Ağyatan Projesi, Kumul Taşınmasına "Dur" Diyor - Son Dakika
Yerel

Ağyatan Projesi, Kumul Taşınmasına "Dur" Diyor

Ağyatan Projesi, Kumul Taşınmasına "Dur" Diyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığının toprak muhafaza faaliyetleri kapsamında Orman Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilerek uygulamasına 2014 yılında Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlanan “Ağyatan Kumul Tespit Projesi” sahasında sonuçlar alınmaya başlandı.

20.05.2016 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığının toprak muhafaza faaliyetleri kapsamında Orman Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilerek uygulamasına 2014 yılında Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlanan "Ağyatan Kumul Tespit Projesi" sahasında sonuçlar alınmaya başlandı.

Karataş ilçesinin doğu sahilinde bulunan proje sahası kumul yeşile dönüşüyor. İleriki yıllarda çok daha önemli sonuçların alınacağı projenin 2016 yılı uygulamaları hakkında bilgi veren Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, projenin genel alanının 465 hektar, kıyı uzunluğunun 8 kilometre olduğunu, 2015 yılında bunun 2.7 kilometresinin yapıldığını 2016 yılında da bu kadar yapılacağını ve gerisinin ileriki yıllarda tamamlanacağını, 25 hektar alanda ise kamışlarla karelaj rüzgar perdesi tesis edildiğini belirtti. Erol, proje alanına bugüne kadar 26 bin 400 Kıbrıs akasyası, 5 bin ılgın, 5 bin hayıt fidanı dikildiğini, fidan dikimlerinin devam edeceğini, sahada doğal yetişen hayıt, kum zambağı gibi bitkilerin de tohumlarının civardan toplanarak sahaya ekildiğini, buradaki çalışmaların amacının Akyatan'da olduğu gibi kumul hareketini durdurarak sahanın devamında bulunan lagünde yaşayan canlılar için yaşanabilir bir ortam oluşturulması ve tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kumul baskısından kurtarılması olduğunu söyledi.

Proje sahasında inceleme ve tespitler yaparak gelişmeleri objektifleri ile de tespit eden Adana İşletme Müdürü Ali Karateke ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Şube Müdürü Hakan Doğan, ahşapla tesis edilen ön rüzgar perdelerinin ve kamışlarla yapılan karelaj setlerin kumul hareketini durdurduğunu, oluşan kumul tepelerinin yer yer 100-180 santimetreye ulaştığını, ayrıca dikilen çeşitli türlerdeki fidanların iyi gelişme göstererek sahada yavaş yavaş yeşil örtünün hakim olduğunun bariz olarak gözlemlendiğini ifade ettiler.

Proje sahasında çalışan işçileri de ziyaret eden şube müdürü Hakan Doğan ve işletme müdürü Ali Karateke kısa sohbetin ardından zaman zaman esen şiddetli rüzgar neticesinde zarar gören perdelerin işçiler tarafından tamiratını izleyerek sahadan ayrıldılar. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ağyatan Projesi, Kumul Taşınmasına 'Dur' Diyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement