AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hamdolsun Silopi'de sona geldik.

03.02.2016 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hamdolsun Silopi'de sona geldik. Çok gururla söylüyorum, Silopi'de artık tek bir çukur, tek bir hendek yoktur. Bütün Silopi, Silopi halkının emrindedir ve her türlü huzur içinde yaşamaya hazır hale getirilmiştir. Şimdi Cizre ve Sur'da da sona yaklaşıyoruz. Kısa sürede bütün bu ilçelerde inşallah hayat normale dönecek" dedi.

Davutoğlu, partinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçen ay Cizre Devlet Hastanesi ve bölgeden sorumlu kamu hastanesinin genel sekreteri ve bölgede görev yapan doktorlarla bir araya geldiğini anımsatarak, görüşmenin olduğu günlerde Cizre Devlet Hastanesine 20 roketin düştüğünü anımsattı.

Bugün "Cizre'deki yaralılar" diyenlerin hastaneye yapılan roketli saldırı sırasında hiç ses çıkartmadığına dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Cizre Devlet Hastanesinde canı pahasına Cizrelilerin sıhhati için çalışan doktor, hemşire ve hasta bakıcılarımızı bir kez daha tebrik ediyorum, alınlarından öpüyorum. O kahraman sağlık çalışanları, bugün de bütün bölgede ve bütün ülkede en zor şartlarda hizmetlerini sürdürüyorlar, sürdürecekler. Bugün bizi suçlayanlar, bu roketler şifa için faaliyet gösteren ve savunmasız insanların bulunduğu hastaneye atılırken, bundan söz etmediler. Bununla ilgili tek bir kınama cümlesi kurmadılar. Bu insanlık dışı saldırılara karşı tek bir tavır sergilemediler. Biz kim olursa olsun hiçbir yaralı insanı sağlık hizmetlerinden asla mahrum etmeyiz."

"Nerede bu yaralılar?"

Cizre'deki bir evin bodrumunda yaralıların olduğu yönündeki iddialara da değinen Davutoğlu, bu iddialar üzerine İçişleri ve Sağlık bakanlıklarının konunun takipçisi olduğunu bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, zaman kaybedilmeden ambulansların yaralı olduğu iddia edilenlerin bulunduğu bölgeye yönlendirildiğini belirtti.

Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

"Bu olayda sözü edilen bölge, öyle bir bölgede ki olay mahalline gitmeye çalışanlarımız ateş altında kalıyor. Buradaki bir şehidimizi de Eskişehir'de toprağa verdik. Cizre'de teröristlerin ambulanslara ateş açması, saldırıda bulunması nedeniyle olay mahalline ve o bölgeye ulaşmak mümkün olmadı. Buna rağmen Şırnak Valiliği önceki gün iddia edilen yerden gelen telefon üzerine en yakın mesafeye 10 ambulans ve 30 sağlık personeli gönderdi. O bölgeye yaklaştı ama gelen kimse olmadı. Şöyle dedik; 'ya ambulanslar gitsin o binadan alsınlar, ya o binada kimler varsa ambulansların yanına bunları getirsinler.' Ambulanslar, binaya doğru hareket ettiğinde keskin nişancılarla, roketlerle ambulanslara saldırı yapıldı. 'Siz getirin' dediğimizde de kimse bir şey getirmedi. Birtakım iftiralarla kamuoyunu ve uluslararası kamuoyunda Türkiye'yi lekelemeye çalışanlara ve bu konuda Mecliste nutuklar atanlara sesleniyorum, Nerede bu yaralılar? Neden ambulansların gidilmesine izin verilmez?"

"Herkes şunu bilsin, biz terörle mücadele ederiz"

Cizre'de operasyonun son aşamasına gelindiğini, teröristlerin bulunduğu çok az bir bölgenin kaldığını bildiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu bölgede bu terör faaliyetlerini yoğun olarak yapan ve yöneten kişilerin olduğunu da biliyoruz. Buna rağmen herkes şunu bilsin, biz terörle mücadele ederiz. Sonuna kadar da edeceğiz. Ama yaralı, bir terörist de olsa onu yaralı olarak alır, tedavi eder, adalete teslim ederiz. Türkiye bir demokratik hukuk devletidir. Dolayısıyla kim olursa olsun yaralı olduğu anda buna ulaşmaya çalıştık. Sürecin şeffaf yürütülmesi açısından HDP'li Şırnak ve Cizre belediyesine ait birer hasta nakil aracı ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'na (SES) üye 3 sağlık personeli gönüllülük esasına göre sürece dahil oldu. Gelsinler de bizim söylediklerimizi bir anlamda onlar da görsünler diye. Sabah 07.21 ila 15.30 saatleri arasında bütün sağlık ve güvenlik önlemleri alınmasına, gerekli her türlü iletişim sağlanmasına rağmen yaralıların tahliye olmaması için hiçbir neden kalmamasına rağmen bu yaralılar bu evden çıkmadılar. ya da muhtemelen böyle yaralılar belki de hiç yok. 'Şurada var' deniliyor ambulanslarımıza saldırı yapılıyor. Bu kadar süre beklendi ama yaralılardan hiç bir ses, seda çıkmadı. Böylece olay yerine 10 adet ambulans, 30 kişilik sağlık ekibi, bir helikopter ambulans ve bir adet uçak ambulans görevlendirilmesine rağmen, varsa yaralıların tahliye işlemi bu sebeple gerçekleşemedi."

"Bu mu cenazeye saygı?"

HDP'nin bazı milletvekillerinin Cizre'de olduğu iddia edilen yaralılarla ilgili Meclis gündemini meşgul ettiğini ve kamuoyunu galeyana getirmeye yönelik açıklamalar yaptığını belirten Davutoğlu, "İşte hodri meydan. Biz bunların hepsini yaptık, yapmadı desinler. Hepsi adım adım İçişleri ve Sağlık bakanlarımız tarafından takip edildi" dedi.

Davutoğlu, Cizre'de ölü veya yaralıların olduğu iddia edilen evden tahliyelerin gerçekleşmesi ve cenazelerin alınması için daha önce de defalarca girişimde bulunulduğunu ifade etti.

Davutoğlu, şu görüşlere yer verdi:

"Bundan iki, üç hafta önce Cizre'de bazı cenazelerin sokakta kaldığı, ailelerine teslim edilmediği gibi iddialarda bulundular. Arkadaşları çağırdım, 'kim olursa olsun bizim için insan eşrefi mahlukattır, cenazesine saygı esastır' dedim. Yasal mevzuata göre ailelerinin alması için 12-13 tane cenazenin 15 gün süreyle morgda muhafaza edildiğini söylediler. Mevzuatı 3 güne düşürdük. Bu mevzuat çıkınca hemen ertesi gün terör örgütü mensuplarının bir kısmı gelip morgda en iyi şartlarda tuttuğumuz cenazeleri alıp mezbahaya koydular. İşte söylüyorum yalan desinler. Bu mu cenazeye saygı? Biz onun üzerine talimat verdik. Gidin o cenazeleri mezbahadan alın ve defnedin. Onun üzerine mezbahadan alıp kendileri defnettiler. Nasıl bir kamuoyu algısı oluşturuyorlar biliyor musunuz? Diyarbakır'da bir Elazığlı cenaze için de aynı şeyi yaptılar. Aileyi engellediler. Bizim teşkilatımızın aileyi ikna etmesiyle verilebildi. Bunlarda her türlü yalan, iftira var. Tek hedefleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni küçük düşürmek ve AK Parti'nin ve bizlerin itibarını zedelemek. Benim Doğu ve Güneydoğu'daki Kürt kardeşlerim biliyor ki, biz onlar için her şeyimizi, canımızı da ortaya koymuşuz, koyarız, koyacağız inşallah. O kardeşlerimin ne kadar vefakar, ne kadar bu millete, bu ülkeye, bu devlete bağlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Saldırılar karşısında vakarından hiçbir şey kaybetmeden bu ülkenin birliği, beraberliği için çaba sarf ettiklerini ve bu provokasyona gelmediklerini biz biliyoruz."

"Hiç kimse herhangi bir gerekçeyle terörü meşru kılamaz"

Cizre'de yaralılara ambulans gönderilmediği iddialarıyla, Türkiye'nin vatandaşlarına sağlık hizmeti sunmayan bir ülke gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Davutoğlu, "Biz bırakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını, Somali'de bir terör olayı olduğunda o Somalilileri getirip tedavi ediyoruz. Gazze'deki hastaları getirip tedavi ediyoruz. Erbil'de bir saldırı olduğunda oradaki Kürt vatandaşlarımızı, -bakın Dışişleri Bakanıyken onlarca kez yaşadım, başbakanken de- ne zaman Erbil'de saldırı olmuşsa -buna Barzani de şahittir- ilk arayan her zaman biz olmuşuzdur. Oradaki Kürt kardeşlerimizi Türkiye'deki en iyi hastanelere taşıyıp tedavi eden de biz olduk. Yurt dışında elimiz, merhametimiz oraya ulaşırsa Cizreli'ye ulaşmaz mı" diye konuştu.

HDP'lilerin mesnetsiz, dayanaksız iddialarla kendilerini, devleti suçlamak üzere her gün medyada ve meydanlarda olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bir gün bunların teröre karşı bir çağrıda bulunduğunu gördünüz mü?" diye sordu.

Her bir seferde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yapıldığını, AİHM'den dün yine sokağa çıkma yasağıyla ilgili tedbir taleplerine ret cevabı verildiğini aktaran Davutoğlu, "Çünkü demokratik hukuk devletlerinde böyle bir tehlike söz konusu olduğunda, Amerika'da geçtiğimiz yıl içinde kaç şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi, onlar bilmiyor mu" ifadesini kullandı.

Paris saldırısından sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın orduyu Paris'e bizzat davet ettiğini ve her yerin denetim altına alındığını da anlatan Davutoğlu, kendileri için en önemli esasın vatandaşların güvenliği, sağlığı, refahı, huzuru olduğunu vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okullar, hastaneler, ibadet yerleri, sosyal mekanlar bombalanır, siviller hedef alınırken sesleri bunların hiç çıkmadı. Diyarbakır Çınar'da bugün ziyaret ettiğimiz ailelerin fertleri şehit edilirken bunların sesini duymadınız. Terörün diliyle konuşarak, terör örgütüne propaganda desteği sağlayarak güya kendilerini halkın hizmetinde ya da demokrasiye hizmet ettikleri iddiasında bulunuyorlar. Açık söylüyorum, hiç kimse herhangi bir gerekçeyle terörü meşru kılamaz, terörist faaliyetleri masum gösteremez. Biz bu mücadeleyi yürütürken demokratik hukuk devleti kurallarından asla taviz vermedik, vermeyiz. Terörist ile halkı ayırt etme noktasında büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Operasyonlardan sivil halkın hiçbir şekilde etkilenmemesi, zarar görmemesi için olağanüstü özen gösteriyoruz. Öte yandan teröriste karşı da kararlı bir mücadele içindeyiz."

Bu zorlu süreçte uygulanan sokağa çıkma yasaklarının bazen düşündüklerinden daha uzun sürebildiğini belirten Davutoğlu, "Bunun da sebebi açıktır. Biz, teröristle mücadele edin dediğimizde güvenlik kuvvetlerimize aynı anda iki talimat daha verdik. Bu ülkeden teröristleri temizleyeceksiniz ama bunun yanında sivil kayıplara yol açmaktan kaçınacaksınız ve asker ve polis şehit vermemiz riskini de en düşük düzeye indireceksiniz. Onun için adım adım yürümesi gereken bir terörle mücadele stratejisi var" dedi.

Sokaklarda kısa aralıklarla açılmış çukurların kapatılmasının, oluşturulmuş barikatların kaldırılmasının, mayınlanmış dar sokakların temizlenmesinin zaman aldığını belirten Davutoğlu, güvenlik güçlerinin canlarını tehlikeye atarak, bütün sokakları, mahalleleri birer birer güvenlikli hale getirdiğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, "Hamdolsun Silopi'de sona geldik. Çok gururla söylüyorum, Silopi'de artık tek bir çukur, tek bir hendek yoktur. Bütün Silopi, Silopi halkının emrindedir ve her türlü huzur içinde yaşamaya hazır hale getirilmiştir. Şimdi Cizre ve Sur'da da sona yaklaşıyoruz. Kısa sürede bütün bu ilçelerde inşallah hayat normale dönecek" ifadesini kullandı.

Canlarını ortaya koyarak kahramanca bir mücadele yürüten güvenlik güçlerini kutlayan Davutoğlu, özellikle de onlar bu mücadeleyi yürütürken evlerinde onları dualarla bekleyen eşlerine, yakınlarını kaybettikten sonra şehitlerin başında 'vatan sağ olsun' diyen yürekli annelere, babalara teşekkür etti.

Başbakan Davutoğlu, "Biz hiçbir insanımızın kaybolmasını istemiyoruz. O barikatların arkasına itilmiş gencecik çocukların da o terör örgütünün elinde kurban edilmesini istemiyoruz. Operasyonlarımızın hedefi bu şehirlerimizi kurtarmak yanında, o küçük yaşlarda kandırılmış gençleri de bu terör örgütünün elinden kurtarmak olacaktır" diye konuştu.

Bölge halkının bunca baskıya, zulme, sıkıntıya rağmen teröre karşı durma iradesini göstererek kendilerine destek olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bir kez daha 81 vilayetimiz adına bölgedeki vilayetlerimizde yaşayan vatandaşlarımıza da teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Hiçbir terör örgütü birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi bozamayacak, bu kardeşliğe zarar veremeyecek. Türkiye, bu zorlukları da aşacak ve 78 milyon insanımız el ele, gönül gönüle geleceğe yürüyeceğiz. Bütün şehirlerimiz mamur hale gelecek, gelişecek, kalkınacak, Türkiye topyekün zenginleşecek. Kim engellemeye çalışırsa çalışsın bu ülkenin insanlarının kardeşliği, dostluğu için irademizi ortaya koymaya devam edeceğiz. Onlar önümüze engel çıkaracak, biz bu azimle bu engelleri aşıp Türkiye'yi terör illetinden tamamen temizleyeceğiz. Allah birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi bozmasın, muhabbetimizi daim eylesin."

Toplantıdan notlar

Başbakan Davutoğlu'nun konuşması öncesinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terör örgütüne yönelik operasyonlarda şehit düşen güvenlik mensupları için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Toplantıya katılanlara, salona girişte, Başbakan Davutoğlu'nun umreden getirdiği zemzem ve hurma ikram edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement