Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları Yapıldı

Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları Yapıldı

Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan Ahilik ve Yaran geleneği kapsamında Çankırı’da her yıl geleneksel olan düzenlenen "Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları"nın 29. yapıldı.

23.05.2016 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan Ahilik ve Yaran geleneği kapsamında Çankırı'da her yıl geleneksel olan düzenlenen "Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları"nın 29. yapıldı.

Etkinlikler kapsamında protokol üyeleri sabah namazına müteakiben Ahmet Yesevi Cami'nde sabah namazı sonrası esnaflarla birlikte kahvaltı yaptı. Daha sonra 100. Yıl Kültür Merkezi'nde başlayan kutlama programına Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, AK Parti Çankırı Milletvekilleri Hüseyin Filiz ve Muhammed Emin Akbaşoğlu, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Ahilik ve Yaren Kutlamalarına sabah namazı ile birlikte başlangıç yapıldığını anlatan Çankırı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, namaz sonrası çarşı esnafı ve mahalle sakinleri ile birlikte kahvaltı yaptıklarını ve muhabbet ettiklerini anlattı.

Ahilik ve Yaran geleneklerinin Çankırı'da aslı gibi yaşatıldığını vurgulayan Karadeniz, kış gecelerinde yaren ocaklarının yanmaya devam ettiğini ve bu kültürü gelecek nesillere aktarmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından bir babanın çocuğunu demirci ustasına çırak olarak teslim etmesi ile başlayan ustalık serüveni canlandırıldı. Çırak olan çocuk daha sonra kalfa, ardından da ustalık mertebesine yükseldi. Sembolik olarak ustalık payesinin verilmesi anlamına gelen Şed Kuşatma Töreni düzenlendi. Daha sonra işini iyi yapamadığı tespit edilen ustanın pabucu dama atıldı.

İlginç ritüellere sahip olan canlandırmanın ardından yılın ahisine sembolik olarak ahi baba payesi verilerek kaftan giydirildi. - ÇANKIRI

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement