AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması

"Filistin, Ortadoğu sorunu silahın dışında, silahlı çözümün dışında görüşmelerle çözülür.

24.07.2014 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Filistin, Ortadoğu sorununun silahlı çözümün dışında görüşmelerle çözülmesinin mümkün olduğunu belirterek, "Filistin devletinin kurulması konusunda direnenler artık bu dirençlerinden vazgeçmeliler" dedi.

Şahin, AK Parti Genel Merkezinde, Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Bharathi Wijeratne'yi kabul etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sri Lanka'yı 2005 yılında ziyaret ettiğini belirten Şahin, siyasi hayatında, hafızasında tazeliğini koruyan ziyaretlerden birisinin Sri Lanka ziyareti olduğunu, o dönem Büyükelçi Wijeratne ile tanıştığını, bugün de iki eski dost olarak tekrar bir araya geldiklerini söyledi.

Sohbet havasında geçen kabulde, Mehmet Ali Şahin, Sri Lanka'nın Tamil bölgesinde terör sorunu yaşandığını anımsatarak, şu an ülkedeki durumun ne olduğunu sordu.

Bunun üzerine Wijeratne, Tamil terör örgütüyle geçmişte birçok kez masaya oturulduğunu, 5 kez ateşkes imzalandığını, ama her defasında örgütün masaya daha güçlü geldiğini, barışcıl yollarla çözümü savunan cumhurbaşkanlarının başarılı olamadığını, mevcut cumhurbaşkanlarının ise askeri çözümden yana tavır alarak, çözümü sağladığını anlattı.

FBI raporlarında, Tamil terör örgütünün El Kaide ve Taliban gibi örgütlerden daha tehlikeli olduğunun kaydedildiğini, kara, hava ve deniz kuvvetlerine sahip tek terör örgütü olduğunu ifade eden Wijeratne, örgütün eylemlerinden örnekler vererek, kanlı eylemlerin ardından askeri çözümün benimsendiğini ve başarıya ulaştıklarını söyledi.

Wijeratne, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'nin, Sri Lanka'daki terör örgütüne yönelik operasyonların durması yolunda karar aldıklarını, Türkiye'nin ise terörle mücadelelerine destek verdiğini ifade ederek, "Batılı ülkeler, terör eylemleri kendilerinde olduğunda eylemi yapanları terörist olarak adladırırken, başka ülkelerde bu tür eylemleri düzenleyenleri özgürlük savaşçısı olarak adlandırıyorlar. PKK, Türkiye'de altın bir şans elde etti, her sorunun çözümü vardır, inşallah bunun barışcıl şekilde çözümü olur" dedi.

Mehmet Ali Şahin'in, "Tamil gerillaları sorunu artık bitmiş diyebilir miyiz? Silahlı mücadeleyle bölücü terörün çözüldüğü izlenimi edindim, bu yolla çözüm mümkün mü?" sorusu üzerine de Wijeratne, "Sri Lanka topraklarında bittiğini söyleyebiliriz ama, Batı ülkelerinde lobileri, diasporaları mevcut" yanıtını verdi. Şahin de bunun üzerine "Ülkenin bütünlüğü çerçevesi içinde demokratik standartları yükselterek çözümün daha iyi olacağı kanaatindeyim, mücadele ve netice alma konusunda ayrıldığımız noktalar var" ifadelerini kullandı.

Sri Lanka'da Müslümanlar ve Budistler arasında son dönemlerde çatışmalar yaşandığını anımsatan Şahin, ülkedeki bu durumu sorması üzerine de Wijeratne, Sri Lanka'da yüzde 10'luk Müslüman nüfus ile yıllarca barış içinde yaşadıklarını, hükümette yatırım, adalet ve ticaret bakanları başta olmak üzere birçok Müslüman bakan bulunduğunu söyledi. Budist ve Müslümanlar arasındaki çatışmanın bir köyde yaşandığını, cumhurbaşkanının girişimleriyle çatışmaların yatıştığını, devlet eliyle yakılan ve yıkılan yerlerin yeniden inşaasının sağlandığını anlattı.

Wijeratne, Sri Lanka'da 11 yıldır görevde olan bir koalisyon hükümeti bulunduğunu, en büyük partinin yüzde 80 oranında oy almasına rağmen, azınlıklara hak vermek adına koalisyon hükümeti kurduğunu, her kesimden milletin, Müslüman partisinin, Budist partisinin koalisyonda temsil edildiğini kaydetti.

Ayrıca, Sri Lanka Cumhurbaşkanı'nın Başbakan Erdoğan ve Şahin'e selamlarını ileten Wijeratne, şu ana kadar hiçbir Türk cumhurbaşkanının ülkesini ziyaret etmediğini, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde resmi yazıyla Sri Lanka'ya davet edileceğini belirtti.

-"Ateşkes bir an önce sağlanmalı"

Ziyarette, gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Mehmet Ali Şahin, Gazze'de ateşkesin sağlanması için Türkiye'nin çalışmalarına ilişkin soru üzerine, "Bir an önce ateşkes sağlanmasını sadece biz değil, orada yaşananlardan rahatsızlık duyan her ülke arzu ediyor. Türkiye olarak bu konuda bizim daha fazla çaba göstermemiz beklenir, biz de bunun gereğini yerine getiriyoruz. Filistin, Ortadoğu sorunu silahın dışında, silahlı çözümün dışında görüşmelerle çözülür. Filistin devletinin kurulması konusunda direnenler artık bu dirençlerinden vazgeçmeliler ve Filistin devletinin kurulması tezini İsrail'in kabul etmesi halinde sorunun büyük ölçüde çözüleceği kanaatindeyim" diye konuştu.

-Emniyetteki paralel yapı operasyonu

Kabulde, gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şahin, emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen operasyon hakkında yöneltilen soru üzerine, konunun yargı sürecinde bulunduğunu hatırlattı. Şahin, devletin hiyerarşik yapısı içerisinde başka bir hiyearşik yapı ortaya koyan ve başka yerlerden talimat alan bir oluşumun Türkiye'de varlığının ortaya çıktığına işaret etti.

Şahin, "Hiçbir devlet kendi hiyerarşik yapısı dışında başka bir hiyerarşik yapılanmaya izin vermez. Yapılan bundan ibarettir, hiç kimse bunu yadırgamasın. Türkiye Cumhuriyeti devleti içeriden veya dışarıdan kendisine yönelik her türlü tehdidi bertaraf etme gücüne sahiptir, bu da zaten en önemli vazifesidir. Sonucu hep birlikte takip edeceğiz ve göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

-"Silahlı mücadele ile çözüleceğine inanmıyoruz"

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin terör sorunun barışcıl yollarla çözeceğini söylediniz. Sri Lanka, Tamil gerillaları sorununu silahlı mücadeleyle çözmüş, Türkiye için silahlı mücadele ile bu sorun çözülmeyecek mi?" sorusu üzerine Şahin, şu yanıtı verdi:

"Silahlı mücadeleyle böyle bir sorunun kalıcı olarak çözüleceğine inanmıyoruz. Türkiye'de demokrasi içerisinde, bu konunun daha doğru olacağı kanaatiyle bir süreç başlattık. Bu sürecin çok geniş kabul gördüğünü tespit ediyorum. Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü içinde siyaset yoluyla bu sorunun çözümünün kalıcı olacağı kanaatindeyiz, gelişmeler de onu gösteriyor.

HDP Eş Genel Başkanı Sayın Demirtaş şu anda cumhurbaşkanı adayı, Çözüm Süreci'nin cumhurbaşkanlığı çalışmalarına da nasıl yansıdığını sizler de gözlemliyorsunuz. Daha önce bölgenin dışıda herhangi bir miting yapamayan, cesaret edemeyen eskiden BDP, bugünün HDP'si bugün Çorlu'da miting yapacak. Artık bir Türkiye partisi olma zorunluluğunu, artık Türkiye'nin bütününe hitap etme zorunluluğunu onlar da gördüler. Ben bunu Türkiye'nin demokratik gelişimi açısından son derece önemsiyorum. Sadece belli bir bölgenin, belirli etnik yapıya sahip insanların temsilcisi olarak, Türkiye'de siyasette bir yere gitmenin mümkün olmadığını onlar da gördüler."

Görüşmede  Wijeratne, daha sonra Şahin'e Sri Lanka çayı ve Şahin'in Sri Lanka ziyareti sırasında çekilen fotoğraflardan hazırlanan bir albüm hediye etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement