AİHM'nin Tunuslu Üç Sığınmacıyla İlgili İtalya'yı Mahkum Etmesi - Son Dakika
Güncel

AİHM'nin Tunuslu Üç Sığınmacıyla İlgili İtalya'yı Mahkum Etmesi

PARİS (AA) – Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Tunuslu üç sığınmacıyla ilgili İtalya'yı mahkum etmesi üzerine "Mahkeme kararı, göçmen ve sığınmacılara da eşit şekilde davranılması gerektiğini hatırlatıyor" dedi.

01.09.2015 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PARİS  (AA) – Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Tunuslu üç sığınmacıyla ilgili İtalya'yı mahkum etmesi üzerine "Mahkeme kararı, göçmen ve sığınmacılara da eşit şekilde davranılması gerektiğini hatırlatıyor" dedi.

Jagland, yazılı açıklamasında, AİHM'nin kararının göçmen ve sığınmacıların da herkesle aynı haklara sahip olduğunu vurguladığını dile getirdi.

AİHM kararının Avrupa Konseyi'nin diğer ülkeleri için de emsal olacağı uyarısında bulunan Jagland, "Mahkeme kararı, Avrupa Konseyi'nin 47 ülkesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından garanti altına alınan temel haklar konusunda göçmen ve mültecilere de diğer herkes gibi aynı eşit şekilde davranılması gerektiğini hatırlatıyor" ifadesini kullandı.

AİHM, bugünkü kararında 2011 yılında "Arap Baharı" olarak adlandırılan olayların ardından ülkesini terk eden Tunuslu sığınmacıları toplu halde sınır dışı eden İtalya'yı mahkum etmişti.

Tunuslu üç sığınmacının 2012 yılında yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, İtalya'nın sığınmacıları toplu halde sınır dışı ederek insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

AİHM ayrıca, sığınmacıların gözaltı koşullarının kötü olması, sığınmacılara haklarında yöneltilen suçlamalarla ilgili gerekli ve yeterli bilgi verilmemesi ile sığınmacılara etkili başvuru hakkı tanınmamasının yine insan hakları ihlali olduğunu bildirmişti.

AİHM'in bu kararı, Akdeniz'deki göçmen krizi ile ilgili de emsal teşkil edecek olması bakımından önem taşıyor.

2011 yılında Arap Baharı'nın ardından Tunus ve Libya'dan 50 binden fazla kişi İtalya'nın Akdeniz'deki Lampedusa Adası'na göç etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AİHM'nin Tunuslu Üç Sığınmacıyla İlgili İtalya'yı Mahkum Etmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement