kaydetti" açıklamasını yaptı.

Ağrı'ya yatırım daveti

TİM Başkanı Büyükekşi, Ağrı'nın ağustos ayı ihracatının yüzde 39 artarak 6 milyon dolara, ilk 8 aylık ihracatı ise yüzde 70 artarak 59 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.

Ağrı'nın ağırlıklı olarak kimyevi maddeler, otomotiv ve tekstil sektörlerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve ihracat hacmini artırmak açısından büyük bir potansiyele sahip olduğuna belirten Büyükekşi, gelişime açık illere önemli katkısı olan yatırım teşvik sisteminde 6. bölgede bulunan Ağrı'ya iş adamlarını yatırım yapmaya davet etti.

Ticaretin ilk önce komşularla yapıldığını vurgulayan Büyükekşi, "Sınır kapıları kapalı bir bölgede de hem üretim hem de ihracat cılız kalır. Umuyoruz ki Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaf biter, uzlaşma güçlenir ve Ermenistan sınır kapısı da açılır. Biz bu anlamda komşuları ile barış içinde ticaret ve yatırım yapan bir Türkiye hayal ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, 1 Eylül Dünya Barış gününü de kutlayarak, "Hükümetimizin büyük bir gayretle yürüttüğü Çözüm Süreci'nin başarılı olmasını istiyoruz. Şiddetten uzak, her konunun özgürce tartışıldığı bir Türkiye hayal ediyoruz. Hep beraber bu bayrağı yükselteceğiz, barış ve huzur içinde yaşayacağız. Ağrı da bu anlamda bayrak taşıyıcı rol üstlenecek. Çözüm Süreci ile gelişecek, güçlenecek" dedi.

"2015-2019 dönemi istikrarın korunması için önemli"

Toplantıda, güncel ekonomik ve politik konular hakkında da değerlendirmelerde bulan Büyükekşi, Türkiye'nin hem demokrasi hem de siyasi ve ekonomik istikrarı koruma açısından son derece kritik bir dönemi başarıyla geride bıraktığını ifade etti.

Büyükekşi, cumhurbaşkanının ilk defa halk oylamasıyla belirlenmesinin demokrasi tarihi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik eden Büyükekşi, onun 12 yıldır Türkiye'ye sağladığı katkıların vizyoner liderliğiyle artarak devam edeceğine inandıklarını dile getirdi.

İhracatçıların çok iyi tanıdığı yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da yeni kabineyle birlikte görevinde başarılar dileyen Büyükekşi, bir sonraki genel seçimlerin ardından 2015-2019 döneminin istikrarın korunması ve 2023 hedefleri yolunda gerekli atılımların hayata geçirilmesi için önemli olduğunu vurguladı.

Dünya ekonomisinin geçen yılın üzerinde, ancak bu yılın başındaki öngörülere göre daha düşük bir tempoda büyümesinin beklendiğini aktaran Büyükekşi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeden çıkışı sonbaharda bitirmesi ve 2015'in ilk çeyreğinde kademeli faiz artırımı sinyallerinin olduğuna değindi.

Küresel mali piyasalar ve gelişen ülkeler için ucuz para döneminin sonuna gelindiğine işaret eden Büyükekşi, "Artık bol likitide ve ucuz borçlanmada deniz bitiyor" dedi.

Türkiye ekonomisi ihracatla büyüyecek

Türkiye ekonomisi ihracatın desteğiyle büyümeye devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi, bunun sonucunda da Türkiye'nin 2014 büyüme tahminlerinin yükseldiğine dikkati çekti.

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçıların yılsonu büyüme beklentinin son anketlerinde yüzde 4 olarak ortaya çıktığına değinerek, "İhracatçılarımız yılsonu için dolarda 2,13, avroda ise 2,86 rakamlarını tahmin ediyor. İhracatçılarımızın rekabetçi kur seviyesi tahmini ise dolarda 2,10 avroda ise 2,85. Dolayısıyla kurlardaki mevcut seviyelerin ihracatçılarımızın rekabetçi buldukları seviyelere yakın olmasını olumlu buluyoruz. Rekabetçi kurun etkisini önümüzdeki dönemde ihracatta daha da iyi göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK verilere göre yılın ilk 7 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 67'ye yükseldiğine değinen Büyükekşi, "2015 hedefimiz yüzde 64,3 idi. Dolayısıyla ihracatın ithalatı karşılama oranında şimdiden 2015 hedefimizi yakalamış durumdayız. 2023 yılında hedefimiz bu oranı yüzde 80'e yükseltmek" diye konuştu.

Büyükekşi, katma değer artışını merkezine alan, inovasyon temelli bir ekonomi anlayışının Türkiye'nin ekonomik büyümesinin en önemli gündem maddesi olması gerektiğini vurguladı.

"Rusya'nın Avrupa ile yaşadığı gerginlik bize ol katkı sağlayacak"

TİM Başkanı Büyükekşi, Rusya pazarına ihracattaki düşüşün nedenlerine ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:

"Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlikten dolayı önemli sıkıntılar baş gösteriyor. Ağustos ayında Rusya'ya ihracatımızda tekstil ve hammaddeleri yüzde 17, taşıt araçları ve yansanayi yüzde 52, deri ve deri mamulleri yüzde 27, çimento, cam toprak ürünleri yüzde 28, ağaç ve orman ürünleri yüzde 14, değerli maden ve mücevherat yüzde 43, halı yüzde 19, kuru meyve mamulleri yüzde 39 düşüş gösterdi. Artış olan sektörlerimiz de var. Toplamda ise ortalama yüzde 14 düşüş var. 8 aylık rakamlara bakıldığında otomotiv yüzde 23, tekstil yüzde 26, deri ve deri mamulleri yüzde 21, mücevherat yüzde 46 düşüş gösterdi. Toplam düşüş de yüzde 12.

Özellikle gıda sektöründe Avrupa ile gerginlikten dolayı, Rusların Avrupa Birliği'nden alınacak gıda ürünlerine ambargo koyması bundan sonraki dönemde bize olumlu katkı sağlayacak. Benzeri gelişmeler şu an zaten var. Örneğin su ürünler ve hayvancılık mamulleri sektöründe ağustosta yüzde 284 artış var; 2,5 milyon dolardan 9,7 milyon dolara çıkmış. Yaş meyve ve sebze 34 milyon dolardan 48,6 milyon dolara çıkmış. Önümüzdeki günlerde bu daha da artacak ve böylelikle buradaki olumsuz gelişmeyi bertaraf ederiz diye düşünüyorum."

Suriye'ye yüzde 100'e yakın ihracat artışıyla ilgili soruya ise Büyükekşi, "Yüzde 94 hububat ve yağlı tohumlar, yüzde 150 kimyevi maddeler, yüzde 139 çelik, yüzde 84 çimento, yüzde 70 su ürünleri ve hayvansal ürünler sektörlerinde ihracat artışı var" yanıtını verdi.

Büyükekşi, Türkiye'nin bu bölge için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Bölgenin en önemli kaynak sağlayan ülkesi Türkiye. Irak'taki düşüş geçicidir. Suriye'de iki yıl rakamlarımız aşağıya düştü. 3 aydan beri Suriye'ye her ay rekor ihracat artışı var. Bu şunu gösteriyor; komşular olarak birbirimize ihtiyacımız var. Sıkıntılar bitince tekrar eski günleri yakalayacağız. Irak'ta bu olaylar olmasaydı Irak ihracatı Almanya'yı da geçip birinci olacaktı" ifadelerini kullandı.

- Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ağustos Ayı İhracat Rakamları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement