Ailesinin Şeceresini Araştırırken Köy Sakinlerinin Soy Ağacını Çıkardı - Son Dakika
Yerel

Ailesinin Şeceresini Araştırırken Köy Sakinlerinin Soy Ağacını Çıkardı

Osmancık ilçesinde yaşayan yakınlarının şeceresini araştıran Ünal Kalabalık, Osmanlı arşivlerinden 1875 tarihli nüfus sayımı verilerine ulaşarak, Akören köyü sakinlerinin soy ağacını kitap haline getirdi.

13.06.2015 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmancık ilçesinde yaşayan yakınlarının şeceresini araştıran Ünal Kalabalık, Osmanlı arşivlerinden 1875 tarihli nüfus sayımı verilerine ulaşarak, Akören köyü sakinlerinin soy ağacını kitap haline getirdi.

Akören Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kalabalık, AA muhabirine, İstanbul'da özel şirkette yöneticilik yaptığını, ailesinin soy ağacını araştırmak için 2011'de araştırmalara başladığını söyledi.

Köyde ve İlçe Nüfus Müdürlüğündeki araştırmalarından sonuç alamayınca Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne müracaat ettiğini dile getiren Kalabalık, Osmanlı arşivlerinde de inceleme yaptığını kaydetti.

Akören köyüne ait 1845 tarihli nüfus sayımı verilerine ulaştığına dikkati çeken Kalabalık, "Soyadı Kanunu'nun çıkarılmasıyla Şambaoğulları, 'Kalabalık' soyadını almıştır. Herkes, soy ağacını merak ediyordu. Ben de merakımı gidermek için arşivlerde araştırma yaptım. Dört yıllık çalışmanın sonucunda Şambaoğulları sülalesiyle Akören köyünün soy ağacını çıkardım" diye konuştu.

Elde ettiği verileri kitaplaştırdı

Kalabalık, Çanakkale şehitleri, köy muhtarları ve hane reislerinin de kayda alındığına işaret ederek, o dönemde köyde 20 sülalenin yaşadığını anlattı.

Şambaoğulları, Mahripoğulları ve Tataroğulları'nın köyde yaşayan en büyük sülalelerden olduğu bilgisini veren Kalabalık, "Soy ağacında hane reislerini, Çanakkale şehitlerini ve köy muhtarlarını da tespit ederek farklı renklerde belirttim. Kendi sülalemi araştırmak için başladığım çalışma böyle bir tabloyla sonuçlandı" ifadesini kullandı.

Köy sakinlerinin soy ağacını pano halinde muhtarlığa astığını dile getiren Kalabalık, araştırmanın sonuçlarını da "Osmanlı Belgeleri'nde Çorum Osmancık Akören Köyü Tarihi" adıyla kitaplaştırdığını söyledi.

Köy muhtarı Mehmet Kalabalık da akrabası Ünal Kalabalık'ın araştırmasının önemli olduğunu belirterek, "Köyümüzün 170 yıllık soy ağacını çıkardı. Kendisine tüm köylülerimiz adına teşekkür ederim. Köylülerimiz muhtarlığa gelerek, geçmişlerini, sülalelerini öğrenebiliyor" dedi.

Köy sakinlerinden 65 yaşındaki Haydar Bıyıklı da ailesini araştırmak için soy ağacını incelediğini dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ailesinin Şeceresini Araştırırken Köy Sakinlerinin Soy Ağacını Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement