AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan: (4) "(Cumhurbaşkanlığı seçimi) İlgili her kesimin görüşlerini alacağız, önerileri, tavsiyeleri dinleyeceğiz.

18.04.2014 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin "İlgili her kesimin görüşlerini alacağız, önerileri, tavsiyeleri dinleyeceğiz. Tabii ki Cumhurbaşkanımızla da bu konuyu ayrıca konuşacağız. İstişareler neticesinde inşallah en doğru kararı verecek, Türkiye için en hayırlı adım neyse onu atacak ve yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, yeni Türkiye'nin önemli alametlerinden birisinin de cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu, 10 Ağustos'ta birinci tur, 24 Ağustos'ta ikinci tur olmak üzere cumhurbaşkanının halkın oylarıyla seçileceğini ve iş başına geleceğini belirtti.

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen hepsinin sancılı olduğuna değinen Erdoğan, 2007'deki cumhurbaşkanı seçiminin de aynı şekilde sancılı bir ortamda gerçekleştiğini hatırlattı.

Türkiye'ye enerji kaybettiren, Türkiye'de belirsizlik ve gerilim oluşturan bu seçimleri Meclis'teki vekillerden alarak asillere devrettiklerini ve bu sancıları, bu tartışmaları da ortadan kaldırdıklarını dile getiren Erdoğan, ağustos ayındaki ilk seçimlerin gayet nezih bir ortamda, nezaket dairesinde, siyasi bir yarış havasında gerçekleşmesi için üzerilerine düşeni hakkıyla yerine getireceklerini ifade etti.

"Türkiye'ye hiçbir bedel ödetmeden, hiçbir belirsizlik ve kaos ihtimaline mahal vermeden Cumhurbaşkanı'nı seçecek istikrar ve huzur ortamını daha da pekiştireceğiz" diyen Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda parti olarak henüz bir karara varmadıklarını, her konuda olduğu gibi bu son derece önemli konuda da istişarelerini başlattıklarını ve yoğun bir şekilde sürdürdüklerini anlattı.

Erdoğan, ilk istişareyi 30 Mart'ta milletle yaptıklarını ardından önceki gün milletvekilleriyle bir araya gelerek ikinci istişareyi gerçekleştirdiklerini ve bugün Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuyu görüşeceklerini bildirdi.

-"İlgili her kesimin görüşlerini alacağız"

Gelecek hafta tüm büyük kongre delegeleriyle gruplar halinde bir araya geleceklerini ve bin 100 delegeyle istişarelerini devam ettireceklerini kaydeden Erdoğan, "İlgili her kesimin görüşlerini alacağız, önerileri, tavsiyeleri dinleyeceğiz. Tabii ki Cumhurbaşkanımızla da bu konuyu ayrıca konuşacağız. İstişareler neticesinde inşallah en doğru kararı verecek, Türkiye için en hayırlı adım neyse onu atacak ve yolumuza devam edeceğiz. İstişare toplantımızda milletvekillerimize de ifade ettim, bizler çok uzun soluklu bir davanın sadece hizmetkarıyız. Yola çıktığımızda da söylemiştik hatırlayın; uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece. Gideceğiz gündüz gece... Bunun sınırı ölümdür. O ana kadar inşallah yürüyeceğiz" diye konuştu.

Kadim bir tarihi, geçmişi olan Selçuklu'dan Osmanlı'ya devrolan Cumhuriyet ile geleceğe yürüyen bu davanın isimlerle değil medeniyet tasavvuruyla hedef ve ilkeleriyle var olan bir dava olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu dava millete hizmet, ülkeye hizmet davasıdır, birilerine değil. Kardeşlerim biz, birilerine kul olmanın gayreti ve gayesi içinde olmayacağız. Bizim Allahımız var, sadece ona kuluz. Onun dışında asla... Bütün canlılar, bütün isimler fanidir ama bizim millete hizmet davamız bakidir. Bedüzzaman Said Nursi'nin ifade ettiği gibi 'baki hakikatler fani şahsiyetler üzerine bina edilemez'. Dava, eğer isimlerle var olursa isimlerle de yok olur. İlkelerle, hedeflerle, tasavvurla var olan davalar geçmişten gelir, geleceğe doğru ilerler. Bizden önce bu davayı, bu hareketi omuzlayanlar vardı. İnşallah kıyamete kadar da bu dava sahipsiz, öksüz kalmayacaktır. İsimler, rütbeler, makamlar değişir ama dava şuuru oldukça, davayı taşıyacak yürekli kadrolar oldukça Allah'ın izniyle kervan, uzun ince yolda yürüyüşüne devam eder.

Her zaman söyledim millete, ülkeye, bayrağa biz hizmet etmenin çok çeşitli yolları var. Bu aziz millet, size, bize hangi vazifeyi tevdi ederse biz o vazifeyle hizmetkarlık yapmaya devam ederiz. Cumhurbaşkanı seçimlerinde de parti olarak tavrımız, işte bu anlayışın tezahürünü tesis etmek olacak. Ne seçimlere kadar ne de Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Türkiye'nin, Türkiye ekonomisinin, demokrasinin, huzur ve kardeşlik ikliminin en küçük bir zarar görmesine müsaade etmeyeceğiz. Bizim şu anda en öncelikli hedefimiz 2023 hedeflerimizdir. Nice seçimler, görev, makam değişiklikleri olur ama 2023 hedeflerimiz, ardından torunlarımızın inşallah göreceği, görmesini arzuladığımız 2053 ve 2071 hedeflerimiz evvelallah bizim baki hedeflerimizdir. Bu hedeflerden hiçbir sapma inşallah olmaz ve olmayacaktır da. Demokratik bir olgunluk içinde gerilimden her zamanki gibi uzak durarak, kucaklayıcı bir siyasetle bu süreci inşallah götüreceğiz."

-"Boşa geçirecek tek bir saniyemiz bile yok"

Erdoğan, ilk kez milletin oylarıyla Cumhurbaşkanı seçiyor olmanın bir sorumluluğu olduğunun altını çizerek, "Bu işi ne kadar suhuletle, ne kadar pürüzsüz neticelendirirsek geleceğe de öyle bir miras bırakırız. İnşallah geçmişin acı hatıralarını, bütün bunları unutturacak, demokrasi şölenine çevirecek bir şekilde bunu da sona erdireceğiz" ifadesini kullandı.

30 Mart'ta Türkiye genelinde bin 394 belediyenin 823'ünü yani yüzde 59'unu AK Parti'li adayların kazandığını hatırlatan Erdoğan, 30 büyükşehir belediyesinin 18'inde partilerinin adaylarının seçildiğini anımsattı.

Yalova ile ilgili nihai kararın henüz verilmediğini, kararı beklediklerini kaydeden Erdoğan, kararın itiraz istikametinde olması halinde Ağrı ve Yalova'da 1 Haziran'da iki il belediyesi seçimi olacağını söyledi.

Erdoğan, Yalova dışında 50 ilin 30'unu, 919 ilçenin 563'ünü ve 394 beldenin 213'ünü beş yıl boyunca AK Partili başkanların yöneteceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Toplam olarak ele aldığımı zaman, sadece büyükşehirde bakalım, bu, Türkiye'nin yüzde 71'ini yönetmek anlamına gelir. Yüzde 71'ini AK Partili belediyeler yönetecek bu çok önemli. İnanın boşa geçirecek tek bir saniyemiz bile yok. Sandık sonuçları bizi rehavete değil tam tersine sorumluluğumuzun ağırlığıyla daha bir gayrete sevk etmek zorundadır. Öncelikle teşkilatımızın her kademede değerlendirmelerini yeniden yapmalarını, kaybettiğimiz yerlerde neden kaybettiğimizi, kazandığımız yerlerde neden daha fazla oy alamadığımızı sorgulamalarını arzu ediyorum. Eksiklikleri, hataları, varsa ihmalleri ortaya koyacak, beş yıl sonrası için şimdiden bunları telafi etmenin gayreti içine gireceğiz. 'Adayda mı sorun vardı, teşkilatta mı sorun vardı, o yerleşim birimini analiz mi edemedik, kendimizi mi anlatamadık' bu soruları kendimize soracak, doğru cevapları arayacağız."

-"Bu seçimden sonra yeni bir adım daha atıyoruz"

Belediye başkanlıklarını kazandıkları birimlerde sorumluluklarının daha da büyük olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerin şöyle sürdürdü:

"Bizim ilk kez kazandığımız birimlerde öyle bir performans ortaya koymamız gerekiyor ki orada kalıcı olalım. Bakın İstanbul'da bunu yaşıyoruz. 1994'ten beri kesintisiz olarak İstanbul'a hizmet ediyoruz. Aynı durum Ankara, Konya, Kayseri ve diğer birçok ilimiz için geçerli. Sürekliliği var. Niye? Halk ile bütünleşen belediyelerimiz oluştu. Biz buralarda projelerimizle, eserlerimizle, yatırımlarımızla, doğru kararlarımızla varlık gösteriyoruz ve üst üste milletimizin teveccühüne mazhar oluyoruz. İl, ilçe ve beldelerde ilk kez seçilen başkanlarımız sadece kendi beş yıllık dönemlerini değil çok daha uzun vadeli olarak geleceği de düşünmeli ve orada iz bırakmalıdır. Öyle ki komşu beldeler, ilçeler, iller AK Partili belediye başkanlarının performansını, farklılığını görsün ve beş yıl sonrasında oralarda AK Partiyi tercih etsinler."

Teşkilat ve genel merkez olarak, seçim öncesi verilen vaatlerin takipçisi olacaklarını belirten Erdoğan, AK Parti Mali İdarelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine Abdülhamit Gül'ü getirdiklerini, onun enerjisinden, dinamizminden, heyecanından istifade ederek AK Parti'li tüm belediyeleri çok yakın takibe, mercek altına alacaklarını bildirdi.

Belediyelerdeki projeleri teşvik edeceklerini, destekleyeceklerini, eğer olursa hatalar noktasında ikazlarını yapacaklarını ifade eden Erdoğan, her türlü planlama aşamasında hükümet, genel merkez ve yerel birimlerin koordinasyon içinde bulunacağını, böylece hizmetin hızını, kalitesini ve verimliliğini arttıracaklarını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, belediye başkanlarının teşkilatla, özellikle yereldeki yöneticilerle, STK'larla, kanaat önderleriyle tam bir iletişim ve uyum içinde olacaklarına inandığını söyleyerek, "Bu seçimden sonra yeni bir adım daha atıyoruz. O da şu; sandık müşahidleri konusu hatırlayın, partimizin kuruluşundan bu yana üzerinde durduğum en önemli konudur. Bugüne kadar bunu Seçim İşleri Başkanlığıyla hep yürüttük ve Seçim İşleri Başkanlığı olarak, bu iş zannediliyor ki teşkilatımız bünyesinde, sadece sandık müşahidliği seçim zamanı 3-4 aylık bir çalışmadır. Buna böyle baktığımız sürece yine bu seçimde de yaşadığımız bazı sıkıntıları yaşamaya devam ederiz. Bu böyle olmamalı. Sandık müşahidliği konusundaki o dokuz üye, adeta bir kurumsal yapıdır, teşkilat olayıdır" dedi.

Teşkilat başkanlığında da yeni bir adım attıklarını ve teşkilat başkanlığına AK Parti Genel Başkan yardımcılarından Süleyman Soylu'yu getirdiklerini belirten Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken, bir taraftan da 2015 seçimlerini düşünerek sandıkları bu yapı, bu anlayışla AK Parti Teşkilat Başkanlığı ve Seçim İşleri Başkanlığı olarak süratle elden geçirip, nerede aksama, sıkıntı varsa buraları hemen ele alacaklarını ve sandık müşahidlerini 3+3+3 olmak üzere dokuz kişiden oluşturacaklarını anlattı.

Ürkeklik, korku olmadan, cesaretle bu işin üzerine gideceklerini ifade eden Erdoğan, "Biz, Mersin'deki hanım kardeşlerimizin o tek parti dönemin ardından yaşadıkları o mücadele var ya, hani o Arslanköy'de verdikleri o mücadele var ya,' sandık bizim namusumuzdur' diyerek orada sandığı alıp götürmek isteyenlere karşı verdikleri mücadele var ya, işte diyorum ki AK Parti'nin tüm sandık müşahidleri bu mücadeleyi bugün aynı şekilde vermelidirler. Sürekli müşahid arkadaşlarım, mahalle, belde, ilçe yönetimleriyle her kararınızda mutlaka istişareye başvurun, eleştirileri mutlaka gözden geçirin. Bilesiniz ki biz cumhurbaşkanlığı seçiminde de 2015 seçiminde de mahçup olmayacağız çünkü, istişareye dayalı yapılacak her çalışma neticesi başarılarla dolu olan çalışmadır" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement