Ailesi, Deniz'i İlk Kez Bayramda Göremeyecek - Son Dakika
Güncel

Ailesi, Deniz'i İlk Kez Bayramda Göremeyecek

Ailesi, Deniz\'i İlk Kez Bayramda Göremeyecek

Antalya'da katıldığı Gezi Parkı ve ODTÜ protestolarına katılan, çıkan olayların tutuklanan 20 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil, bayramı nakledildiği Alanya-Mahmutlar L Tipi Cezaevi'nde geçiriyor.

16.10.2013 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da katıldığı Gezi Parkı ve ODTÜ protestolarına katılan, çıkan olayların tutuklanan 20 yaşındaki Ayşe Deniz Karacagil, bayramı nakledildiği Alanya- Mahmutlar L Tipi Cezaevi'nde geçiriyor. Taktığı belirtilen kırmızı fuların sosyalizmi simgelediği gerekçesiyle de suçlanan Ayşe Deniz'in anne ve babasıyla bayramda görüşemeyecek. Anne Nuray Erçağan, "Bayram görüşlerinin 21 Ekim Pazartesi günü olacağı söylendi. İlk defa bir bayramda ayrıyız. Deniz'in özgürlüğüne kavuştuğu gün bizim bayramımız olacak" dedi.

Antalya'da önce Gezi Parkı, sonrasında Ahmet Atakan'ın ölümü, 12 Eylül darbesinin yıldönümü ve ODTÜ'de yaşanan olaylara ilişkin protesto gösterilerine katıldığı gerekçesiyle 2 Ekim'de kardeşinin okuldan çıkışını beklerken otobüs durağında gözaltına alınan ve aynı gün çıkarıldığı mahkemece 'kaçma şüphesi bulunduğu' gerekçesiyle tutuklanan Ayşe Deniz Karacagil, taktığı belirtilen kırmızı fuların sosyalizmi simgelediği gerekçesiyle de suçlandı.

'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan tutuklu yargılanan ve sorgusunda kırmızı fuların sosyalizmi simgelediğini içeren sorular yöneltildiğinin medya organlarına yansıması sonrasında Ayşe Deniz Karacagil, 11 Ekim günü Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nden Alanya- Mahmutlar L Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledildi. Cezaevi yönetiminin siyasi kadın tutuklu olmayışını gerekçe göstererek naklettiği Karacagil'in Alanya'ya gönderilmesini sonradan öğrenen yıllar önce boşanan annesi Nuray Erçağan ve babası Ömer Faruk Karacagil, kızlarını bayram boyunca göremeyecek.

AYRI GEÇİRDİKLERİ İLK BAYRAM

Kızlarına yönelik suçlamaların tutuklu yargılanmasını gerektirecek nitelikte olmadığını belirten Nuray Erçağan, otobüs durağında beklerken gözaltına alınabilen Deniz'in kaçma şüphesiyle tutuklanmasını haksızlık olarak nitelendirdi. 'Sosyalizm' ve 'sosyalist' kelimelerinin yasak olmadığını, sosyalizmi simgeleyen kırmızı fular gibi bir soruyla 12 Eylül döneminin yaşatıldığını belirten Erçağan, "Bayramda görüşme izni alabilmek için Alanya Adliyesi'ne gittim. Ancak savcıya ulaşamadığımız için izin alamadık. Adliyede tüm bayram görüşlerinin 21 Ekim Pazartesi günü olacağı söylendi. İlk defa bir bayramda ayrıyız. Deniz'in çıktığı, özgürlüğüne kavuştuğu gün bizim bayramımız olacak" dedi.

'HÜKÜM BİLE ALMADI GÖREMİYORUZ'

Asıl çelişkinin daha hüküm bile almamış olmasına rağmen kızlarını cezaevinde görememek olduğunu belirten Erçağan, "Cezaevleri çok modern gibi gösteriliyor, ancak çocuklarımız dört duvar arasında ve biz göremiyoruz. Antalya'da daha hüküm bile almamış olmasına rağmen iki kişilik tecritte kalıyordu. Alanya'ya ise saç fırçası ve terlik götürdüm vermeleri için, ama almadılar. Yasak olduğunu söyleyip cezaevi kantininden parayla alabileceği belirtildi" diye sitem etti.

'ANTİDEMOKRATİK BİR UYGULAMA'

Kızının DGM'lerden daha ağır ve siyasi özel yetkili mahkemede yargılandığını belirten Ömer Faruk Karacagil ise "Kızımın tutuklu yargılanması siyasi bir sonuç. Toplantı ve gösteri suçlamalarından yargılanıyor olsa, tutuklanmaması gerekirdi. Ayrıca Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde kadın siyasi tutukluların kalabileceği bir yer olmayışı antidemoktatik bir uygulama" dedi.

'BAYRAMDA GÖREBİLMELİYDİK'

Bayramda görüş izni verilmemesini doğru bulmadığını ve haksızlık olduğunu söyleyen baba Karacagil, "Bayram bitecek ve ondan sonra bize açık görüş verilecek. Cezaevindeki durumuna ilişkin defalarca aramama rağmen, babası olduğum halde hiçbir bilgi vermiyorlar. Ancak 21'inde görebileceğiz. 14 Ekim'de kapalı görüş hakkım olmasına rağmen onu bile yaptırmadılar, gerekçesini de açıklamıyorlar" dedi.

SOSYAL MEDYADA KAMPANYA

Ayşe Deniz Karacagil'e yönelik suçlamaların tutuklu yargılanmasını gerektirmeyeceği, serbest bırakılması yönünde sosyal medya organları Twitter ve Facebook üzerinden de kampanya başlatıldı. İki platformda başlatılan #AyşeDenizKaracagileÖzgürlük başlıklı kampanya ile binlerce kişi, Karacagil'in serbest bırakılmasını istedi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ailesi, Deniz'i İlk Kez Bayramda Göremeyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement