AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay Açıklaması

"Şahsi görüşüm, komisyon (4 eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu) üyelerinin kendi vicdanlarıyla karar vermelidir.

30.12.2014 18:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, 4 eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun üyelerinin vicdanlarıyla karar vermesi gerektiğini belirterek, "O kararı biz de bekliyoruz" dedi.

Atalay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2014'ün son Merkez Karar ve Yönetim Kurulunda (MKYK) ele alınan konulara ilişkin bilgiler verdi. Atalay, MKYK'da Teşkilat ve Yerel Yönetimler başkanlıklarının sunumlar yaptığını bildirdi.

Zor bir yılı geride bıraktıklarını ancak ülkede siyasi ve ekonomik istikrarın muhafaza edildiğini, 2015'te de bu konuda bir sorun öngörmediklerini belirten Atalay, AK Parti'ye kamuoyu desteğinin yüzde 50 bandında devam ettiğini, toplumun büyük çoğunluğunun AK Parti'nin gelecek seçimlerde tek başına iktidar olacağı kanaatinde bulunduğunu söyledi.

Parti kongrelerinin büyük bölümünün tamamlandığını anlatan Atalay, 25'i il olmak üzere henüz tamamlanmayan 82 kongrelerinin kaldığını bildirdi.

Belediye ve il özel idarelerin ödeneklerinde ocak-haziran ayları arasında kesinti olmayacağını anımsatan Atalay, sığınmacıların bulunduğu kentlere de AFAD üzerinden 60 milyon TL ödenek gönderildiğini dile getirdi.

Toplantıda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da dönüşüm programları, çözüm süreci, Cizre olayları, uyuşturucuyla mücadele ve G-20 toplantısı konularında bilgilendirmelerde bulunduğunu belirtti.

-"Tamamen provokasyon"

Atalay, Cizre olaylarını "tamamen provokasyon" olarak nitelendirdi ve hiçbir ilde bu tür yasa dışılıklara müsaade edilmeyeceğini vurguladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Atalay, bir soru üzerine, çözüm süreci yürürken "paralel yapı medyası" eliyle, sürecin iyi yürümediği yönünde kamuoyunda tereddütler oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, paralel yapıya yönelik tespitlerinin olduğunu ve "güvenlik içinde de zaaflar bulunduğunu" bildiklerini söyledi.

Atalay, Zekeriya Öz'ün de içinde bulunduğu 4 savcının HSYK kararıyla açığa alınmasına ilişkin, "Yargıda bir gelişme bekleniyordu. O kişilerle ilgili çok spekülatif, onlar da yargı insanı değil gibi açıklamalar yapıyorlardı. Dolayısıyla soruşturmanın yürütülmesi açısından savcıların açığa alınmaları HSYK'nın kararıdır. O konuda fazla açıklama yapmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.

TİB tarafından alındığı öne sürülen dinleme kararlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Atalay, dinlemelerle ilgili çalışmaların sürdüğünü, bunların bir kısmının özellikli, teknik ortamlara ait çalışmalar olduğunu, bu konuda yeni şeylerin çıkabileceğini, emniyet ve yargı içinde gelişmeler oldukça, o tür çalışmalara ulaşmanın daha da kolaylaştığını ifade etti. Atalay, basında yer alan "vahim" durumu hiç yadırgamadığını dile getirerek, her şeyin açığa çıkarılması ve sorumluları hakkında gerekli işlemlerin yapılması temennisinde bulundu.

-"Yargı mensubu kimliğinde çalışıyor komisyon"

Beşir Atalay, AK Partili 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi konusunda şahsi fikri ile MKYK'da bu konuda değerlendirme olup olmadığının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"Şahsi görüşüm, komisyon üyelerinin kendi vicdanlarıyla karar vermelidir. O kararı biz de bekliyoruz. Komisyon üyelerinin yürüttüğü iş çok önemli. Orada, yargı mensubu olarak, yargı mensubu kimliğinde çalışıyor komisyon. Çok büyük de vebali, sorumluluğu var. Tabii ki belgeler, dosyalar onların elinde, dinlemeleri onlar biliyor. Dolayısıyla onlar kendi vicdanlarıyla karar verecek. Biz de onu bekliyoruz. Bu konuların, Yüce Divan ile ilgili ya da soruşturma komisyonun çalışmalarını siyasi partiler kendi kurullarında değerlendirmezler, değerlendiremezler, hukuken de uygun değil. Kurullarımızda bu konu gündeme gelmemiştir. Komisyonun, kararı bizim kanaatimizdir. Komisyon ne karar veriyorsa onlar çok şeyi bildiği için onu esas almak lazım."

-"Şarkı anonim, düzenleme Ayna grubunun"

AK Parti'nin yeni seçim şarkısı ile ilgili de Atalay, şarkının anonim olduğunu, müzik düzenlemesinin telifi bulunduğunu, düzenlemenin Ayna grubunca yapıldığını, seçim şarkısını uyarlayanın da Ayna grubu olduğu için sorun olmadığını anlattı. Atalay, bir gazetecinin, "CHP kullanırsa şarkıyı" ifadesi üzerine, "Herhalde orada hukuki bir şey olur" karşılığını verdi.

Atalay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, bazı basın yayın organlarında yer alan sözlerinin hatırlatılması üzerine, Haşim Kılıç'ın olduğu belirtilen sözleri, ancak Kılıç tarafından kendisine ait olduğunun teyit edilmesi halinde değerlendirebileceğini belirtti.

-"Alevilik konusunda seçim öncesi ileri adım atılabilir"

Beşir Atalay, "Hükümetin hem çözüm süreciyle ilgili hem de Alevi meselesi konusunda yeni bir paket hazırlığı içinde olduğuna dair haberler var. Sayın Başbakan'ın MYK ve MKYK'da bir değerlendirmesi oldu mu" sorusuna, şu karşılığı verdi:

"Paket olarak belki ifadelendirmemek gerekir. Paket ismiyle değil ama Alevilik konusunda, Alevi vatandaşlarımızla ilgili başlatılan çalışmanın sürdüğü, bu konuda irtibatların devam ettiği ve inşallah seçim öncesi bu konuda daha ileri bazı adımların atılabileceği yönünde bir mesajdır. Ben de biliyorum o çalışmaların devam ettiğini. Ama çözüm süreciyle ilgili daha önce de paylaştık. Önemli çalışmalar geçen yıl içinde yapıldı. Çözüm sürecinin anayasası diye kabul edebileceğimiz çerçeve yasa, geçen temmuz başında Meclis'te kabul edildi, Meclis'in yüzde 80'inin desteğiyle. Anamuhalefet partisi de destek verdi.

Bazen soruyorlar, 'Yol haritasında ne var, acaba neler konuşuluyor?' Türkiye büyük bir devlet ve bir hukuk devleti. Eğer bir konuda Meclis'ten yasa çıktıysa, TBMM'nin iradesi yansıdıysa, ki orada yüzde 80'i buna destek veriyor, onu esas almak lazım. Hükümet onu esas alıyor. O yasada nelerin yapılacağının hepsi yazılı. O, 6 maddelik bir yasa ama içinde her şey var. Bizim yol haritamız o aslında. Yani şu anda Hükümetin yürüttüğü yol haritası o. Onun dışında hiçbir şey yok. Orada safha safha nelerin yapılacağı yazılı. Sonra da onu biz yol haritası haline getirdik. 2014 yılında bu konuda yasal olarak, idari düzenleme olarak, o yasada Kamu Güvenliği Müsteşarlığını öne çıkardık, daha fazla MİT üzerinden yürümesin diye. O idari düzenlemeyi de o yasa yapmış oldu. Şu anda sağlıklı şekilde yürüyor. Başbakan Yardımcımızın birisi HDP ile görüşüyor, bir diğer Başbakan Yardımcımız diğer bölge partileri, Hüda-Par gibi partilerle görüşüyor. Biraz daha hedef kitleyi genişletme yönünde çalışma var. Bu çalışmalar olması gerektiği şekilde yürüyor."

-"Cizre olayları bir fraksiyonun yaptığı bir şeydir"

Atalay, 6-7 Ekimden sonra kamu güvenliği, kamu düzeni hassasiyetinin ortaya çıktığını, onun da hem şehir hem de kırsal kesimde sağlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Orada yasadışı şeyler varsa onlar da temizlenmiş durumda. Vatandaşlarımızın bir endişesi olmaz. Cizre olayları orada bir fraksiyonun yaptığı bir şeydir. Tüm boyutlarıyla üzerine gidilmiştir. Bu süreçler münferit bazı gelişmelerle kopmazlar. 6-7 Ekim kapsamlıydı. Çözüm süreci ile ilgili pek çok tereddütleri gündeme getirdi ama onlar da telafi edilmiş oldu. Hükümetimiz dikkatli, sabırlı, iyi bir stratejiyle işleri tekrar rayına koymuş oldu. Bu işin sahibi Hükümetimizdir. Hükümetimiz bu işi başarılı şekilde yürütmektedir."

-"Olağanüstülük atfetmeye gerek yok"

Beşir Atalay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kuruluna başkanlık edecek olmasına dair soruya karşılık ise "Normal, anayasal bir uygulama olarak görebiliyorum. Anayasaya uygun bir gelişmedir bu" değerlendirmesinde bulundu.

Buna olağanüstülük atfetmeye gerek olmadığını ifade eden Atalay, haber değerinin bile fazla olmaması gerektiğini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement