Aile Paketi, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

Aile Paketi, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı İnceöz: "Tasarı, kadın istihdamını artırırken, nüfus artışını teşvik eden düzenlemeler içermekte, dinamik nüfusun korunması hedeflenmektedir" CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer: "Bu paketle 'kadın istihdamını artıracağız' demek mümkün değil. Tam tersi,

04.02.2015 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, "Aile Paketi" olarak bilinen tasarının kadın istihdamını artırırken, nüfus artışını teşvik eden düzenlemeler içerdiğini, dinamik nüfusun korunmasını hedeflediğini bildirdi.

İnceöz başkanlığında toplanan komisyon, Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı tali komisyon olarak ele alarak benimsedi.

Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan İnceöz, tasarının Türkiye nüfusunun gençleşmesine katkı sağlayacağını, ailenin ve kadınların önündeki bazı olumsuz koşulların giderileceğini söyledi. Kadın istihdamının artırılması aynı zamanda kadın ve erkeğin aile sorumluluğunu eşit şekilde yüklenmesinin önemine işaret eden İnceöz, "Tasarı, kadın istihdamını artırırken, nüfus artışını teşvik eden düzenlemeler içermekte, dinamik nüfusun korunması hedeflenmektedir" diye konuştu.

Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, tasarıya ilişkin bilgi verdi.

-"Sadece görüntüyü kurtaran bir kanun çıkarıyoruz"

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, tasarının geneli üzerinde yaptığı konuşmada, düzenlemenin bireyden çok geleneksel aile yapısını korumak amacıyla oluşturulduğunu, bekar anne ve babaların durumunun gözardı edildiğini ileri sürdü. Tuncel, "Kamuoyuna 'iyi bir düzenleme yapıyoruz' diyoruz, reklamını yapıyoruz ama uygulamalara baktığımızda sadece görüntüyü kurtaran bir kanun çıkarıyoruz" dedi.

Tuncel, tasarıda yer alan özel istihdam bürolarını da eleştirerek, bu büroların iş güvencesini yok eden düzenlemeler olduğunu savundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de düzenlemenin amaçlarından birinin genç nüfusu artırmak olarak sunulduğunu belirterek, Türkiye'nin Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip olduğunu, kısa dönemde Türkiye'nin yaşlanması gibi bir problemin olmadığını ifade etti. Tasarıda bazı olumlu yönler olduğuna işaret eden Yüceer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Genele baktığınızda da şunu görüyoruz; aileden bahsediliyor, kadının adı geçmiyor, ama ailenin tüm sorumluluğu kadına yıkılıyor. Sanki evden, çocuktan tek sorumlu kadın. Önceliği ev işlerini yapmak, çocuğa bakmak, bundan vakit kalırsa da gidip çalışmak gibi görülüyor. 'Kadın istihdamını artıracağız' demek bu paketle mümkün değil. Tam tersi, bugünün çalışan kadınlarının gelecekte iş kaybı yaşayacağını da gösteren bir tasarı."

Yüceer, kadınların sağlık politikaları doğrultusunda kürtaj konusunda da sıkıntı yaşadıklarını, birçok hastanenin tıbbi açıdan zorunlu olmadıkça kürtaj yapmadığını, gebe kadınların takip altına alındığını, doğum kontrol ilaçlarına ücretsiz ulaşılamadığını ifade ederek, "Bundan sonra ki aşama kürtajı yasaklamak mı, ben merak ediyorum" dedi.

-"Hedeflerimize ulaşmak için kadın istihdamını artırmamız lazım"

AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, "Önümüzdeki süreçte hedeflerimize ulaşmak için kadın istihdamını artırmamız lazım. Anadolu'da yaşanan bir gelenek ve aile düzeni var. Bu gerçekleri de görerek düzenlemeler yapmamız gerek. 12 yıldır kadınla, istihdama katılımı ile ilgili çok samimi bir çalışma ortamı olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

MHP Denizli Milletvekili Ahmet Duran Bulut, özel istihdam bürolarına neden ihtiyaç duyulduğunu sorarak, istihdamın devlet eliyle yürütülmemesinin taşeronlaşmayı artıracağını, ciddiyetin kaybolmasına yol açacağını kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ise esnek çalışma ve yarı zamanlı çalışma imkanının kadın istihdamının artırılmasına yönelik çok değerli bir adım olduğunu söyledi.

-"Doğurmak ayrı bir şeydir, bakmak, büyütmek ayrı bir şeydir"

AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk de tasarının önemli düzenlemeler içerdiğini belirterek, "Bir aile düşündüğümüzde yarısı erkek yarısı kadındır. Sorumluluklar, görevler buna göre taksim edilir. Bir erkek çocuk doğuramaz. Ama kadın çocuğu doğurur, anadır, büyütür, bu sorumluluk ona aittir. Erkek ne yapar?" dedi.

Göktürk, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü'nün sözlerine "Gözümüzün içine bakarak 'anneye aittir" diyorsunuz da" şeklinde itiraz etmesi üzerine de "Doğurmak ayrı bir şeydir, bakmak, büyütmek ayrı bir şeydir. Doğurmak sadece annelere ait olan bir şeydir ve bununla ilgili kanunun düzenleme yapması ve anneyi koruması gerekir. Bu hem istihdamda böyledir hem de gebelik sırasında ve doğumdan sonra böyledir. Bu kanun tam da bunu düzenliyor" karşılığını verdi.

Güllü de söz alarak "Çok güzel bir cümle kullandınız 'doğum kadınların hakkıdır' diye. Ama ne yazık ki o hakkı kullanamıyoruz. Hastanelerdeki kürtaj yasakları nedeniyle doğurup doğuramama hakkını kullanamıyoruz. Bunu söylemek istedim" dedi. Türkiye'de çok sayıda kadın cinayeti işlendiğini, ensest vakalarının arttığını ileri süren Güllü, yürek yangını yaşadıklarını, kadınların hangi alanda ileri gittiğini merak ettiğini söyledi.

Göktürk ise "Herkes istediğini ifade etmekte özgürdür. Hanımefendi kendi açısından değerlendirmelerde bulundu ama değerlendirirken bile kendi açısından anlattı. Neden senelerce başörtülü kadınların bu memlekette eğitim hakkının engellendiğini söylemedi" diye konuştu.

-"Bu paket kadını eve paketlemekten ibarettir"

Güllü, tasarıya ilişkin sunumunda da paketin toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı bir yapıya sahip olduğunu ileri sürerek, "Bu paket kadın istihdamını artırmaktan öte kadını eve paketlemekten ibarettir" dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Toksöz ise kadınların 3 çocuk yapması durumunda yarı zamanlı çalışma ve doğum izinleri nedeniyle çok uzun bir süre iş hayatından uzak kalacağını vurgulayarak, bunun işvereni erkek çalışana yönlendirebileceği tehlikesine dikkati çekti.

-"Gecikmiş ama önemli bir adım"

HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu de tasarıyı gecikmiş ama önemli bir adım olarak tanımlayarak, kadınlar açısından büyük bir ümit oluşturduğunu söyledi. İdeal olanın aileye ilişkin sorumlulukların kadın ve erkek arasında eşit dağılması olduğunu, ancak Türkiye'de yükün büyük bölümünün kadınların sırtına yüklendiğini ifade eden Sarıeroğlu, bu yükün azaltılmasına yönelik düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Sarıeroğlu, tasarıya toptan ret anlayışı ile yaklaşılmaması gerektiğinin de altını çizerek, "Biz olumlu görüyoruz. İnşallah güçlendirilerek yasalaşır" diye konuştu.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Ankara Temsilcisi Sinem Ulutürk Cinbis ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'ndan (TEPAV) Güneş Aşık da tasarıya ilişkin görüşlerini aktardılar.

Toplantıda, tasarıda yer alan düzenlemelerle ilgili kamu kurumlarının temsilcileri de alanlarına ilişkin bilgi verdi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Aile Paketi, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement