Ahilik Ansiklopedisi tanıtım toplantısı - Canikli - - Son Dakika
Ekonomi

Ahilik Ansiklopedisi tanıtım toplantısı - Canikli -

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, insani pek çok değeri bünyesinde barındıran Ahiliği, ulusal ve uluslararası camiada tanıtmanın gerekli olduğuna işaret ederek, "Bakanlık olarak Ahilikle ilgili bir temel kaynağa ihtiyaç olduğunu değerlendirdik" dedi.

18.09.2014 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, insani pek çok değeri bünyesinde barındıran Ahiliği, ulusal ve uluslararası camiada tanıtmanın gerekli olduğuna işaret ederek, "Bakanlık olarak Ahilikle ilgili bir temel kaynağa ihtiyaç olduğunu değerlendirdik" dedi.

Canikli, Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen Ahilik Ansiklopedisi tanıtım toplantısında, Ahilikle ilgili bilimsel çalışmalara büyük önem verdiklerini söyledi.

İnsani pek çok değeri bünyesinde barındıran Ahiliği, ulusal ve uluslararası camiada tanıtmanın gerekli olduğunu ifade eden Canikli, Bakanlık olarak Ahilikle ilgili bir temel kaynağa ihtiyaç olduğunu değerlendirdiklerini anlattı.

Ahiliğin temel kaynaklarından biri olarak kütüphanelerin vazgeçilmezleri arasında yer alacak bir eser oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Canikli, bu çerçevede ansiklopedi hazırlamak üzere oluşturulan yayın kurulunun, konuyla ilgili pek çok bilim insanına ulaşarak, söz konusu çalışmayı tamamladığını açıkladı.

Canikli, insanlığın her zaman ihtiyaç duyduğu evrensel değerlere sahip olan Ahiliğin temel düsturlarının, bugün dahi insanoğlunun bütün kesimlerini içine alan ve yol gösteren bir hayat ve üretim tarzı olduğunu belirtti.

- " Şekerbank'ta, esnafın yeri hep ayrıdır"

Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan da Anadolu'nun 800 yıllık Ahi geleneğinin tarihini anlatan, Ahi'lerin öyküsünü gelecek kuşaklara sunan ansiklopedi çalışmasına katkı yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

Ahi geleneğinin bugünkü temsilcileri olan esnafın, ülke ekonomisi ve kültürel, toplumsal değerlerin devamlılığı açısından büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Göktan, "Anadolu'nun bin yıllık Ahi geleneğinin öğrettiği gibi eli, sofrası, kapısı hep açıktır esnafın. Şekerbank'ta esnafın yeri hep ayrıdır. Bu geçmişte de böyleydi, bugün de böyle" dedi.

Göktan, şubelerinin büyük kısmının Anadolu'da bulunduğunu, kooperatif üyesi pancar çiftçilerinin birikimleriyle kurulduklarını ve misyonlarının "Anadolu Bankacılığı" olduğunu ifade etti. Esnaf, çiftçi ve küçük işletmelerin daha evvel hiç bankacılıkla tanışmamış olsalar dahi finansmana ulaşması, üretimin artması, tabana yaygın küçük tasarrufları özendirmek için çalıştıklarını anlatan Göktan, ekonomik büyümeyi, sosyal, ekolojik ve kültürel boyutlarıyla birlikte desteklediklerini, ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına finansman sağladıklarını vurguladı.

Geçen yıl, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayesinde ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun desteğiyle "Kapımız Esnafa Açık" projesiyle her ayın 15'ini "Esnaf Günü" ilan ettiklerini hatırlatan Göktan, böylece tüketicileri esnaftan alışveriş yapmaya davet ettiklerini anımsattı. Türkiye'nin her bölgesini gezdiklerini dev markaları esnaf için bir araya getirdiklerini ve esnaf için çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Göktan, esnafın ve Türkiye'nin üreten kesimlerinin yanında yer almaya her zaman devam edeceklerini de söyledi.

- Ahilik Ansiklopedisi

Ansiklopedi 2 cilt, 916 sayfadan oluşuyor, Ahilikle ilgili bin 380 madde ve başlık yer alıyor. Eser, kısa sürede Türkiye'deki ilgili kütüphanelere, İngilizceye de çevrilerek dünyanın önemli kütüphanelerine gönderilecek.

Arşivlerin tamamında yapılan araştırmalar neticesinde binlerce belgeden yeni tespitleri yapılan ve bütün Osmanlı sathına yayılmış Ahi yapıları, maddeler halinde ilk defa yazılarak bir Ahi Yapı Envanteri, oluşturuldu. Osmanlı Devleti sınırları dahilinde, "Ahi" unvanlı kişilerin yaptırdığı tekke, zaviye, hangah, cami, mescit, medrese, mektep, misafirhane, çarşı, han, türbe, çeşme gibi yapıların hemen tamamı bu ansiklopedide biraraya getirildi.

Ahilik Ansiklopedisi tanıtım toplantısı - Canikli -
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ahilik Ansiklopedisi tanıtım toplantısı - Canikli - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement