Ahilik Haftası - Son Dakika
Ekonomi

Ahilik Haftası

İTO'nun 27. Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları 22 26 Eylül'de gerçekleştirilecek.

22.09.2014 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 27. Ahilik Kültürü Haftasını Eminönü'nde halka açık etkinliklerle kutluyor.

İTO açıklamasına göre, 22-26 Eylül tarihlerinde halka açık gerçekleştirilecek etkinliklerde 18. yüzyılda Anadolu, Balkanlar ve Kırım'da Türklerin kurduğu esnaf, sanatkar ve üretici birlikleri ile bu birliklerin uyguladıkları ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensipler anlamına gelen Ahilik'in anlam ve önemine dikkat çekilecek.

Ahilik Haftası etkinliklerinin merkezi, İTO'nun yaptırdığı restorasyonla 2010 yılında Avrupa Birliği Kültürel Miras Koruma Ödülü'ne (Europa Nostra) sahip olan Yeni Camii Hünkar Kasrı olacak. Hafta boyunca her gün Osmanlı geleneğinden günümüze aktarılan Ebru, Taş Baskı, Çini & Cam, Dericilik ve İpek Örme gibi geleneksel sanatlar, "Unutulmayan Meslekler" kapsamında Hünkar Kasrı'nın altındaki bölümlerde sunulacak.

Ahilik Sokağı'nda düzenlenecek kermeste ise ziyaretçiler, sanat ve zanaat uygulamalarına ücretsiz katılabilecek. Bu çalışmaların satışından elde edilecek gelir de Ahilik Vakfı öğrencilerine burs olarak dönecek. Ziyaretçiler 400 yıllık Osmanlı çinileriyle bezenmiş Yeni Camii Hünkar Kasrı'na ücretsiz girerek sergi ve müze alanını gezebilecek.

Osmanlı mimarisinde, cami ve resmi binalarda padişahın dinlenmesi ve gerektiğinde de belirli ziyaretçilerini huzuruna kabul edip görüşebilmesi için özel tasarlanmış bağımsız bölümlere "hünkar kasrı" deniliyor. İstanbul camilerindeki hünkar kasırlarının en önemlilerinden biri, Hatice Turhan Valide Sultan tarafından 1663'te tamamlanan Yeni Cami'de bulunuyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ahilik Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.

  • Tunceli'de depremzedeler için inşa edilen 88 konutun kura çekimi yapıldı
    21:29 Tunceli'de depremzedeler için inşa edilen 88 konutun kura çekimi yapıldı

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda evleri hasar gören vatandaşlar için inşa edilen 88 konutun kura çekimi noter huzurunda gerçekleştirildi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, kura çekilen konutların hak sahiplerine hayırlı olması temennisinde bulundu.


Advertisement