Ahıska'ya İlk Adım" Belgeselinin Galası Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Ahıska'ya İlk Adım" Belgeselinin Galası Yapıldı

Ahıska\'ya İlk Adım" Belgeselinin Galası Yapıldı

Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden 1944 yılında Kırgızistan'a sürülen bir grup Türk'ün 69 yıl sonra doğdukları toprakları ziyaret etmesini konu alan belgeselin galası gerçekleştirildi.

05.04.2014 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden 1944 yılında Kırgızistan'a sürülen bir grup Türk'ün 69 yıl sonra doğdukları toprakları ziyaret etmesini konu alan belgeselin galası Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinde yapıldı.

Anadolu Ajansı (AA) Kırgızistan Muhabiri Nezir Aliyev'in hazırladığı ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Radyo Müdürü Bülent Namal'ın seslendirdiği 70 dakikalık belgesel izleyenlerin beğenisini topladı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, yaptığı konuşmada belgeselin hazırlanmasında katkısı olanlara teşekkür ederek, "Ahıska Türkleri için Kırgızistan bir vatandır. Yakında Türkiye'de sizin için resmi vatanınız olacaktır. İnşallah, Ahıska da sizin için vatan olacaktır" diye konuştu.

Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı,  belgeselin geçmişte yaşanan acıları gözler önüne serdiğini belirterek, çalışmayı yapanlara ve projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Belgeselde geçen Posof ve Badele köylerinin babasının yaşadığı yerler olduğunu anımsatan Balcı, "Sizlerle iftihar ediyoruz. Tüm zorluklara rağmen yıkılmamışsınız. Yok edilmek istenmişsiniz ama çoğalmışsınız" dedi.

Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov, belgeseli izlerken çok duygulandığını belirterek, Ahıskalıların hiçbir sebep yokken vatanlarından sürüldüğünü hatırlattı.

Bölgede camilerin 70 yıldır hala ayakta kaldığını ancak kapılarının kilitli olduğuna dikkat çeken Şamilov, Ahıska'daki Gürcü ve Ermeni halkının fakir olmasına rağmen Türklerden kalan ibadethanelere dokunmadığını bunun da Ahıska'daki camilerin sahibini beklediğine işaret ettiğini söyledi.

Belgeseli hazırlayan AA Muhabiri Aliyev ise "Yıllar önce sürgün edilen Türklerin, Ahıska'da doğdukları köylerini ziyaret ettikleri sırada çekilen görüntü ve fotoğrafların arşivlerde kalmasını istemedim. Bu filmi, Ahıskalıların Ahıska'ya dönüşünü teşvik etmek, vatan topraklarını doğru anlatmak, göstermek ve bölgeyi tanıtmak amacıyla hazırladım" diye konuştu.

Galaya Bişkek Büyükelçiliği, TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü, Manas Üniversitesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı yetkilileriyle Ahıska Türkleri, Azeri ve Uygur derneklerinin temsilcileri katıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ahıska'ya İlk Adım' Belgeselinin Galası Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement