Ahıska Türklerinin 72 Yıllık Dramı Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Ahıska Türklerinin 72 Yıllık Dramı Anlatıldı

Ahıska Türklerinin 72 Yıllık Dramı Anlatıldı

ARDAHAN'ın Posof İlçesindeki Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen panelde, Ahıska Türklerinin 72 yıl önce yaşadığı dram anlatıldı.

15.11.2016 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ARDAHAN'ın Posof İlçesindeki Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen panelde, Ahıska Türklerinin 72 yıl önce yaşadığı dram anlatıldı. Çıldırlı Halk Ozanı Aşık Mehmet Oktay Ergani ise saz ve sözüyle Ahıska Türklerinin çektiği sıkıntıları aktardı.

Posof Meslek Yüksekokulu tarafından 'Sürgünün 72. yılında Ahıska ve Ahıskalılar' konulu bir panel düzenlendi. Belediye Düğün Salonundaki programda, sürgünde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Açılış konuşmasını yapan Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, "Ahıska bizim bir yarımızdır. Yarımız orada kaldı, yarımız burada. Dünyanın değişik merkezlerinde yapılan faaliyetlerin en önemlisi Posof'ta yapılan bu faaliyettir diye düşünüyorum. Sürgünün 72 yılında ilk defa Posof'ta böyle bir program tertip ediliyor. Şairimiz; 'Ahıska bir gül idi gitti, lisanı Türk idi gitti, söyleyin Sultan Mahmut'a İstanbul'un kilidi gitti' der. Gerçekten bu bölge 1878'de Osmanlı- Rus savaşından sonra uzun yıllar sahipsiz, idaresiz kalmıştır" diye konuştu.

Posof Kaymakamı Ufuk Özen Alibeyoğlu Ahıska Türklerinin durumunu "Kahreden bir trajedi. Milyonlarca mağdur oluşturmuş bir trajedi" diye nitelendirdi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Ardahan Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, " Kafkasya'da Ahıska bölgesi. Karadenizin kenarında Abazya, Batum bölgesi ve dünyada uçak gemisi olarak adlandırabileceğimiz Kırım bölgesi. Türklerden ve Müslümanlardan arındırılıyor. Nüfusun yüzde 40'ı yollarda ölüyor" dedi.

Sovyetler Birliğinde Stalin döneminde Ahıska Türklerinin sürgün edildiğine işyaret eden Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uyanıker 72'nci yılında Ahıska ve Ahıskalılarıı anlattılar. Ahıska'dan sürgün edilen bir ailenin çocuğu olan ve panele Kazakistan'dan katılan Hukuk Bilimci Sofia Dadayeva ise sürgün yıllarını anlatırken kelimeler boğazında düğümlendi. Ailesinin sürgünde yaşadığı acıları anlatmakta zorluk çeken ve Sofia Dadayeva'ya moderatör Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak su ikram etti. Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduğuna dikkati çeken Sofia Dadayeva'yı katılımcılar alkışlayarak moral verdi.

Panelde görüşlerini açıklayan Ahıska'dan gelen Türkleri ise Türkiye'nin vatandaşlık hakkı vermesini isteydiler. Büyük ilgi gören pyanelin son bölümünde ise Aşık Mehmet Oktay Ergani sahne aldı. Aşık Mehmet Oktay Ergani, söylediği çalıp söylediği türkülerle alkış topladı.

- Ardahan

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ahıska Türklerinin 72 Yıllık Dramı Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement