AK Parti Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresi - Son Dakika
Güncel

AK Parti Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: "Çözüm süreci milletin malıdır, milletin istikbalidir, milletin geleceğidir.

25.01.2015 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çözüm süreci milletin malıdır, milletin istikbalidir, milletin geleceğidir. Bütün vatandaşlarımızın istikbali olan çözüm sürecine sahip çıkacağız" dedi.

Seyrantepe Spor Kompleksi'nde gerçekleştirilen partisinin Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresi'nde konuşan Davutoğlu,  "Artık bu topraklarda bir daha acı duyulmasın. Bir daha kimse evladım ne olacak diye düşünmesin, dağa kaçırılan Diyarbakır anneleri gibi, anneler bir daha hiçbir acı hissetmesin. Diyarbakır sokakları Konya sokakları gibi emin olsun" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da, Kobani bahanesiyle çıkarılan sokak olayları nedeniyle zarar gören yerleri kısa sürede yenilediklerini belirten Davutoğlu, Diyarbakır sokaklarının bir daha yangın yerine çevrilmemesi için her türlü tedbiri alacaklarını vurguladı. Başbakan Davutoğlu, "Kobani'yi nasıl koruyorsak, koruyacaksak, Kobanili kardeşlerimize nasıl bağrımızı açtıysak, Suriye'de, Irak'ta, Sünni, Şii, Alevi, Yezidi, Hristiyan, Türkmen, Arap herkese bağrımızı açacağız" diye konuştu.

-"Çözüm süreci milletin malıdır"

"Bütün milletin malı olan çözüm süreciyle ilgili bütün taraflarla görüştüklerine" işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Buradan bir kez daha söylüyorum, çözüm süreci milletin malıdır, milletin istikbalidir, milletin geleceğidir. Bütün vatandaşlarımızın istikbali olan çözüm sürecine sahip çıkacağız. Tekrar olaylar sükuna erip, çözüm süreci ivme kazandığında Cizre provokasyonu oldu. Cizre provokatörleri de yine kardeşi kardeşe kırdırmaya çalıştı. Onlara karşı da tedbir aldık, alacağız. Ama bilinsin ki her bir Cizreli bizim kardeşimizdir. Hangi yaşta, hangi çağda olursa olsun, her bir Cizreliyi, Diyarbakırlıyı bütün milletimizi bağrımıza basıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim sahiplendiğimiz ve başarı için her şeyimizi feda etmeye hazır olduğumuz, ezeli ve ebedi kardeşlik projesi olan çözüm sürecine sahip çıkacak mısınız? Türkiye'nin doğusuyla batısını, kuzeyiyle güneyini kardeş kılacak mısınız? Diyarbakır'ı Konya'ya kardeş kılacak mısınız? Selahaddin-i Eyyubi'nin ordusundaki Arapların, Türkmenlerin, Kürtlerin kardeşliği gibi bütün bir Ortadoğu'da ezeli ve edebi kardeşliği inşa edecek misiniz? İşte bizim Diyarbakırımız bu, yiğit Diyarbakırımız bu, vahdet şehri Diyarbakır bu, tevhit şehri, birlik şehri Diyarbakır bu. Allah Diyarbakır'dan, Diyarbakırlılardan razı olsun."

-?"Çözüm sürecinin omurgası tarihdaşlıktır"

"Çözüm sürecinin omurgası tarihdaşlıktır, ortak tarihimizdir. Ayrılmaz ve bir bütün olan ortak tarihimizdir. İslam medeniyetinin mihver şehri Diyarbakır bunu çok iyi anlar. İbrahimi milletin, milleti İbrahimin ve bütün nebilerin şehri Diyarbakır bunu çok iyi anlar" şeklinde konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, güzel Türkçemizi, güzel Kürtçemizle kardeş kılmaya geldik. Yunus Emre'nin dizelerini, Fekiye Teyran'ın dizeleriyle buluşturmaya geldik. Ezeli ve ebedi tarihi kardeşliğimizi daim kılmaya geldik. İdrisi Bitlisi'nin ruhunu şadetmeye geldik. İşte bunun için semboller önemlidir. Bu fikre kim karşı çıkıyor biliyor musunuz? Çağdaş gibi görünen ama çağdışı, dışlayıcı bir ideoloji olan ulusalcılar karşı çıkıyor. Yani Milleti İbrahim diyenlere, Türk ulusalcıları diyor ki 'Onu unutun, Selçukluyu unutun, Osmanlıyı unutun, Osmanlıca'yı unutun. Gelin İslam öncesi tarihle yeni bir tarih inşa edelim. Onun için bu memlekette onlarca yıl Osmanlı arşivini okuyacak kimse kalmadı neredeyse. Türk ulusalcıları tek parti döneminde böyle iddialarla bizi bağımızdan, kökümüzden koparmaya çalışırken sonra Kürt ulusalcıları çıktı. Türk Baascıları gibi Kürt Baascıları da 'Unutun o İslam asırlarını, daha öncesine gidin, Metlere, Perslere gidin. Onlar da tarihimiz. Anadolu'nun hepsi bizim tarihimiz. Ama bilsinler ki Anadolu'nun mayası tevhit mayasıdır, İslam mayasıdır. Anadolu'nun mayası, medeniyetimizin mayası, Diyarbakır'ın mayası, vahdet mayasıdır."

Başbakan Davutoğlu, Hazreti Muhammed'i tasvir eden karikatürlerin yayımlanması ve İslam'a yönelik saldırıları protesto için Diyarbakır'da düzenlenen gösterilere değinerek, şunları söyledi:

"Onun için ne zaman Hazreti Peygamber aleyhisselama herhangi yerde bir edep dışı davranış olsa, önce Diyarbakırlı ses verir. Dün burada toplanan Diyarbakırlı kardeşlerime de selam ediyorum. Hazreti Peygamber izzetini, vakarını koruyan her bir kardeşime selam ediyorum. Dünyanın her yerinde onun izzetini ve vakarını korumak için başımızı vermeye hazırız. Yolumuz onun yoludur. Ama birileri o birliğimizi, beraberliğimizi temsil eden, İslam medeniyet mayasını köreltmeye çalıştı. Araya şu veya bu ulusalcı yaklaşımları soktu. Çözüm süreciyle bu toprakların mayası olan Malazgirt'te yan yana durmuş olan, Kürt, Türk, Zaza yiğitler yine yan yana olacaklar. İdrisi Bitlisiyle beraber olanlar yine yan yana olacak. İnşallah bu ebedi kardeşlik daim kılınacak."

Türk bayrağında bulunan hilal ile ayı kaldırmaya kalkan bir takım ulusalcılar çıktığını belirten Davutoğlu, Türk bayrağının dünyadaki mazlumların ve tevhidin bayrağı olduğunu söyledi.

Ahmet Davutoğlu, "Bu al bayrak dünyada mazlumların bayrağıdır artık, tevhidin bayrağıdır. O al bayrak için, o al bayrak semalardan inmesin. O al bayrağın temsil ettiği ezan dinmesin diye Türkü, Kürdü, Zazası, Lazı, Çerkezi, Arnavutu, Boşnağı, Çanakkale'de, Kut'ül Ammare'de şehit düştü" dedi.  Davutoğlu, söyle devam etti:

"Nereye giderseniz gidin bu ay yıldız var ya bu ay yıldız, tevhidi temsil eder, milleti İbrahimi temsil eder. Onun için Filistin'de bu al bayrak var. Onun için bugün Somali'de bu al bayrak var. Biz, Diyarbakır'da da ülkemizin her köşesinde de birilerine inat al bayrağın temsil ettiği her şeyi, hilalin temsil ettiği İslam'ı, hilalin ve ayın ve yıldızın temsil ettiği istikbali savunmaya devam edeceğiz. Allah Diyarbakır'dan razı olsun. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. İşte tarihdaşlık budur, işte kaderdaşlık budur. Biz, bu inançla, bu tarihi bilinçle çözüm sürecini bir kardeşlik süreci kıldık, kılmaya devam edeceğiz."

-"Kiziroğlu Mustafa Bey" parçası ilk defa Kürtçe ve Arapça çalındı

Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, salona gelişinde Türk bayrakları, AK Parti flamaları, sloganlar ve zılgıtlarla karşılandı.

Salon içini çevreleyen platformdan geçerek vatandaşları selamlayan Davutoğlu ve eşi karanfil dağıttı. Bu sırada salonda kendisi için uyarlanan "Kiziroğlu Mustafa Bey" parçası Kürtçe olarak çaldı.

Parçanın "ilk defa" Kürtçe ve Arapça da çalındığı kongrede, vatandaşlar Davutoğlu'na yoğun sevgi gösterilerinde bulundu.

Davutoğlu, salona girişinde kendisine hediye edilen Diyarbakırspor atkısını omzunda kürsüye çıktı.

Davutoğlu'nun konuşması zaman zaman "Diyarbakır seninle gurur duyuyor", "Milletin gururu Davutoğlu" sloganlarıyla kesildi.

Kongrede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker kürsüde konuşurken bir vatandaş Davutoğlu'nun yanına gelerek selam verdi. Remzi Alyu isimli vatandaşın 2008'de Bingöl'de meydana gelen bombalı saldırıda yaralandığı ve Davutoğlu'dan yardım istediği öğrenildi.

Türk Bayrağı'nın yanı sıra büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun posterinin asıldığı salonda, "Selahaddin-i Eyyubi'nin toruları yeni Türkiye yolunda hocasıyla yan yana", "Çözümün kalbi Diyarbekir'e hoşgeldiniz" ve "Kardeşliğin sesi Başbakan Davutoğlu" anlamına gelen "Denge Bıratıye Serokvezir" pankartları yer aldı.

Konuşmasının ardından Davutoğlu'na, Diyarbakır'ın plakası olan "21" sırt numaralı ve üzerinde adının yazdığı Diyarbakırspor forması ile engelli vatandaşlar tarafından fotoğrafının işlendiği halı hediye edildi.

Kongreye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Genel Başkan Yardımcıları Süleyman Soylu, Öznur Çalık ve Diyarbakır ve bazı bölge milletvekilleri de katıldı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement