AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın İftarı - Son Dakika
Güncel

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın İftarı

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı\'nın İftarı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan: (1) "İsrail eninde sonunda kendi döktüğü kanda boğulacaktır.

18.07.2014 23:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail eninde sonunda kendi döktüğü kanda boğulacaktır. Buna yürekten inanıyoruz. Ama İsrail'in zulmüne, cinayetlerine ses çıkarmayan dünyadaki her bir ülke, her bir toplum da bu kara lekeyi sonsuza kadar alnında taşımaya mahkum olacaktır" dedi.

Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından Yenikapı Şehir Parkı'nda düzenlenen iftar programındaki konuşmasına, "Bu ramazanı Müslümanlar olarak, insanlık olarak maalesef hüzünlü yaşıyoruz, kalbi kırık olarak idrak ediyoruz. Suriye'de, Irak'ta, Filistin'de ve dünyanın birçok başka yerinde zulüm gören, kanları dökülen Müslümanların durumu, bizi, ramazan sevincini hakkıyla yaşamaktan alıkoyuyor" sözleriyle başladı.

Türkiye'nin mağdur ve mazlum duruma düşenlere yardımcı olabilmek için elinden gelen gayreti gösterdiğini ifade eden Erdoğan, "Suriye'deki olaylar sebebiyle Türkiye'ye gelen 1 milyon 150 bini bulan misafirimizle ekmeğimizi bölüşüyoruz. Irak'taki kardeşlerimize yardımcı olabilmek, oradaki kavgayı, dökülen kanı sona erdirmek için her türlü çabayı ortaya koyuyoruz. İsrail'in Filistinlilere karşı başlattığı saldırılara karşı, uyguladığı zalimliğe karşı, Türkiye'den daha yüksek sesle itirazını dile getiren ülke neredeyse yok" diye konuştu.

Erdoğan, İsrail'in kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan Gazze'ye yönelik yürüttüğü saldırıların, dün gece kara harekatının başlamasıyla yeni bir boyut kazandığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tüm dünyanın anlık olarak seyrettiği canlı yayınlar eşliğinde devam eden bu canilik karşısında gözlerin, ağızların ve kulakların adeta kapatıldığını görüyoruz. İsrail eninde sonunda kendi döktüğü kanda boğulacaktır. Buna yürekten inanıyoruz. Ama İsrail'in zulmüne, cinayetlerine ses çıkarmayan dünyadaki her bir ülke, her bir toplum da bu kara lekeyi sonsuza kadar alnında taşımaya mahkum olacaktır. Güya dünyadaki tüm insanların hakkını, hukukunu korumak için kurulan Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki katliam karşısındaki suskunluğu her şeyden önce kendi meşruiyetini yaralıyor, kendine zarar veriyor. Güvenlik Konseyi başta olmak üzere zaten adil olmayan ve sorunlu bir yapıya sahip Birleşmiş Milletler, bu tür kritik olaylarda mazlumun değil, güçlünün yanında yer alarak meşruiyet sorununu derinleştiriyor."

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 tane üyesi bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, 5 daimi üye içerisinde bir tane Müslüman ülke bulunmadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Tamamı Hristiyan veya onlar gibi aynı anlayışı paylaşan ülkeler. Dolayısıyla bir ülkenin orada dudağından çıkacak düşünce veya ifade ne ise tümüyle orayı kilitleyebiliyor. 4'ü 'evet' dese, bir tanesi 'hayır' dese, iş bitti. Böyle bir adalet sistemi olabilir mi? Böyle bir yapının adalet dağıtması mümkün mü? İşte Suriye'de olanları görüyoruz. 3'ü bir tarafta, 2'si bir tarafta. Netice almak mümkün değil. İstediğiniz kadar siz Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşun. Netice almak mümkün değil. Böyle bir yapı adalet tesis edebilir mi? Edemez. Birleşmiş Milletler'deki hiçbir denge, milyonlarca Filistinlinin hayat hakkının zalim bir devlet tarafından tehdit edilmesinin gerekçesi olamaz. Bugüne kadar Birleşmiş Milletler'in İsrail hakkında almış olduğu onlarca, yüzü aşkın karar var ama bu kararların uygulanabilirliği yok. İsrail bakıyor ki Birleşmiş Milletler'in aldığı kararları istediği gibi çiğniyor dolayısıyla 'Birleşmiş Milletler kendi çalıyor kendi dinliyor' diyor. Böyle bir yapı olabilir mi? Böyle bir adalet dağıtacak, barışa hizmet edecek kuruluş olabilir mi? Onun için bunun gözden geçirilmesi lazım. Demokrasinin, hak ve özgürlüklerin beşiği olma iddiasındaki Batı da Filistinlilerin hayat haklarının ihlali karşısındaki suskunluğu ve hatta İsrail'i kollayan tavrıyla Gazze'de ölen her masumun katline ortak oluyor."

"Bombalardan kaçan insanları, bombalara teslim etmek gibi bir lüksümüz yok"

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin böyle bir ortamda, her platformda itirazlarını ortaya koyduğunun, Filistinli kardeşlerinin haklarını müdafaa etmeye çalıştığının altını çizerek, İslam dünyasının bu hadiseler karşısında içinde bulunduğu bölünmüşlük, duyarsızlık halinin üzüntüyü daha da artırdığını söyledi.

"Olaylar karşısındaki aktif tutumumuz, asla hırçınlığımızdan, kavgaya meraklı olmamızdan kaynaklanmıyor, Biz vicdanımızın sesini dinliyor, oralardaki insanlarla aramızdaki kardeşlik hukukumuzun gereğini yerine getiriyoruz" diyen Erdoğan, "Bu coğrafyaya karşı bizim Türkiye, millet olarak tarihi sorumluluğumuz var. Herkes bu insanlara, bu coğrafyaya sırtını dönebilir ama biz asla dönemeyiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, geçmişte Türkiye'yi yönetenlerce, bilhassa CHP'nin tek parti devrinde bu hataya düşüldüğünü dile getirerek, "Kurtuluş Savaşı'nda varını yoğunu ortaya koyup bize destek olan bölgeler dahil, İslam dünyasına kapılar adeta kapatılmış, buna karşılık Batı'yla da eşit ve adil şartlarda bir ilişki tesis edilememiştir. Biz 12 yıldır sadece okul, hastane, yol yapmıyor, aynı zamanda işte bu tarihi hatayı telafi etmenin mücadelesini de veriyoruz. Alparslan'dan, Selahaddin Eyyubi'den, Fatih Sultan Mehmet'ten, Abdülhamit Han'dan beri devam eden bu anlayışı, zalimin karşısında mağdurun yanında yer alma erdemini yeniden Türkiye'ye kazandırdık; milletimizin hakim duruşu olarak ortaya koyduk. Bu perspektife sahip olmayanlar elbette ne yaptığımızı, ne yapmak istediğimizi anlamıyorlar, anlamak istemiyorlar ama milletimiz bizi çok iyi anlıyor" diye konuştu.

Türkiye'de 1 milyonu aşkın Suriyelinin misafir edildiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sıkıntılar yok mu? Var. Fakat bombalardan kaçan insanları, bombalara teslim etmek gibi bir lüksümüz yok. Üstelik 1-2 gündür değil, 3,5 yıldır misafir ediyoruz. Türkiye, bu sayıda bir toplu misafirlik durumuyla ilk defa karşılaştı. Geçmişte ya 1990 yılında Kuzey Irak'tan olduğu gibi kısa süreli olarak ya da 1989'da Bulgaristan'dan gelen 300 bin civarındaki kardeşimiz gibi yerleşim amaçlı, toplu göçlere maruz kaldık. İlk defa Suriye'den gelen kardeşlerimizin sayısında bu kadar uzun süreli bir grubu misafir ediyoruz. Çok istisnai birtakım adli hadiseleri saymazsanız, milletimiz, işte bu şuurla, tarihi sorumluluğun farkında olarak kardeşlerini bağrına basıyor, onlara her türlü yardımı yapıyor. Başka ülkelerde çok derin sosyoekonomik yıkımlara veya çok dramatik görüntülere yol açabilecek bu hadiseyi Türkiye, kendisi mağdur olmadan, misafirlerini de mağdur etmeden yönetme başarısını gösterdi, göstermeye devam ediyor. Üstelik birkaç sembolik jest hariç ciddi hiçbir dış yardım almadan, tamamen kendi imkanlarımızla ve kendi organizasyonumuzla bu süreci yönetiyoruz. Daha da ötesinde bugün Türkiye'de, bilhassa İstanbul, dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanı bağrına basan, onlara özgür ve müreffeh bir hayat imkanı sağlayan bir konuma gelmiş bulunuyor. Her zaman söylüyorum, veren el alan elden üstündür. Türkiye'nin gerek sınırlarına gelen milyonlarca Suriye vatandaşını gerek İstanbul'a ve diğer şehirlerimize gelen her meslekten, her meşrepten milyonlarca misafirini ağırlıyor olabilmesi, tüm mazlumlar için bir umut ışığıdır. Zalimler, tarih boyunca mutlaka kaybetmişlerdir, şimdi de kaybedeceklerdir. Hazreti Musa'ya, Hazreti İsa'ya zulmedenleri bugün kimse hatırlamıyor. Hatırlayan da lanetle anıyor ama milyonlarca insan bu peygamberlere olan hürmetini her gün dile getiriyor. İnşallah kıyamete kadar da getirmeye devam edecek."

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın İftarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da pikap ile otomobil çarpıştı: 1 kişi ağır yaralandı
    23:59 Adana'da pikap ile otomobil çarpıştı: 1 kişi ağır yaralandı

    Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Nuh S. yönetimindeki pikap ile Eyüp Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada otomobil sürücüsü ağır yaralandı ve itfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarıldı. Yaralı, ambulansla Kozan Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 13 Kişi Tahliye Edildi
    23:55 Ordu'da 3 Katlı Binada Yangın: 13 Kişi Tahliye Edildi

    Ordu'nun Altınordu ilçesinde bulunan 3 katlı bir binanın zemin katında çıkan yangın sonucunda 13 kişi tahliye edildi. Yangın nedeniyle dumandan etkilenen 5 kişi ise hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı ve polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi
    23:49 Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi

    Türk bestecilerin eserlerini keman, viyolonsel ve piyano ile dünyaya duyuran Bosphorus Trio, Erimtan Müzesi'nde düzenlenen konserde müzikseverlerle buluştu. Konser öncesinde BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri takdim edildi. Gruba 'Beste Ödülü' Turgay Erdener'e, 'İcra Ödülü' ise Bosphorus Trio'ya verildi. Konserde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası başkemancısı Özgecan Günöz, Borusan Viyolonsel Grubu Üyesi çellist Çağlayan Çetin ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi piyanist Özgür Ünaldı yer aldı.

  • Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü
    23:42 Avrupa 2.'si olan Emine Kılınç Niğde'ye döndü

    Hırvatistan'da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda 50 kiloda mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde'de coşkuyla karşılandı. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen Kılınç, daha iyi çalışarak gelecek şampiyonalara hazırlanacağını belirtti.

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.

  • Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı
    23:36 Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle iskelede ve gemide maddi hasar oluştuğu öğrenildi. Geminin çarpma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.


Advertisement