Ağustosta Çifte Seçim Olabilir - Son Dakika
Güncel

Ağustosta Çifte Seçim Olabilir

Ağustosta Çifte Seçim Olabilir

Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre, ağustosta Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte genel seçimler de yapılabilir.

03.04.2014 12:53  Güncelleme: 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ak Parti'nin yerel seçimlerde aldığı yüzde 44'lük oy oranı, 'ağustosta çifte seçim' iddialarının da dillendirilmesine neden oldu. İktidar kanadı, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin birleştirilmesinin kendileri adına iyi olacağını düşünüyor. Bu sayede seçmen daha kolay tutulacak, alternatif bir partinin de önüne geçilecek.

ERKEN SEÇİM OLABİLİR

İktidar partisinin yolsuzluk ve rüşvet operasyonları, ses kayıtları ve Suriye ile savaş ihtimaline rağmen yerel seçimde yüzde 44 civarında oy alması, erken seçim tartışmalarını da beraberinde getirdi. Ankara kulislerinde dile getirilen senaryolara göre Haziran 2015'te yapılması gereken genel seçimler, ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılabilir.

Milletvekili seçimlerinin 10 ay erkene alınması nedeniyle 'erken seçim' anlamına gelen bu durumun birkaç açıdan AK Parti'nin işine yarayacağı konuşuluyor. Bu senaryolara göre dört ay sonra ağustos ayında yapılacak muhtemel bir erken seçime AK Parti, 30 Mart yerel seçimlerinde gösterdiği başarının rüzgârıyla girecek. 'En az yüzde 44 oy' anlamına gelen bu rüzgâr, genel seçimde AK Parti'nin oylarını daha da artıracak. Halen seçim atmosferi ve zafer sevinci içindeki AK Parti seçmeni, psikolojik üstünlükle yeni bir seçime daha kolay motive olacak.

ALTERNATİF ORTAYA ÇIKMAYACAK

Baskın bir erken seçim, merkez sağda az da olsa oy alabilecek yeni bir partinin ortaya çıkmasına imkân vermeyecek. Alternatif bulamayan, CHP ve MHP'ye de kayması zor olan seçmen mecburen yine AK Parti'yi tercih edecek. Bu durumda AKP'nin oyları azalmayacak. Bu senaryoya göre oylarını koruyacak AKP, tek başına 4 yıllığına yeni bir hükümet daha kurmuş olacak. Genel seçimlerin normal zamanı olan Haziran 2015'te yapılması halinde bu süre içinde yeni bir parti kurulabileceği veya 10 ay içinde iktidarın biraz daha yıpranabileceği kaydediliyor. Erken seçim, ayrıca muhtemel bir ekonomik kriz veya halkın cebine yansıyacak ekonomik sıkıntılar öncesinde seçimi atlatmak anlamına da gelecek.

BDP DESTEK VERECEK

Seçimlerden önce tüzükteki 'üç dönem' şartını kaldırıp yoluna başbakan olarak devam etmeyi planladığı ileri sürülen Erdoğan, 30 Mart'taki sonucun ardından Köşk'ün en güçlü adayı konumuna geldi. İddialara göre Erdoğan ve çevresi, Köşk için 'bundan daha iyi bir fırsat yakalanamayacağı' inancında. Erdoğan'ın Saadet Partisi ve BDP desteğiyle ilk turda seçilebileceği, olmazsa ikinci turda kesin seçileceği yorumları yapılıyor.

'Erken seçimle birlikte yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde BDP'den destek alınamayacağı' öngörüsüne karşılık 'çözüm sürecindeki ittifak ve Öcalan'ın çağrısı üzerine BDP seçmeninin rahatlıkla genel seçimde, cumhurbaşkanlığı seçiminde tercihini Erdoğan'dan yana kullanacağı" görüşü seslendiriliyor.

Ankara kulislerine göre cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin birlikte yapılması halinde Erdoğan, halktan hem cumhurbaşkanlığı hem de partisi için oy isteyecek. Erdoğan'sız bir seçimde oylarının çok düşeceğini bilen AKP teşkilatı da cumhurbaşkanlığı ile genel seçimlerin birlikte yapılmasını isteyecek. AKP genel merkezini yeniden şekillendirip tüm milletvekili adaylarını da kendisi belirleyecek olan Erdoğan'ın Köşk'ten partiyi ve Meclis'i yönlendirmesi kolay olacak. Başbakanı da belirleyecek olan Erdoğan, Köşk'te fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacak.

SENARYOLAR GÜL'E GÖRE ŞEKİLLENECEK

Bu senaryolardaki kilit nokta ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumu. Gül'ün cumhurbaşkanlığına devam etmesi halinde bir erken seçime gerek kalmayacağı, Erdoğan'ın başbakanlığa devam edeceği, sadece üç dönem kuralını değiştireceği belirtiliyor. Gül'ün 'başbakanlığa' geçmesi ihtimalinde ise Gül'ün iki ay erken cumhurbaşkanlığından istifa edebileceği, yine erken seçimle Erdoğan ve Gül çiftinin seçimlerde halktan birlikte oy isteyebileceği konuşuluyor. Bu durumda partide ve başbakanlıkta 10 aylık bir 'ara dönem' de olmayacak. (Kaynak: Zaman Gazetesi)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Ağustosta Çifte Seçim Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (30)

  • CEMAL: HEP DEDİM AKP BDP ELELE DİYE...ÜLKENİN HALİ BU İNSANLAR UYANMAZ 30 45 Yanıtla aha: vay kör vay. 0 0 harun yiğit: Sizin tahammülsüzlüğünüze bakılırsa bu millet tercihleri ve davranışlarıyla çoktan uyandığını gösteriyor ama maalesef milletin uyuduğunu zannedenler kendilerinin derin bir uykuda olduğunun farkında değiller. 0 0
  • esat: başbakan ne dersi o olur gerisi teferruat arkadaşlar başbakan da şimdi dinleniyordur. 37 26 Yanıtla
  • chpli: chplıyım yıne oyumu akpye verecem 38 24 Yanıtla
  • kenan cenk: hayırlısı olsun canlr. zaten AKP 45- 50 OY ALACAGI BELLI. BOSUNA CENE YORMAYA GEREK YOK. 41 21 Yanıtla
  • harun yiğit: Başbakanımızı millet vekili ve Cumhur başkanlığı seçimlerinden sonra, Türkiye Cumhuriyeti BAŞKANI, şayet başkanlık için gereken Anayasa değişimleri yapılamazsa yeniden Başbakan olarak görmek istiyoruz. 40 16 Yanıtla atatürkçü: diyelim ki başbakan tibe başvurusunu yaptı kayıtlar incelendi ve sunulan raporda montaj bu dendi inanacak mısın yoksa bu da devletin kurumu kimden medet umuyorsun mu diyeceksin sayın mustafa sağlam?kafada bir insana suçlu profili cizdikten sonra bahane bitmez arkadaşım! 0 0
  • AKP BDP elel DİYENLERE: KARDEŞLERİM YAŞIM 28. TÜRKİYEDE ÖĞRENDİĞİM İLK ŞEY KÜRTLER HAKKINDA SÖYLENEN KÖTÜ ŞEYLERDİ. O KADAR KÖTÜ İDİKİ DAHA ESKİDEN BİZ KUTUPLAŞTIRMIŞLARDI. DEVLET YATIRIM YAPMIYORDU PKK VAR DİYE. DÜŞÜNÜN Bİ KERE , İSTEDİĞİ ZAMAN HÜKÜMET DEVİREBİLEN ORDU 500 KİŞİLİK PKK YI BİTİREMİYORDU??? O KADAR ŞEHİT VERDİ HALKIMIZ AMA HİÇBİRİ İÇİN BİR GEZİ OLAYINDA ÖLEN ADAM KADAR AYAKLANMADINIZ... ESKİ DEVLET ADAMLARIMIZ KENDİ ELLERİ İLE BİLEREK DOĞUDA BİR DÜŞMAN YETİŞTİRDİ ELLERİ İLE... AKP NİN PARALOSU TEK MİLLET TEK DEVLETTİR ANLAMAK İSTEMEYENE... ZAMAN EL ELE VERME ZAMANIDIR... ONLARDA İNSAN... ZAMANINDA EĞİTİM GÖTÜRMEMİŞİZ EĞİTMMİŞİZ BU ONLARIN DEĞİL BİZLERİN AYIBI... ZAMAN EL SIKMA ZAMANI. TOPLUMU GERÇME ZAMANI DEĞİL.. ALLAH YOLUMUZU AÇIK ETSİN.... SADECE GEÇMİŞTE HÜKÜMET HATALARININ CEREMESİNİ ŞU AN BİZLER ÇEKMEKTEYİZ... KAN İLE SİYASET YAPAN PARTİLERDEN HERZAMAN UZAK DURMANIZI RİCA EDERİM.... SAYGILAR 42 9 Yanıtla emir: Agzina saglik.doğru bir özeleştiri.Türkiye kurt ve türklerin elele vermesi ile saha kalkar. Diğer turlu masonlar firsat vermez. Allah yolumuzu acik etsin . 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement