Ahmet Ertegün'ün Adı, Oxford Üniversitesi'nde Ölümsüzleşecek - Son Dakika
Güncel

Ahmet Ertegün'ün Adı, Oxford Üniversitesi'nde Ölümsüzleşecek

Ahmet Ertegün\'ün Adı, Oxford Üniversitesi\'nde Ölümsüzleşecek

Dünyaca ünlü müzik adamı, yapımcı Ahmet Ertegün'ün adına eşi Mica Ertegün, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde İnsani Bilimler Yüksek Lisans Eğitim Bursu verecek.

29.02.2012 18:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü müzik adamı, yapımcı Ahmet Ertegün'ün adına eşi Mica Ertegün, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde İnsani Bilimler Yüksek Lisans Eğitim Bursu verecek.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen bir basın toplantısı ile duyurulan eğitim programı, Atlantic Records'un sahibi 2006 yılının Aralık ayında yaşamını yitiren ünlü müzik adamı ve eşinin adını taşıyor; 'Ahmet Ertegün ve Mica Ertegün İnsanı Bilimler Lisansüstü Eğitim Bursu'

Çarşamba günü Londra'daki The British Academy'de düzenlenen basın toplantısında Ahmet Ertegün'ün eşi ve Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Patten yeni burs programının ayrıntılarını açıkladı.

Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Patten, "Mica Ertegün'ün cömert bağışı sayesinde, insani bilimler lisansüstü öğrencilerinin kaliteli araştırmalar yapabileceği, birbirleriyle etkileşime geçebileceği ve bilgi ile kavrayışlarını geliştirebileceğini belirterek, burstan yararlanacak parlak öğrencilerin, 900 yıllık tarihi olan bir üniversitede halen sürdürdüğü çalışmaları desteklemenin yanı sıra, geleceğin öncü araştırmacıları olacağına inanıyoruz" dedi.

Mica ve Ahmet Ertegün burs programına; dünyanın her köşesinden edebiyat, tarih, müzik, arkeoloji, sanat tarihi, Asya veya Ortadoğu araştırmaları gibi dallarda lisansüstü eğitim görmek isteyen öğrenciler başvurabilecek.

İlk aşamada 15 öğrenciye verilecek burs adına Mica Ertegün 26 milyon sterlin (yaklaşık 72 milyon TL) bağışlayacak.

Bu sayının sonraki yıllarda 35'e kadar çıkacağını açıklayan Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Patten, programa kabul edilecek öğrencilerin Oxford'un merkezindeki 5 katlı Mica ve Ahmet Ertegün Evi'ni araştırma merkezi olarak kullanabileceklerini kaydetti.

Ahmet Ertegün'ü yakından tanıyan sanatçı dostlarının da katıldığı basın toplantısında ünlü sanat adamı adına hazırlanan kısa bir film de gösterildi.Toplantıya İngiliz basınını da büyük ilgi gösterdi.

DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mica Ertegün, gençlere verilecek burs programı ile ilgili olarak, tarih, müzik, dil eğitimi, edebiyat, sanat ve arkeoloji konulu çalışmaların, Ahmet ve kendi için yaşamdaki en büyük hazları oluşturduğunu ifade ederek bu vesileyle insanları yakınlaştırıp birbirlerini anlama kapasitesini artıracak, daha insani bir dünya yaratmaya yardımcı olacak insani bilimleri desteklemenin önemli olduğunu kaydetti.

Mica Ertegün, Oxford Üniversitesi'nde başlattıkları Mica ve Ahmet Ertegün İnsani Bilimler Lisansüstü Eğitim Burs Programı'yla, tüm dünyadaki zeki ve heyecanlı öğrencilere ilham vermeyi, kendilerini insani bilimler konusuna adamalarını sağlamayı amaçladıklarını belirterek Hayalim, bir gün Ertegün bursiyerlerinin tarihçi, filozof, arkeolog, yazar, besteci, din adamı ve devlet adamı olarak toplumlara liderlik etmesi diye konuştu.

Ahmet Ertegün kimdir?

Atlantic Records şirketini kuran Ertegün; John Coltrane, Eric Clapton, Ray Charles, The Rolling Stones, Led Zeppelin ve daha birçok ünlü sanatçının kariyerine yön verdi. Kardeşi Nasuhi ile beraber blues ve soul hayranı olarak, R&B müziğinin caz tınılarıyla başarıyla harmanlanmasını sağladı. Rock and Roll'un ortaya çıkışı ise Ahmet Ertegün'ün yeni sanatçıları keşfetme, müzik türlerini şekillendirme ve modern kültüre katma konularındaki yükselişine katkı sağladı. Ertegün, Maryland Annapolis'de bulunan St. John's College'da aldığı Beşeri Bilimler eğitiminin, hayatı boyunca tüm hayallerini gerçekleştirmesine büyük katkıda bulunduğuna inandı.

(SS)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ahmet Ertegün'ün Adı, Oxford Üniversitesi'nde Ölümsüzleşecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement