Ahududuyu Yağmur ve Dolu Vurdu, Fiyatı Yüzde 50 Arttı - Son Dakika
Yerel

Ahududuyu Yağmur ve Dolu Vurdu, Fiyatı Yüzde 50 Arttı

Ahududuyu Yağmur ve Dolu Vurdu, Fiyatı Yüzde 50 Arttı

Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını Bursa'nın karşıladığı ahududunun üreticiden çıkış fiyatı, geçen yıla oranla yüzde 50 arttı.

03.07.2014 11:12  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HALUK YÜKSEL - Uludağ'ın eteklerindeki köylerde yaygın şekilde yetiştirilen ve Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını Bursa'nın karşıladığı ahududunun (frambuaz) üreticiden çıkış fiyatı, geçen yıla oranla yüzde 50 arttı.

Düşük rakımlı köylerde erken olgunlaştığı için aşırı yağış ve doluya maruz kalan ahududu, yüksek rakımlı köylerde ise geç olgunlaşmasının avantajıyla yağışlı geçen günlerin ardından 5-5,5 liraya alıcı bulurken, üreticisini sevindirdi.

AA muhabirinin Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2013 yılı faaliyet raporundan edindiği bilgilere göre, Bursa'da 4 bin 504 dekar alanda, 3 bin 839 ton ahududu yetiştirildi ve karşılığında 13 milyon 513 bin lira gelir elde edildi.

Geçen yıl kilogramı 3,52 liradan alıcı bulan ahududu, bu yıl özellikle düşük rakımlı üretim alanlarında aşırı yağış ve dolu nedeniyle yaşanan rekolte kayıpları ile hasadın ramazan ayına denk gelmesi, fiyatları tatmin edici düzeyde yukarı çekti.

Ahududunun üreticiden çıkış fiyatı geçen yıla göre, yüzde 42,8 ila yüzde 57,1 oranında zamlanırken tüccar köylerdeki ürünü 5-5,5 liradan alıyor. Yüksek rakımlı köylerde üretim yapan köylüler ise fiyatları tatmin edici buldu.

Uludağ'ın eteklerindeki son yerleşim yerlerinden biri olan Alaçam köyünde ahududu yetiştiriciliği yapan Osman Bayraktar, bu sene verimin hava koşullarından dolayı az olduğunu söyledi.

Bayraktar, verimdeki düşüşe rağmen kalite ve fiyattan memnun olduklarını ifade ederek, "Bu sene verim az geçen seneye göre, fakat iri, kaliteli oldu. Bazı yerler etkilendi, dolu vurdu, bazı yerlere vurmadı, semt semt vurdu. Alçak yerlere vurdu. Bunlar fabrikalara gidiyor, her şey oluyor bunlardan, kozmetikte ilaç sanayinde, dondurmada, çeşitli içecek şuruplar, her şey oluyor. Bizim köy havadar, Bursa'nın en yüksek köyü. Şurası bu kahvenin önü 950 metre. Daha köyün yarısı yukarıda, bin metreden yukarı evler var" diye konuştu.

Ahududu yetiştiricilerinden Mehmet Atalay da doludan köyün alt kesimlerinin etkilendiğini, ancak çok büyük bir zarardan bahsedilemeyeceğini belirterek, "Dolu 5-10 dakika kadar vurdu. O da zaten köyün alt kısmındaki alan, fazla bir zarar yok. Sadece alt kısımlarda mahsulde biraz düşüş oldu, yani önceki senelere göre biraz düşüş var ama köy civarı ve üst kısımlarda herhangi bir zarar yok. Fiyat bu sene iyi, güzel. Geçen senelere nazaran bu sene güzel. Geçen sene 3,5 lira civarıydı, bu sene 5-5,5 lira" dedi.

Aromatik yapısı ile gıda sektörünün tercih ettiği meyvelerin başında gelen ahududu, meyve suyu, konserve, reçel, marmelat, jöle, pasta, dondurma, meyveli yoğurt ve meyve çayı imalatının yanı sıra ilaç sanayinde, çocuk şuruplarında koku ve tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Bursa'da çok sayıda dondurulmuş gıda ve reçel fabrikası bulunuyor. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahududuyu Yağmur ve Dolu Vurdu, Fiyatı Yüzde 50 Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement