Ahilik Haftası - Son Dakika
Güncel

Ahilik Haftası

Malatya'da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında şed kuşatma töreni düzenlendi.

24.05.2016 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'da Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında şed kuşatma töreni düzenlendi.

Yeni Şire Pazarı Meydanında yapılan törende, Malatya Valisi Yardımcısı Miktat Alan, iş ahlakının esnaf ve sanatkarlar arasında yaygınlaştırılması ve bu erdemin toplumda benimsenmesi demek olan ahiliğin, Anadolu Türk kültürünün şekillenmesinde önemli rol oynayan teşkilatlı bir gelenek olduğunu söyledi.

Alan, ahiliğin sadece ticari faaliyetleri düzenleyen bir oluşum olmadığını belirterek, "Ahiliğin, sosyal, askeri ve kamu nizamı ile alakalı tarafları da var. Çünkü ahilik, her şeyden önce bir gönül ve ruh hareketidir. Ahilik esnafın ve vatandaşın hakkını karşılıklı koruyarak, sosyal bir fonksiyon gerçekleştirirken, yurt savunması ya da kamu düzeni aksaklığı durumlarında devletin yetkili mekanizmalarına katkı sunarak askeri ve idari tasarruf ortaya koymaktadır." diye konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da esnafın Türkiye ekonomisi için huzur ve barışın en önemli temsilcilerinden olduğunu ifade etti.

Çakır, "Dolayısıyla bugün esnaflarımızın haftası. Ahilik bir toplumun yaşamı, bir toplumun davranışları ve asırlarca birikmiş bir kültürün yansıması. Ahiliğin özünü anlamamız gerekiyor. Bu haftaların da buna vesile olacağına inanıyorum. Bu güzel geleneği yaşatan esnaf odası başkanlarıma ve tüm esnaflarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

TESK Yönetim kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MSOB) Başkanı Şevket Keskin ise ahilik kültürünün dostluk, barış, kardeşlik ve huzur olduğunu belirterek, "Komşusu aç yatan, kendisi tok yatan bizden değildir. Bu anlayışla, bu desturla hareket ediyoruz. Esnaflık bir yaşam biçimidir, bir kültürdür. En güzel kriterler ahilik sistemindedir." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Malatya Müftüsü Ümit Çimen tarafından esnaf duası yapıldı.

Daha sonra Türkiye de yılın ahisi seçilen Abuzer Salik'e ahilik elbisesi giydirilerek plaketi verildi.

Törene Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Ali Evren, kurum amirleri, oda başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement