AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, cinsel istismar suçlarına yönelik düzenlemeye ilişkin, "Hiç kimsenin bu konuyu istismara kalkışmasını uygun görmeyiz.

18.11.2016 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, cinsel istismar suçlarına yönelik düzenlemeye ilişkin, "Hiç kimsenin bu konuyu istismara kalkışmasını uygun görmeyiz. Bu konu tecavüzcüleri kurtaran, tecavüzü teşvik eden bir düzenleme değildir. Bu düzenleme kaçırmayı da zorla tecavüzü de kapsamıyor." dedi.

Elitaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, AK Parti'nin cinsel istismar suçlarına yönelik düzenlemesiyle ilgili kamuoyunda bilgi kirliliğinden kaynaklanan bir durumun hasıl olduğunu söyledi.

Önergenin dikkatli ve hukuk normu olarak okunduğu takdirde, "cinsel istismar suçlularının, tecavüz ettikleri kişiyle evlenmeleri halinde hapis cezasından kurtarıldığı" şeklinde ifade etmenin mümkün olmadığını belirten Elitaş, "Tecavüz cebirle, tehditle, hileyle ve insanın iradesini kaybettiği herhangi bir dış etkenle, hipnozla olabilir, ilaçla olabilir, sarhoşlukla olabilir. O konuların dışında olan durumları düzenleyen ve bugüne kadar 3 bin kişinin hürriyetini kaybettiği, mağdur olduğu bir durumun düzenlenmesidir." dedi.

-"Toplumda bir infial ortaya çıkarılmaya çalışılıyor"

Konuya ilişkin TBMM Araştırma Komisyonunun metinleri incelendiğinde, komisyon üyesi milletvekillerinin tutanaklardan görüşleri alındığında mağdur ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışma yapılması gerektiğinin ortaya çıktığını anlatan Elitaş, şöyle devam etti:

"Bu düzenleme, cebir, tehdit, hile ve iradeyi etkileyen herhangi bir dış etken olmaksızın bir durum vuku bulduğu takdirde eğer erkek ve kadın evlendiklerinde bu cezaların hükmünün ertelenmesi, varsa infazın durdurulmasıyla ilgili bir düzenleme. 3 bin aile şu anda mağdur vaziyette, bunların çocukları var, mutlu yaşam sürerlerken herhangi bir şikayet üzerine doktor muayenesine gidiyor, küçük yaşta evlendiğini beyan edilmesi halinde doktorlar ilgili birimlere şikayette bulunuyor. Aile bütünlüğünü bozan bir durum söz konusu. Yoksa tecavüzcüleri, çocuk istismarcılarını kurtaran bir düzenleme olmadığını ifade etmek istiyorum.

Şu anda bu önerge istismar edilerek toplumda bir infial ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Bu konuyla ilgili araştırma komisyonunun raporu var, muhalefet partilerinden kadın milletvekillerinin komisyon tutanaklarındaki sözleri var. Bu mağduriyetin muhakkak giderilmesiyle ilgili arkadaşların tavsiyesi var. Eğer metni gerçek manada okuyabildiğimiz takdirde bunun tecavüzcüyü kurtarmak anlamına gelmediğini açık bir şekilde ifade etmiş oluruz."

Elitaş, 3 bin mağdur ailenin sorununu çözmek için önergenin verildiğini vurgulayarak, "16.11.2016'dan sonra olacak hadiselere meydan veriyor' demek haksızlıktır, tamamen bir istismar konusudur. Hiç kimsenin bu konuyu istismara kalkışmasını uygun görmeyiz. Bu konu tecavüzcüleri kurtaran, tecavüzü teşvik eden bir düzenleme değildir. Bu düzenleme kaçırmayı da zorla tecavüzü de kapsamıyor." dedi.

Düzenlemenin "rıza ile erken yaşta evlenmenin önünü açar" yorumlarını da doğru bulmadığını ifade eden Elitaş, "Önerge metni açık ve net şekilde, samimiyetle okunduğu takdirde, insanların mağduriyetleri dikkate alındığında, toplumda ortaya çıkarılan infialin haksız ve yersiz olduğunu, bir istismar unsuru olduğunu görürsünüz. Metinde herhangi bir şey yok, yanlış anlamaya meydan verecek bir düzenleme de yok. Buradaki tek kafa karıştıran konu, istismar konusu; 'cinsel istismar' diye ifade edilen konu. Ceza kanunundaki cinsel istismarın tanımından kaynaklanan bir sorun olduğunu ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Tecavüz cebirle olur, şiddetle olur, tehditle olur veya gazozuna bir şey katmakla olur." diyen Elitaş, 18 yaşından küçüklerin evlenmesine karşı olduklarını, 2004 yılına kadar ceza kanunlarında yer alan cebir, şiddet ve tehdit yoluyla tecavüz edenleri kurtaran bir düzenlemenin AK Parti tarafından kaldırıldığını söyledi.

"İleriye yönelik emsal teşkil etmez"

Elitaş, düzenlemenin ileriye dönük emsal teşkil etmesinin de mümkün olmadığına dikkati çekerek, konunun AK Parti'nin başarılarını gölgelemeye çalışan çevrelerce istismar edildiğini söyledi.

Mustafa Elitaş, konunun gece geç saatlerde TBMM Genel Kurulunun gündemine getirilmesi eleştirilerinin de yanlış olduğunu söyledi. Elitaş, "TBMM, çalışma saatlerini vatandaşa göre ayarlamak değil, kendi programına göre ayarlamak mecburiyetindedir. Gece yarısı çıkan kanunları 'tehlikeli kanunlardır' diye değerlendirmek TBMM'nin mehabetine tecavüz etmek demektir." diye konuştu.

Düzenlemenin FETÖ'cülere cezaevlerinde yer açmak için hazırlandığı düşüncesinin de sağlıklı olmadığını ifade eden Elitaş, amaçlarının tamamen mağduriyetleri gidermek olduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, başkanlık sistemine ilişkin tekliflerini MHP'ye ilettiklerini anımsatarak, MHP'nin cevabını beklediklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "metni bize göndersinler, değerlendirme yapalım." dediğini ve bu ifade üzerine umutlandıklarını belirten Elitaş, "Fakat bir grup başkanvekilinin yaptığı açıklamanın ardında Kılıçdaroğlu'nun söylediğiyle grup başkanvekili arasında bir çelişki olduğunu görüyoruz. Grup başkanvekili arkadaş, 'anahtar deliği kadar açık kapı bırakmayacağız, gelirler çay-kahve içerler, başkanlık sisteminin B'sini görüşmeyiz' dedikten sonra CHP'ye gitmenin uygun olmadığı kanaatindeyiz." dedi.

Elitaş, cumhurbaşkanlığı yemininin değişeceği iddialarının doğru olmadığını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkeme önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkeme önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

  • 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu
    21:22 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu

    Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde 29 yıl önce terör örgütü PKK tarafından şehit edilen dönemin Belediye Başkanı Kemal Tekin'in oğlu Ali Emrah Tekin, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildi. Mazbatasını alarak göreve başlayan Tekin, babasının ilkeleri doğrultusunda Nazımiye halkına hizmet etmenin birinci amaçları olduğunu belirtti.

  • İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi
    21:17 İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermekten kaçındı. İmamoğlu, gazetecilere 'Allah bilir' cevabını bile vermediğini söyledi ve meseleye bütünlükçü bir bakış açısıyla yaklaştıklarını vurguladı.


Advertisement