AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

Başbakan Davutoğlu: (6) ''2015 seçimlerine herkes girsin, karşımıza çıkacak olan herkes, mert, açık, şeffaf bir şekilde karşımıza çıksın, meydanlarda halkla birlikte onlarla konuşalım, halk kimi tercih ederse başımızın üzerinde yeri var ama halktan böyle bir yetki almadan bizim başımızın üzerine çıkmaya kalkarsanız biz, bu başı öyle kolay kolay teslim etmeyiz'' ''Herkes siyaset yapabilir ama siyaset yapmadan bürokrasi üzerinden siyaset yapmaya kalkılırsa onlara söyleyeceğimiz tek söz var. Biz milletten aldığımız emaneti çiğnetmeyiz'' ''Şunu bir kez daha son MGK toplantısı üzerinden yapılan spekülasyonlara cevap mahiyetinde söylüyorum, bizim dönemimizde hiçbir sivil toplum faaliyeti engellenmeyecektir.

01.11.2014 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "2015 seçimlerine herkes girsin, karşımıza çıkacak olan herkes, mert, açık, şeffaf bir şekilde karşımıza çıksın, meydanlarda halkla birlikte onlarla konuşalım, halk kimi tercih ederse başımızın üzerinde yeri var ama halktan böyle bir yetki almadan bizim başımızın üzerine çıkmaya kalkarsanız biz, bu başı öyle kolay kolay teslim etmeyiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Afyonkarahisar NG Güral Termal Otel'de gerçekleştirilen AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik birimlerinin Türkiye'deki önemine dikkati çekti.

Davutoğlu, "Ama ne silahlı kuvvetler içinde ne de herhangi bir güvenlik birimi içinde paralel bir yapılanmaya izin verilmeyecektir. Herkes görev alanını bilecek, görev alanı ile ilgili gereğini yapacak. Ama görev alanına girmiyorsa, milli eğitimdir, Türkiye'deki yargıdır, 28 Şubat'ta olduğu gibi kanaat beyan eden bir yapı olmayacak" diye konuştu. Bunun devlete açtığı yaraların bilindiğini vurgulayan Davutoğlu, "Halaskaran-ı Zabıtan, İttihat Terakki bir imparatorluğu bitirdi. Milli Birlik Komitesi ve o dönemlerde çıkan cunta bir demokrasiyi bitirdi. 12 Eylül'ün o baskıcı yapısı milli birliği ve toplumsal barışı bitirdi. 28 Şubat bir neslin ümitlerini kararttı, eğer AK Parti iktidara gelmemiş olsaydı. Bu olmayacak. Asker, sivil ilişkisi dünyanın neresinde, demokratik ülkelerde hangi kurallarla işliyorsa işleyecek. Silahlı kuvvetlerimiz de sadece bölgenin değil, dünyanın en etkin silahlı kuvvetleri haline gelecek" ifadelerini kullandı.

-"Vatandaşlık hukukunu yok eden bir yapıdır"

Şimdi ikinci vesayetle karşı karşıya olunduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu sefer bürokrasi içinde bilinçli şekilde yerleştirilmiş ve bilinçli bir şekilde 'Sizler şu şu işleri yaparak şu kademelere geleceksiniz, geldiğiniz yerde de diğer vatandaşların hakları, hukukları ne olursa olsun onlar hangi imtihana girmiş olursa olsunlar, hangi başarıyı göstermiş olurlarsa olsunlar onlara bakmayacaksınız. Bizim verdiğimiz isimleri alacaksınız. Yargıda örgütleneceksiniz, emniyette örgütleneceksiniz. Silahlı kuvvetlerde, diğer yerlerde örgütleneceksiniz ve birgün bizim istediğimiz gibi bir yönetim için zemini hazır hale getireceksiniz' diye birileri planlıyorsa, ki planlanmıştır. Bunun işaretleri görülmüştür, buna da izin verilmeyecektir. Bu da başka bir vesayetçi bir yapıdır. Vatandaşlık hukukunu yok eden bir yapıdır.

'Benim grubumdandır, benim tarafımdandır' diye bir imtihanda ki ben bir hoca olarak, bir öğretim üyesi olarak bunu söylüyorum, bir öğretim üyesi sınıfa girdiğinde talebeleri karşısına aynı bir hakimin şeyi gibi kördür, görmez talebesinin etnisitesini, kimliğini, bölgesini, şehrini ve ona hakkını vermekle yükümlüdür. İmtihan sistemlerinde oynayarak, bazı vatandaşların, gençlerin hakkını yiyip, bazılarını öne çıkararak yapılanırsanız, HSYK seçimlerini neredeyse bir siyasi mücadele alanı haline getirirseniz, bunun iyi niyetinden, bunun bir sivil toplum hareketi olduğundan bahsedemezsiniz."

-"Herkes siyaset yapabilir ama..."

Meşruiyetin temelinin millet olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Millet adına güç kullanma iradesinde olanlar, arzusunda olanlar millete gidecekler, destek alacaklar. Biz hiç kimsenin siyaset yapmasına karşı değiliz. Herkes siyaset yapabilir ama siyaset yapmadan bürokrasi üzerinden siyaset yapmaya kalkılırsa onlara söyleyeceğimiz tek söz var. Biz milletten aldığımız emaneti çiğnetmeyiz. Hangi hakla olursa olsun bürokrasi bürokrasidir ve devletin emrindedir. Devleti idare etme yetkisi de sadece ve sadece halktan meşruiyetini alan siyasi kadrolardadır. Beğenmeyebilirsiniz, o zaman istifa edersiniz. O siyasi kadro ile çalışmak istemezseniz bırakırsınız. Beğenmeyebilirsiniz, örgütlenin ve işte 2015 seçimlerine herkes girsin, karşımıza çıkacak olan herkes mert, açık, şeffaf bir şekilde karşımıza çıksın, meydanlarda halkla birlikte onlarla konuşalım.Halk kimi tercih ederse başımızın üzerinde yeri var. Ama halktan böyle bir yetki almadan bizim başımızın üzerine çıkmaya kalkarsınız biz, bu başı öyle kolay kolay teslim etmeyiz."

-"İyi niyetle destek verenlere de ihanet ettiler"

Bu dönemde, 12 yıl içinde sivil toplum örgütlerinin önünü açtıklarını, hep destek verdiklerini belirten Davutoğlu, "Bu salonda olup da bu sivil toplum faaliyetlerine destek vermeyen kimse yoktur. Okul mu açıldı, destek verdik. Bağış mı yapılacak, katkıda bulunduk. Her türlü desteği verdik. Çünkü biz şöyle görmüştük açıkçası, yeni bir kutlu yürüyüş var. Nasıl 12, 13. yüzyılda Anadolu'da yeni bir uyanış oldu, bunun Selçuklu Devleti vardı, Artuklusu vardı, daha sonra Dulkadiroğlu Beyliği, Akkoyunlu, büyük bir siyasi yapılar vardı Selçuklu başta olmak üzere. Onlar başta olmak üzere onlar siyaseti yapardı. Horasan erenleriydi, Ahilikti, sivil toplumdu, onlar da sivil toplum hareketi yaparlardı. Bu mantıkla baktık bu çabalara, destek de verdik. Sadece şu veya bu gruba değil, herkese. Dini veya seküler değil, herkese" dedi.

Buna bütün ticaret odaları, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşlarının şahit olduğunu kaydeden Davutoğlu, "İdeolojik ayrım yapmadan, çünkü ne kadar çok bu yaygınlaşırsa o kadar büyük inşa faaliyeti olur diye. Ama bunlardan şu veya bu grup 'Ben sivil toplum özelliklerimi kullanarak devleti yöneteyim' demeye başladığı anda haddini aşmış olur" değerlendirmesinde bulundu.

Devletin kendi otoritesine ortak kabul etmeyeceğini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ettiği anda devlet olma niteliğini kaybeder. Bu anlamda da meselenin doğru anlaşılmasını istiyorum. Bu paralel yapılanmalara karşı mücadelemiz kesinlikle bunlara şu veya bu şekilde vaktinde gönül vermiş ve aynen bizim iyi niyetimizle davranıp 'Bu hayırlı işlerde katkıda bulunayım' diyen Anadolu insanına, Trakya insanına karşı değildir. Onları tenzih ederiz. Onlar doğru bir iş yaptıkları inancıyla katkıda bulundular ama bu yapı içindeki kriminolojik işlere karışmış olanlar yani binlerce insanı dinlemiş olanlar, özel hayatlara müdahale etmiş olanlar, sadece AK Parti'yi değil, bütün partileri dinleyip bir siyaset dizaynı yapmış olanlar sadece devlete ve bize ihanet etmediler. Kendilerine gayet iyi niyetle destek veren o masum, o hayırsever kitleye de ihanet ettiler. En büyük ihaneti de onlara yaptılar. Onun için o kardeşlerime sesleniyorum. Bu tutum karşılığında sizler bu tabloda tutumunuzu ve tavrınızı net olarak koyun.

Şunu bir kez daha son MGK toplantısı üzerinden yapılan spekülasyonlara cevap mahiyetinde söylüyorum, bizim dönemimizde hiçbir sivil toplum faaliyeti engellenmeyecektir. Gerçek bir sivil toplum hareketinin önü açılacaktır. Hangi siyasi düşünceye sahip olursa olsun, derneklerin, kuruluşların özgürlükleri korunacaktır. Taa ki o yapı üzerinden herhangi bir dernek veya siyasi toplum üzerinden milletin vermediği bir yetkiyi kullanmaya kalkmasınlar. O zaman o çizgi aşılır."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement