AK Parti Ankara İl Danışma Meclisi Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Ankara İl Danışma Meclisi Toplantısı

AK Parti Ankara İl Danışma Meclisi Toplantısı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya,AK Parti Ankara İl Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında “Başkanlık sistemi değerli Cumhurbaşkanımızın şahsı için istenmiş bir sistem değildir” dedi.

05.11.2016 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Ankara İl Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında "Başkanlık sistemi değerli Cumhurbaşkanımızın şahsı için istenmiş bir sistem değildir" dedi.

AK Parti Ankara İl Danışma Meclisi Toplantısı Akyurt Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın yanı sıra Ankara Milletvekilleri ve çok sayıda partili katıldı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemiyle ilgili, "Türk milleti, kendi anayasasına henüz kavuşamamış bir devlet ve kavuşamamış bir millettir. Anayasa bir devletin, milletin kaderidir" ifadelerini kullandı.

"Anayasa problemimiz var"

Anayasaların, millet adına düşünenler tarafından geliştirilmiş projeler olduğunu dile getiren İyimaya, "Türk anayasalarının temel karakteri ise mili mimariye dayalı olmadığından öte bunun ötesinde protez anayasalardır. Gözü Fransa'dan alınmıştır. Ayağı Belçika'dan alınmıştır. Bizim hem kültür hem siyaset hem devlet düzeni bakımında bir anayasa problemimiz var. Siyaset kurumu, darbeler sonrası normalleşme döneminde ortak mutabakata dayalı bir anayasa projesi üretmemiştir. Çünkü bütün milleti bağlayan, güçleri bağlayan temel metnin anayasal gelenek içinde siyaset grubunun bir kesimi tarafından değil, mutlaka belli bir mutabakata dayanması lazım. Bu mutabakat uzlaşma komisyonları sağlanmış olmasına rağmen bir türlü sağlanamamıştır" şeklinde konuştu.

"Başkanlık sistemi, Türkiye'nin sorunları, kültür yapısı ve tarihsel gerçeği itibariyle en iyi bir hükümet sistemidir"

İyimaya, "Başkanlık sistemi iyi planlanırsa, iyi tasarlanırsa kurgusu iyi yapılırsa ve dünyadaki başkanlık sistemlerindeki arızalar, problemler iyi gözlemlenirse başkanlık sistemi, Türkiye'nin sorunları, kültür yapısı ve tarihsel gerçeği itibariyle en iyi bir hükümet sistemidir" ifadelerine yer vererek, "Önümüzdeki veya izleyen hafta Anayasa Komisyon'umuzda bizim başkanlık modelimiz ve buna ilişkin teklif tartışılacak. Müzakere edilecek ve Genel Kurul'da da müzakere edilecek" diye konuştu.

"Başkanlık sistemini, değerli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kadar adil, etkili ve millet lehine kullanabilecek bir lideri şuanda göremiyorum"

Başkanlık sisteminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsi bir isteği olamadığına dikkat çeken İyimaya, " Başkanlık sistemi değerli Cumhurbaşkanımızın şahsı için istenmiş bir sistem değildir. Anayasalar yapıları itibariyle teklifleri de, değiştirilmeleri de, yeni kurgulanmaları da zor olduğu için aşkın zamanlı metinlerdir. Her faninin ömrünü aşan metinlerdir. Evet, karizmatik bir liderimiz var. Türkiye'yi büyük tehdit ile karşı karşıya kalan, ölümü göze alarak o geceki mücadelesi ile adeta milletin iradesi ve diğer unsurlarda birleşerek yok oluşu önleyen bir Cumhurbaşkanımız var. Ben başkanlık sistemini değerli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kadar adil, etkili ve millet lehine kullanabilecek bir lideri şuanda göremiyorum" değerlendirmesinde bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti Ankara İl Danışma Meclisi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement