AK Parti Emanet Oyların Peşine Düştü - Son Dakika
Güncel

AK Parti Emanet Oyların Peşine Düştü

AK Parti Emanet Oyların Peşine Düştü

AK Parti, seçimi kaybetmesine yol açan 'emanet oyları' geri almak için seçim sisteminde daraltılmış ya da dar bölge seçeneğine bakmadan barajı düşürmeyi hedefliyor.

17.07.2015 07:44  Güncelleme: 08:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu "Muhtemel bir hükümet ortaklığı görüşmesi protokolünde yüzde 10'u düşürmeyi teklif edeceğiz." derken, AK Parti bu süreçte, 30 Eylül 2013'te açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" kapsamında gündeme getirdiği "dar bölge" ya da "daraltılmış bölge" seçeneklerini de içeren seçim sistemi değişikliği konusunda da partilerin nabzını yoklayacak.

KULİSLERDEKİ İDDİA

Kulislerde de AK Parti'nin, 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidarı kaybetmesine yol açan HDP'ye kayan "emanet" oylarını geri almasını sağlayacağı umuduyla, daraltılmış ya da dar bölge seçim sistemine geçilmesi şartına bağlı olmaksızın barajın düşürülmesini kabul etme noktasına geldiği konuşuluyor.

BAŞBAKAN: BARAJI DÜŞÜRECEĞİZ

CHP'nin barajın yüzde 5'e çekilmesi, HDP'nin de tümüyle kaldırılmasını Meclis'e seçimin hemen ardından sunmasının sonrasında Başbakan Davutoğlu'ndan da önceki akşam NTV'de katıldığı programda baraj konusunda sürpriz bir çıkış geldi. Davutoğlu, "Çok net olarak söyleyeyim. Muhtemel bir hükümet ortaklığı görüşmesi protokolünde yüzde 10'u düşürmeyi teklif edeceğiz. 5 olur 7 olur. Ama kesinlikle düşürülmesinden yanayız." ifadelerini kullandı.

MUHALEFET KARŞI ÇIKMIŞTI

AK Parti barajın düşürülmesini Eylül 2013'te açıkladığı Demokratikleşme Paketi ile gündeme getirmiş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sistemini tartışmaya açmış, "Yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. İki, barajı yüzde 5'e çekip, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemi. Üçüncü olarak da ülke barajını tamamen kaldırarak, dar bölge seçim sistemini getirebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

Ancak dar ve daraltılmış bölge sisteminin AK Parti'ye yarayacağını hesaplayan muhalefet partileri, AK Parti'nin barajın sistem değişikliği şartıyla düşürülmesini içeren önerisine olumlu yanıt vermemişti.

"BUNA DA VARIZ"

AK Parti kurmayları, baraj konusuyla birlikte seçim sistemi değişikliği önerisini de masada gündeme getireceklerini ancak bunu barajı düşürme şartı olarak sunarak ısrarcı bir tutum sergilemeyeceklerini ifade ettiler.

Konuyla ilgili Milliyet'in sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Biz Seçim Kanunu'nda bazı değişiklikler gerektiğini de düşünüyoruz. Baraj da buna dahil. Ancak partiler 'sadece baraj' derlerse buna da varız. Çünkü bu konu Anayasa değişikliğini de gerektirdiği için uzlaşma gerektiriyor." dedi.

"MÜHENDİSLİK ENGELLENİR"

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da, barajın düşürülmesi gerektiğini vurgularken şu değerlendirmeyi yaptı:

"Barajın makul seviyeye indirilmesi bir demokrasi koşulu olarak öngörülmelidir. Ayrıca barajın makul seviyeye indirilmesi seçimde seçmenin mühendislik yapmasını da önler. Başka deyimle bireysel tercihler doğrultusunda milli iradenin tecellisini sağlar." (Kaynak: Milliyet)

Son Dakika Güncel AK Parti Emanet Oyların Peşine Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • ZAZA12: Akp kadar fırsatçı ahlaksız bir parti anlayışı dünyada yoktur. Sırf iktidar olsunlar diye 360 derece döndüler 13 3 Yanıtla
  • Aziz: Hakaret kibir ve yaptıgı hizmetleri gözümüze sokmasa bazı siyasetcileri zaten yüzde 50 i alacak ak parti ülke icin hayırlısı ak parti kadrosu severiz veya sevmeyiz gercek bu 3 6 Yanıtla
  • qxw: Bu haberden çıkan sonuç, HDP AKP nin mutlak iktidarını sonlandırdı. 7 1 Yanıtla
  • Netenyahu: Aziz Fındık beyinli misin? 0 1 Yanıtla
  • Salih Has : Sakın ha! En çok emanet oy hala onlarda 0 0 Yanıtla
  • Yaş 70 iş bitmemiş: Dönüş yok... 0 0 Yanıtla

Advertisement