Ağustos Ayında 158 İşçi Hayatını Kaybetti - Son Dakika
Güncel

Ağustos Ayında 158 İşçi Hayatını Kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin raporuna göre, Ağustos ayında en az 158 işçi hayatını kaybetti.

02.09.2014 11:35  Güncelleme: 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin Raporuna göre, Ağustos ayında en az 158 işçi hayatını kaybetti. İş kazlarının en çok yaşandığı şehir ise İstanbul, Adana, Kocaeli, İzmir, Ordu ve Sivas oldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, basın ve meslek örgütlerinden derlediği veriler ışığında hazırladığı Ağustos ayı raporunu açıkladı. Raporda, Ocak ayında 97, Şubat ayında 82, Mart ayında 122, Nisan ayında 121, Mayıs ayında 417, Haziran ayında 146 , Temmuz ayında 127 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda, 2014 yılının ilk sekiz ayında en az bin 270 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Ölümlerin en çok yaşandığı iş kolları verileri ise şöyle açıklandı:

"Tarım, Orman işkolunda 40 emekçi; İnşaat, Yol işkolunda 40 işçi; Taşımacılık işkolunda 13 işçi; Enerji işkolunda 9 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 9 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 6 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 6 emekçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 4 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 işçi; Metal işkolunda 3 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 3 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 2 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 2 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 2 işçi; İletişim işkolunda 1 işçi; Çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz/öğrenemediğimiz 3 işçi can verdi"

Raporda, Ağustos ayında yaşamını yitiren 158 işçiden 135'inin işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 20'sinin çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 3'ünün ise kendi hesabına çalışanlardan/esnaflardan oluştuğu vurgulandı.

-"İŞÇİ ÖLÜMLERİ EN ÇOK TRAFİK KAZALARINDA YAŞANDI"-

İşçi ölümlerinin en çok, trafik/servis kazaları, ezilme ve elektrik çarpması nedeniyle yaşandığı bildirilen raporda, "Trafik, servis kazası nedeniyle 48 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 27 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 26 işçi; diğer nedenlerden dolayı (kalp krizi, kkka, intihar, yıldırım düşmesi, saldırı vb.) 24 işçi; düşme nedeniyle 22 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 6 işçi; patlama, yanma nedeniyle 2 işçi; nesne düşmesi, çarpması nedeniyle 2 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi can verdi" denildi.

-"AĞUSTOS AYINDA 11 KADIN, 10 ÇOCUK İŞÇİ CAN VERDİ"-

Raporda, yaşamını yitiren 158 işçinin 144'ü erkek, 11'inin ise kadın işçi olduğu vurgulandı. Ağustos ayında iş kazlarında 10 çocuk işçinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, "10 yaşındaki çiftçi Çetin Akdoğan Adana'da tarlaya çalışmaya giderken sulama kanalına düştü.13 yaşındaki mevsimlik biber işçisi Seda Nur Tatar'ın da içinde olduğu Samsun Yakakent'ten Bafra'ya giden işçi minibüsü başka bir minibüsle çarpıştı.13 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Ayşe Alda ve 15 yaşındaki ablası Zehra Alda çalıştıkları tarlada sıcaktan bunalınca girdikleri 150 metre yakındaki baraj gölünde boğuldular.13 yaşındaki paket servis işçisi E.P.'ye İstanbul'da otomobil çarptı.16 yaşındaki çiftçi Bedirhan Ok'un Eskişehir'de saman hazırlamak için balyaları attığı patozun şaftı kırıldı ve fırlayan parça isabet etti.16 yaşındaki çiftçi İsmail Gür Rize'de çay bahçesine çalışmaya inerken sırtındaki çay yükü ile bahçede bulunan teleferik telinin altından geçmek istedi. Sırma diye tabir edilen teleferik telini eliyle tutarak kaldırırken akıma kapıldı.16 yaşındaki tekstil işçisi Emin Halastar'ın sağ kolu ve kafası iş makinesine sıkıştı. Emin yevmiyeli çalışıyordu ve sigortasızdı.17 yaşındaki STFA Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi kimya işçisi Oğuzhan Çalışkan Kocaeli'nde 1 aylık stajının 3.haftasında Filli Boya'da (Betek Boya) elektriğe çarpıldı.17 yaşındaki Nurullah Yeşilyurt çalıştığı işyerinde devrilen forkliftin altında kaldı" ifadeleri kullanıldı. Raporda, Ağustos ayında iş kazalarında 10 göçmen işçinin de yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Raporda ayrıca, iş kazlarının en çok yaşandığı şehir olarak İstanbul, Adana, Kocaeli, İzmir, Ordu ve Sivas olduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ağustos Ayında 158 İşçi Hayatını Kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.


Advertisement