Ahilik ve Ahi Evran" Konulu Senaryo Yarışmasına Yoğun İlgi - Son Dakika
Yerel

Ahilik ve Ahi Evran" Konulu Senaryo Yarışmasına Yoğun İlgi

Uluslararası yarışmaya 95 yazar, 54 film ve 41 tiyatro eseriyle başvurdu.

22.05.2014 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Türk-İslam kültürünün Anadolu'da yayılmasında büyük etkisi olan Ahilik teşkilatının tanıtılması amacıyla düzenlenen uluslararası tiyatro ve film senaryosu yarışmasına 95 yazarın başvurduğunu bildirdi.

Ceylan, merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, Ahiliği kültür ve sanat etkinlikleriyle de bütün insanlığa anlatmak gayesiyle bu yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (İLESAM) işbirliğiyle "Ahilik ve Ahi Evran" konulu uluslararası tiyatro ve senaryo yarışması düzenlediklerini söyledi.

Yarışmaya her iki dalda da büyük ilginin olduğunu belirten Ceylan, 95 yazarın 54 film ve 41 tiyatro eserleriyle başvurduğunu dile getirdi.

Eserlerin jüri tarafından değerlendirmeye alındığını vurgulayan Ceylan, şöyle konuştu:

"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Ahilik Kutlamaları Merkez Kurulu kararıyla düzenlediğimiz yarışmada birinciye 30 bin, ikinciye 20 bin, üçüncüye ise 10 bin lira ödül verilecek. Rekor seviyede katılım oldu. Film senaryoları, yönetmen Osman Sınav, tiyatro eserleri ise sanatçı Semih Sergen başkanlığındaki uzman bir ekip tarafından değerlendirildikten sonra dereceye girenlere eylül ayında, Ahilik kutlamalarında ödülleri verilecek. Kültür ve sanat dünyamıza Ahilikle ilgili 95 eseri kazandırmaktan dolayı son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. İleride Ahilikle ilgili daha başka programlarımız da olacak."

Ahiliğin 13. yüzyılda Kırşehir'de ortaya çıkan, Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında etkili olan dünyevi ve uhrevi bir sistem olduğuna işaret eden Ceylan, "İdari, siyasi, ekonomik, kültürel, dini ve tasavvufi alanda bütün Osmanlı coğrafyasını etkilemiştir. Öyle ki, dünyada da büyük etkileri olmuş, Hindistan'dan Doğu Türkistan'a, Balkanlar'a, Saraybosna'ya kadar bütün kültür dünyamızda Ahilik etkili olmuş bir sistemdir. Medeniyetimizin en önemli zirve kuruluşlarından biridir" diye konuştu. - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahilik ve Ahi Evran' Konulu Senaryo Yarışmasına Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement