AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (4) "Kılıçdaroğlu'nun ne hikmetse hiç terk etmediği bir ilke var; Esad'la olan dostluğu. Çünkü Esad, Arap Baası'dır, CHP de Türk Baası'dır maalesef. İşte aramızdaki farkın en önemli ölçülerinden birisi bu." ''Kim zalimse kimliğine bakmadan karşı çıkarız, kim mazlumsa yine kimliğine bakmadan bağrımıza basarız. Bundan sonra da dış siyasetteki bu yaklaşımımız devam edecek.

26.11.2014 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu'nun ne hikmetse hiç terk etmediği bir ilke var; Esad'la olan dostluğu. Çünkü Esad, Arap Baası'dır, CHP de Türk Baası'dır maalesef. İşte aramızdaki farkın en önemli ölçülerinden birisi bu" dedi.

Davutoğlu, GAP Tarımsal Eğitim Araştırma Merkezi Konferans salonunda gerçekleştirilen AK Parti 99. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Konuşmasında Irak temaslarına değinen Davutoğlu, Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüşmeler yaptıklarını ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak ordusunun asli unsuru olan ve Anayasal olarak Irak ordusunun parçası olan peşmergeye eğitim verdiği alanları gezdiklerini söyledi.

Davutoğlu, "Burada gururla ifade etmek istediğim husus TSK'nın disipliniyle kararlılığıyla bu dost ve komşu Irak'ın istikrarı için gösterdiği çabalarda ortaya koyduğu gayretler ve çalışma disiplinidir" diye konuştu.

Bundan sonra da Irak'ın güvenliği, Türkiye'nin Irak'la olan sınır boylarındaki güvenlik konusunda da bu şekilde askeri katkıların devam edeceğini bildiren Davutoğlu, "Her an Irak'la temas halinde Türk-Irak sınır güvenliği dışında bölgesel tehditlere karşı da birlikte çalışmaya kararlıyız" dedi.

Duhok'taki AFAD'ın kurduğu kampları da ziyaret ettiğini anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu kamplarda Türkmen kardeşlerimizle, Ezidi kardeşlerimizin yan yana Türk bayrağı altında nasıl huzur içinde yaşadıklarını görmekten de memnun oldum. İşte aradaki fark bu. Bundan fazla değil 15 yıl önce Adapazarı'nda, Gölcük'te deprem olduğunda Ankara'dan oraya ulaşamayan bir devlet, bir hükümet, Başbakanlar ve Bakanlar vardı. Bugün dünyanın neresinde olursa olsun bir felaket haberi geldiğinde en kısa sürede, 24 saat içerisinde oraya intikal edebilen, bir kaç hafta içinde kamp kurabilen ve orada yeni bir düzenin önünü açabilecek şekilde altyapı tesisleri oluşturabilen, bu kapasiteye ulaşmış bir Türkiye var. Bu Türkiye ile bütün milletimiz gurur duyduğu için tekrar ve tekrar partimize destek veriyor, partimizin arkasında duruyor."

Davutoğlu, milletin bu desteği verdikçe, kendilerinin hem ülke içinde bir felaketle karşılaşıldığında her türlü şefkatle vatandaşın yanında olacaklarını, hem de ülke dışında ülke dışında insanlık adına kimin yanında olmak gerekiyorsa, var güçleriyle oralarda bulunmaya devam edeceklerini söyledi.

-"Esad, Arap Baası'dır, CHP de Türk Baası"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen hafta Irak Türkmenlerini kabul ettiğini anımsatan Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AK Parti söylemini andıran cümlelerle şunu ifade etti 'sizin kaderiniz bizim kaderimizdir ve biz her zaman mazlumların, mağdurların yanında olmaya devam edeceğiz'. Ben memnun oldum şahsen, demek ki artık AK Parti'nin söylemi yaygın bir siyaset söylemi haline geliyor. Ama Kılıçdaroğlu'na şunu da tavsiye ederim; nasıl Irak Türkmenlerini kabul etmişsen, bir gün Suriye Türkmenlerini de Bayırbucak Türkmenlerini de kabul et. Çobanbey'den sökülüp atılan Türkmenleri de kabul et,  Halep Türkmenlerini, Humus Türkmenlerini de kabul et. ve onlara sor bakalım, heyet gönderip tebrik ettiğin Esad hakkında neler düşünüyorlar? Madem mazlumlara sahip çıkıyorsun, o mazlumları da bir dinle bakalım ama hayır. Kılıçdaroğlu'nun ne hikmetse hiç terk etmediği bir ilke var; Esad'la olan dostluğu. Çünkü Esad, Arap Baası'dır, CHP de Türk Baası'dır maalesef. İşte aramızdaki farkın en önemli ölçülerinden birisi bu."

-"Nemrutlar karşısında İbrahim, firavunların karşısında Musa olacağız"

Davutoğlu, konuşmasını " Kobani'de Kürt kardeşlerimize bir zulüm olduğunda, Türkiye kucağını açıyor ama Türkiye'den bir veya iki parti oraya sahip çıkıyor sadece. Halep'te bir olay olduğunda veya Türkmenlere bir baskı geldiğinde bir parti sahip çıkıyor diğer iki parti sessiz. Araplara bir baskı geldiğinde bazen hiç kimsenin sesi çıkmıyor ama bunlardan hangisine baskı gelmiş olursa olsun sesi çıkan, her birinin yardımına koşan sadece AK Parti var" diye sürdürdü.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Düşünün hepsi Urfa sınırları içinde, Kobani'de Kürt kardeşlerimiz var, Çobanbey'de Türkmen kardeşlerimiz, Tel Abyad'da Arap kardeşlerimiz, Urfalı bunların arasında fark görür mü? Görmez çünkü Urfalı onların hepsinin, Hazreti İbrahim'inn emaneti olduğunu bilir. Çünkü biz, bütün bu geleneği bugün siyasette temsil eden bizler, insanlar arasında etnik bazda herhangi bir ayrım yapmayı cahiliye adeti görürüz ve o adete karşı da her türlü mücadeleyi veririz. Kim zalimse kimliğine bakmadan karşı çıkarız, kim mazlumsa yine kimliğine bakmadan bağrımıza basarız. Bundan sonra da dış siyasetteki bu yaklaşımımız devam edecek. Biz deriz ki her Nemrud'a bir İbrahim, her firavuna bir Musa gerek. Biz Nemrutlar karşısında İbrahim, firavunların karşısında Musa olmaya devam edeceğiz. "

Erbil'de sokağa çıktıklarında, görüşme yaptıklarında, Cuma namazı için camiye gittiklerinde Türkçe Arapça, Kürtçe her dilde insanların kendilerine sarıldıklarını anlatan Davutoğlu, görmek istedikleri Irak, Suriye ve Ortadoğu tablosunun da bu olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Birileri Ortadoğu'yu bölmeye çalışabilirler, birileri Ortadoğu'da daha fazla kan akması için bazen rejimleri, bazen terör örgütlerini kullanmaya kalkışabilirler. Onların o oyunlarına karşı biz Ortadoğu'da her zaman kararlılıkla ve inançla barış diyeceğiz, kardeşlik diyeceğiz, dostluk diyeceğiz, yeni bir  medeniyetin uyanışı diyeceğiz" şeklinde konuştu.

-Ekonomideki hamleler

Ekonomi alanında yapılan çalışmalara da değinen Davutoğlu, 62'inci Hükümetin ekonomide ikinci hamle dönemi olacağını vurguladıklarını hatırlattı.

Geçen ay önemli bazı açıklamalarda ve yeni hamle çabalarında bulunduklarını belirten Davutoğlu, bu kapsamda  25 sektörde yapısal, ekonomik reformları destekleyecek sektörel dönüşüm programını kamuoyuyla paylaştıklarını anımsattı. Bunların 9'unun detaylandırılmış programını açıkladıklarını anlatan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde makroekonomik alanda yapısal reformlardaki  8 alandaki reformları ve sonra sosyal alandaki reform paketlerini açıklayacaklarını bildirdi.

Avustralya'daki G-20 Zirvesi'nde  dünya ekonomisinin geleceği hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu sene, bu toplantının bizim açımızdan iki önemi vardı, birincisi, Türkiye'deki Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık görev değişimlerinden sonra katıldığımız ilk toplantıda yeni hükümetimizin perspektifini dünya liderlerine anlatmak, ikincisi de inşallah 1 Aralık'tan itibaren devralacağımız dönem başkanlığında neyi planladığımızı, yine dünya kamuoyuyla paylaşmak. Şunu gururla ifade ediyorum, orada yapılan istişarelerde bir ülke, Meksika dışında sektörel yapısal dönüşüm programını hazırlamış olarak gelen tek ülke Türkiye'ydi. Bütün ülkelerle bunları paylaştık ve küresel ekonomik krizin aşılması yönünde atılacak adımlar konusunda da Türkiye'nin görüşlerini kendilerine aktardık. İnşallah 1 Aralık'tan itibaren Türkiye dünya ekonomisine yön veren en büyük 20 ülkenin başkanlığını devralacak"

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement