AK Parti Genel Sekreteri Gül Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Genel Sekreteri Gül Açıklaması

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, "2011 uzlaşma komisyonunda da AK Parti'nin sunduğu öneride laiklik ilkesi vardı.

27.04.2016 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, "2011 uzlaşma komisyonunda da AK Parti'nin sunduğu öneride laiklik ilkesi vardı. Dolayısıyla şu anki yapmış olduğumuz çalışmalarda 'laiklik yer almasın' diye hiçbir tartışma olmadı. Kamuoyuyla paylaşacağımız anayasa önerisinde laiklik ilkesi olacak. Bu konuda başka spekülasyonlara hiç gerek yok." dedi.

Gül, AK Parti Genel Merkezi'nde partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Anayasada laiklik ilkesinin yer alıp almayacağı" yönündeki sorular üzerine Gül, laiklik konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılmasının doğru olmadığını belirtti. AK Parti MYK toplantısı sonrası Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in yaptığı açıklamaları hatırlatan Gül, şunları ifade etti:

"2011 uzlaşma komisyonunda da AK Parti'nin sunduğu öneride laiklik ilkesi vardı. Dolayısıyla şu anki yapmış olduğumuz çalışmalarda 'laiklik yer almasın' diye hiçbir tartışma olmadı. Kamuoyuyla paylaşacağımız anayasa önerisinde laiklik ilkesi olacak. Bu konuda başka spekülasyonlara hiç gerek yok.

Laiklik uygulamalarda din özgürlüğünün kısıtlanmasına yönelik bir takım uygulamalar oldu ama bizim anladığımız ve olması gereken laiklik anlayışı din özgürlüğüdür. Kim neye inanıyorsa ibadetini yapabileceği, inandığını ifade edebileceği bir özgürlüğün adı olarak tanımlıyoruz. Dolayısıyla din ve vicdan özgürlüğünde de ayrıca bunlar güvence altına alınacaktır. Kim neye inanıyorsa ya da inanmıyorsa bunun güvence altına alınacağı, özgür bir anayasa, özgürlükçü bir anayasa yapacağız. O konuda kimsenin şüphesi olmasın."

Gül, "Anayasada din ifadesinin olup olmayacağı" yönündeki soruya, çalışmanın tam taslağı nihayete erdirilmeden bu tür spekülasyonların anayasa çalışmasını olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

"Şundan herkes emin olsun, biz özgürlükçü anayasa yapacağız, bu ülkenin değerlerine sahip çıkan anayasamızı yapacağız, insanımızı merkeze alan bir anayasa yapacağız" diyen Gül, AK Parti olarak demokrasi, insan hakları ve insanı merkeze alan anlayışla ilgili kimseye bir şey ispat etme durumunda olmadıklarını vurguladı.

Gül, AK Parti'nin, yaptığı tüm demokratik atılımlarla kendini ispat ettiğine işaret ederek, "Bazı anayasalarda yaratanın adıyla, 'Allah, yaratıcı' gibi şeyler var, batı demokrasilerinde, anayasalarında da var ama bu konularda biz 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla insanı merkeze alan bir anayasa yapacağız, herkesi kuşatıcı bir anayasa yapacağız" diye konuştu.

Çalışma nihayete erince kamuoyuyla da paylaşacaklarına dikkati çeken Gül, çalışmaların devam ettiğini belirtti.

"Anayasa konuşulurken laiklik, Atatürk milliyetçiliği ifadesinin tartışılıp tartışılmadığı" sorusuna Gül, "Onları konuşuyoruz ama somut bir şekilde daha metin yazımı üzerinde o konularda hiçbir çalışmaya başlamadık. Ama ilkeler konusunda devletin, Cumhuriyetin temel ilkeleri konusunda AK Parti'nin hiçbir şekilde sorunu olmadığı gibi bu değerler bizim için koruyucu ve korumamız gereken değerler." yanıtını verdi.

- Cemevlerine yönelik çalışma

Gül, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Aleviler ve cemevleri ile ilgili kararının" hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"O konuda bizim geleneksel irfan merkezlerine yönelik zaten seçim beyannamemizde bu konularda alevilerin, cemevlerinin yasal statüye kavuşmasıyla ilgili zaten çalışmamız var, devam ediyor. Bu konuda hiç kimsenin AİHM dahil biz bu konuda telkine gerek olmaksızın biz kendi vatandaşlarımıza hangi mezhep, hangi düşünce hangi inanç olursa olsun birinci sınıf vatandaş olarak gördüğümüz için bu konudaki bütün eksiklikler neler varsa çabamızı gösteriyoruz. En kısa zamanda yasalaşacak o konu da."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genel Sekreteri Gül Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement