AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2) - Son Dakika
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Esed'siz bir geçiş döneminin Esed'li bir döneme doğru değiştiğinin görüldüğünü ifade ederek, "Eline bu kadar kan bulaşmış bir katilin Suriye'nin başında durması onun altında muhalefetin de olacağı bir birlik hükümetinin kurulması demek; bu katliamlara meşruiyet kazandırılması demektir.

04.02.2016 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Esed'siz bir geçiş döneminin Esed'li bir döneme doğru değiştiğinin görüldüğünü ifade ederek, "Eline bu kadar kan bulaşmış bir katilin Suriye'nin başında durması onun altında muhalefetin de olacağı bir birlik hükümetinin kurulması demek; bu katliamlara meşruiyet kazandırılması demektir. O zaman Suriye halkının taleplerinin yerine getirilmesinden çok katliama meşruiyet kazandırma çabası öne çıkar ki bu son derece gayri meşru olur" dedi.

Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Cenevre barış görüşmelerine kadar mantığın, Esed'siz bir geçiş sürecinin temin edilmesi, Esed'in 3-5 ay sonra görevden ayrılması, bir hükümet kurulması, bu hükümetin Suriye'yi seçime götürmesi ve Suriye halkının kendi kaderine kendisinin karar vermesi şeklinde olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Şimdi ise Esad'ın kalıcılığı onun altında muhaliflerin de katılacağı ulusal bir birlik hükümeti kurulması gibisinden şimdiye kadarki gelişmelerin varlığını reddeden, oradaki Suriye halkının meşru taleplerini reddeden bu kadar insanın hayatını kaybetmesini görmezden gelen bir tablo ortaya çıkıyor. Tabi muhalifler de doğal olarak buna tepkililer, bunu biz de doğru bulmuyoruz, gayri meşru buluyoruz.

Eline bu kadar kan bulaşmış bir katilin Suriye'nin başında durması onun altında muhalefetin de olacağı bir birlik hükümetinin kurulması demek; bu katliamlara meşruiyet kazandırılması demektir. O zaman Suriye halkının taleplerinin yerine getirilmesinden çok katliama meşruiyet kazandırma çabası öne çıkar ki bu son derece gayri meşru olur. Dolayısıyla bombaların altında hiç bir barışı konuşamazsınız, Esad'ın kalıcılığı üzerinden Cenevre'nin mantığını, DNA'sını değiştirmeye dönük olarak Cenevre'deki müzakerelerin genetiğini değiştirmeye yönelik olarak yapılan müdahaleler süreci gayri meşru bir noktada konumlandırır.

(BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan) de Mistura da muhaliflerin haklı olduğunu, bu taleplerinin yerine gelmesi gerektiğini söyledi. Bu bakımdan da BM Genel Sekreteri'nin bir inisiyatif başlatması, eğer bundan sonra bu süreç devam edecekse ki altı ay süreceğini söylüyor de Mistura, o zaman bu bombaların durması, kuşatmaların kalkması, kuşatma bölgelerine insani yardımın her bakımdan ulaşmasının BM nezaretinde temin edilmesi zorunludur."

Çelik, PYD'nin görüşmelere katılmaması ile ilgili tavırlarına işaret ederek, PYD'nin faaliyetlerini yakından takip ettiklerini bildirdi.

"Diğer Kürt gruplarını dışlayan PYD'nin Suriye Demokratik Cephesi altında yürüttüğü faaliyetin farkındayız, o örtülü faaliyetin arkasında neler olduğunu çok iyi biliyoruz" diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Daha hiç bu konular yokken Türkiye'deki çoğu siyasi partinin gündeminde Suriye meselesi bile yokken, Esad ile görüşülen zamanlarda, oranın belirli bir ivme içerisinde dönüşümünün sağlanması ilgili reformlar önerilirken, önerilen konulardan bir tanesi de siyasi tutukluları serbest bırakması oradaki Türkmenlerin, Arapların durumlarının iyileştirilmesi ve hiç bir hukuki statüsü bulunmayan, vatandaşlık kaydı bile olmayan Kürtlerin bir hukuki statüye kavuşturulması, Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken, Sayın Başbakanımız Dışişleri Bakanı iken defalarca Esad'a söyledi. Dolayısıyla bizim Suriye Kürtlerinin kazanımlarına karşı olduğumuz gibi bir ifade kullanılması bizim kendi tarihimizle bu meseleye bakıştaki tarihimizle çelişen bir yaklaşım olur. Tam tersine hiç kimsenin gündeminde Suriye Kürtleri yokken Suriye Kürtlerinin bir statüye kavuşması gerektiğini Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, o dönem Esad rejimine reform paketi içerisinde önemli bir konu olarak altını çizerek ilettiler."

Ömer Çelik, PYD'nin, Suriye'nin kuzeyindeki etkinliğini bu olaylar başladığında rejimin bir ileri karakol faaliyeti, rejimin ileri bir kol faaliyeti olarak elde ettiğini vurguladı.

Çelik, "Rejim, kendisinin ulaşamadığı yerlere çekilerek PYD'ye bıraktı, PYD'yi orada bir lejyoner unsur gibi kullandı. Daha sonra PYD, PKK ile içiçe girmiş yapısı gereği burada DAİŞ ile mücadele adı altında kendisine bir uluslararası derinlik ortaya çıktığını düşündü. O zamanki uyarılarımıza bakınız, o zamandan beri söylüyoruz, burada kimse fiili bir durum yaratmasın. Burada kanton oluşturmak, fiili durum yaratmak, diğer etnik grupların haklarını bu kaos döneminde gasp etmek anlamına gelir, bu da 'burayı Afganistan'a çevirir' diye ama PYD'nin rejim ile işbirliği açıktır. PYD'ye verilen silahların PKK tarafından kullanıldığı açıktır. Dolayısıyla burada Kürtlerin kazanımı değil, PYD'nin terörist faaliyetlerine karşı bir Türkiye Cumhuriyeti duruşu vardır" diye konuştu.

Diğer Kürt gruplarını dışlayan PYD'nin Suriye Demokratik Cephesi altında yürüttüğü faaliyetin farkında olduklarını belirten Çelik, "O örtülü faaliyetin arkasında neler olduğunu çok iyi biliyoruz, dolayısıyla eğer PYD masaya oturacaksa muhaliflerin safında oturmaz, Esad rejiminin yanında oturur çünkü Esad rejimiyle beraber hareket eden bir yapıdır. Sırf başka bir terör örgütü ile mücadele ediyor diye DAİŞ ile mücadele ediyor diye PYD'nin terörist etiketi üzerinden çıkmaz" görüşene yer verdi.

Ömer Çelik, Türkmenler konusunda çok büyük hassasiyet gösterdiklerini, gelişmeleri günbegün takip ettiklerini de işaret etti. Çelik, Cenevre'de Suriye Türkmen Meclisinin temsil edilmesi noktasında hükümetin yoğun bir gayret sarf ettiğini söyledi. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Riyad grubunun daveti üzerine Cenevre'ye gittiğini belirten Çelik, Türkmenlerin masadaki yerlerini hak ettikleri şekilde almasının Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli hassasiyetlerinden birisi olduğuna dikkati çekti. Çelik ayrıca diğer grupların da masada yer alması için kendilerini teşvik ettiklerini ifade etti.

PYD'nin Fırat'ın batısına geçip geçmediği ile ilgili haberleri de yakından takip ettiklerini belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Suriye Demokratik Cephesi'ne bağlı bazı unsurların geçtiğini tespit ediyoruz, PYD ile ilgili söz konusu edilen o Tişrin barajı çerçevesindeki o dinamik ortamda bazı iddialar var, kuşkusuz bunu takip ediyoruz.

Türkiye'nin milli güvenliğini tehdit eden herhangi bir şey söz konusu olursa bununla ilgili ne yapılacağı zaten daha önce de açık bir biçimde ortaya koyuldu. İnşallah bütün bu bahsettiğimiz sorunlar giderilir ve Cenevre süreci, Cenevre 3 dediğimiz bu süreç Suriye'ye barış getirecek bir netice ile tarihteki yerini alır diye temenni ediyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Şehitler Haftası'nda şehit yakınlarını ve gazileri ziyaret etti
    17:59 Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Şehitler Haftası'nda şehit yakınlarını ve gazileri ziyaret etti

    Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Şehitler Haftası sebebiyle şehit yakınlarını ve gazileri ziyaret ederek, vatan uğruna canlarını feda eden şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Başkan Özdemir, ziyaretlerde şehit ailelerine ve gazilere her zaman destek olacaklarını belirtti.

  • Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan görevini Kadir Özkaya'ya devretti
    17:58 Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan görevini Kadir Özkaya'ya devretti

    Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, 12 yıllık görev süresinin dolacak olması nedeniyle Kadir Özkaya'ya görevini devretti. Özkaya, AYM üyelerinin çoğunluğunun oyunu alarak Yüksek Mahkemenin başkanlığına seçildi. Görev devir töreni basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

  • CHP Milletvekili, depremzedelere yapılmayan eşya yardımlarını eleştirdi
    17:56 CHP Milletvekili, depremzedelere yapılmayan eşya yardımlarını eleştirdi

    CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depremlerinin ardından depremzedelere sözü verilen eşya yardımlarının hala yapılmadığına dikkat çekerek AKP hükümetine çağrı yaptı. Yıldırım Kara, 'İnsanlar bir koltuk, bir bardak dahi çıkaramadı evlerinden. Bu insanların eşya yardımları ne olacak? Artık bunları görün ve hemen bu konularla ilgili bir takvim açıklayın' dedi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı ile görüştü
    17:54 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İran'ın talebi üzerine gerçekleşen bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede İran ile İsrail arasındaki gerilim ve bölgedeki gelişmeler ele alındı.

  • Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahalle muhtarlarıyla buluştu
    17:53 Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahalle muhtarlarıyla buluştu

    Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek, Buca'ya hak ettiği hizmeti birlikte getireceklerini söyledi.

  • Mardin'de 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
    17:44 Mardin'de 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

    Mardin'de, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla düzenlenen 2024 İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Tuncay Akkoyun başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, kaymakamlar, belediye başkanları ve kurum temsilcileri katıldı. Vali Akkoyun, kentte uygulanan 294 projeden 24'ünün tamamlandığını, 99'unun devam ettiğini ve 171'inin etüt proje aşamasında olduğunu belirtti. Ayrıca, kamu yatırımlarının hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılması için koordinasyona önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Tiran Belediye Binası Protesto Edildi
    17:43 Tiran Belediye Binası Protesto Edildi

    Arnavutluk'ta yolsuzlukla suçlanan Tiran Belediye Başkanı Erjon Veliaj ve ekibini protesto eden yüzlerce kişi belediye binasını ateşe verdi.


Advertisement