AK Parti Kadın Milletvekili Adayları Tanışma Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Kadın Milletvekili Adayları Tanışma Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kadınları ikna odalarına yönlendirenler bugün Meclis dışındalar ama onların ikna odaları için müstahak gördükleri kardeşlerimiz ise yeni Türkiye'nin kurucu unsurları oluyorlar.

16.04.2015 14:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kadınları ikna odalarına yönlendirenler bugün Meclis dışındalar ama onların ikna odaları için müstahak gördükleri kardeşlerimiz ise yeni Türkiye'nin kurucu unsurları oluyorlar. Genç kızları, kadınları ikna edilmesi gereken naif varlıklar olarak görmekten daha çok ne insan onuruna ve kadın onuruna saygısızlık olabilir" dedi.

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Kadın Milletvekili Adayları Tanışma Toplantısında, bugün kadınlara yönelik ayrımcılığın her alanda bittiğini, aksine anayasaya pozitif ayrımcılığın girdiğini, engellilerin çok daha başı dik şekilde her yerde görünebilir nitelik kazandığını söyledi.

Engellilerin, gittiği her yerde mutluluk, tebessüm içinde baktığını anlatan Davutoğlu, kızların okula gitmesi, eğitim hayatına katılması konusunda her zamankinden daha üst oranlara ulaşıldığını belirtti.

"Haydi Kızlar Okula" gibi birçok kampanya düzenlendiğini anımsatan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın bu anlamdaki katkılarının hiç unutulmayacağını ve altın harflerle yazıldığını kaydetti.

Bu kampanyaların devam edeceğini dile getiren Davutoğlu, "Sizlerin de gerek Türkiye sathında gerekse bulunduğunuz ve temsil ettiğiniz illerde mutlaka bu görevi en üst şekilde yapmanızı rica ediyorum" diye konuştu.

Partilerinden 99 kadın milletvekili adayı olduğuna işaret eden Davutoğlu, "99 olmasına özen gösterdiğimiz için değil ama 99 Esma-ül Hüsna'dır, güzel isimlerin her biri var" ifadesini kullandı.

Bu sayıların daha da artması için gayret sarf ettiklerini anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ama bazı alışkanlıkları kırmak zor oluyor. 99 sayısına ulaştık. Yüzde 4'tü 2002'de temsil, şimdi yüzde 14. İdealim bunu yüzde 25'e doğru çıkarmak ama oraya yaklaştıracak bir seçim performansı gösteririz hep beraber diye düşünüyorum. Burada bütün kadın adaylarımızın da seçilecek yerlerde olduğunu söylüyorum. Hepiniz inşallah Meclis'e hep beraber, el ele geleceksiniz. Listenin hiçbir yeri bizim için seçilemeyecek yer değildir. Sonunda da görülecek ki AK Parti'den Meclis'e giren kadınlarımız hem Türkiye'yi temsil anlamında hem de bulundukları illeri ve değişik kanaatleri de temsil anlamında en renkli, en temsil kabiliyeti yüksek topluluk olacak."

"İkincil bir konumda olmayacaksınız"

Davutoğlu, "Biz sizleri sadece kadın olduğunuz için seçmedik. Yani kadınlarımızın sayısı şuraya çıksın... Tabi bunu arzu ederiz ama her biriniz tek başına öznesiniz. Kim size sadece kadın olmanız vesilesiyle siyaseti yapıştırırsa veya böyle yorumluyorsa, ona 'hayır, ben burada özne olarak varım' diyeceksiniz" ifadesini kullandı.

Kadın adayların hepsinin özgeçmişlerini, yaptıkları siyasi çalışmaları tetkik ettiklerini bildiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"(Şurayı da kadın bir adayla dolduralım) diye düşündüğümüz için sizleri aday göstermedik. Aksine her birinize değer verdiğimiz için sizleri aday gösterdik. Meclis'te özne olarak var olacaksınız, ikincil bir konumda olmayacaksınız. Konuştuğunuz zaman, bir başka temsil görevi yürüten erkek arkadaşınızla bir fark olmadan ve o özgüven içinde bütün millete hitap ederek konuşun. Bundan eminim ama hani birileri size başka şeyler yakıştırırsa, bunun doğru olmadığını ifade etmek için söylüyorum."

Davutoğlu, kadın milletvekili adaylarının her birinin Türk demokrasisine, siyasetine, geleceğine katkı yapacağına inandıklarını dile getirdi.

Sadece kadın, aile, engelli gibi konularda değil, her alanda kadınların sahip olduğu vasıflarla öne çıktıklarını ve onun gereğini yaptıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Kadınları ikna odalarına yönlendirenler bugün Meclis dışındalar ama onların ikna odaları için müstahak gördükleri kardeşlerimiz ise yeni Türkiye'nin kurucu unsurları oluyorlar. Genç kızları, kadınları ikna edilmesi gereken naif varlıklar olarak görmekten daha çok ne insan onuruna ve kadın onuruna saygısızlık olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'de siyaset yapan kadınların topluca ve tek tek çok büyük değer ifade ettiğini belirten Davutoğlu, Ahiyan-ı Rum, Bacıyan-ı Rum'un Anadolu'da medeniyeti inşası gibi yeni Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceklerini söyledi.

"Kimse dışlanmayacak, ötelenmeyecek"

"Farklılıklarımızı, güzel çeşitliliğimizi, zenginliğimizi bilerek, herkes heybesinde ne varsa onu ortaya koyacak. Kimse dışlanmayacak, kimse ötelenmeyecek, kimsenin özgürlük alanına herhangi bir müdahale söz konusu olmayacak" diyen Davutoğlu, başkalarının kendilerine örnek teşkil etmediğini, kendi doğrularıyla yaşadıklarını kaydetti.

Davutoğlu, şu görüşlerini paylaştı:

"Bir dönem birileri, dışlamayı kendilerine bir prensip addetmişlerse, hayat tarzlarına müdahaleyi, neredeyse 28 Şubat'ta hayat tarzımızı bırakın, her şeyimize müdahale ettiler. Ne söyleyeceğimize, ne içeceğimize, hangi marketten alışveriş yapıp, hangi marketler yeşil sermaye olup, onlardan alışveriş yapmayacağımıza kadar bizim hayatımıza, hayat tarzımıza müdahale eden zihniyet, kendileri böyle yaptığı için şimdi 'AK Parti hayat tarzımıza müdahale eder mi' diyor. 12 yıl içinde kimin hayat tarzına karıştık biz? Herkes kendi hayat tarzını yaşadı, yaşıyor. İsteyen istediği şekilde yaşar, ta ki başka birinin hayat tarzını, özgürlük alanını sınırlamayana kadar. Özgürlüklerin sınırlandığı yer, başka bir özgürlüğün başladığı yerdir."

Hep beraber Türkiye'yi örnek bir ülke yapacaklarına işaret eden Davutoğlu, insan onurunun, özgürlüklerin korunduğu ve dünyaya örnek siyasi bir hareket olan AK Parti'nin temel ilkelerinin siyasete yansıtılacağını kaydetti.

"Şu dendiği zaman kızıyorum..."

Bu anlamda kadın adaylardan, üç kademeli bir siyaset anlayışını yerleştirmelerini beklediğine dikkati çeken Davutoğlu, "Birincisi, temsil ettiğiniz vilayette aktif olmanız. Tabiri caizse iliklerine kadar oraya nüfuz etmeniz. Teşkilatlarımızla birlikte bu iki aylık kampanya süresince alana çıkmanız ve o alanı önce tanımanız, sonra bütünüyle tabiri caizse avucunuzun içine alıp Meclis'e onun ruhunu taşımanız, hangi ilden gelmişseniz. Bunu kampanyadan başlayarak yapabilirsiniz, hiç tereddüt etmeden" diye konuştu.

Kadın adaylardan, önce alana inmelerini isteyen Davutoğlu, adaylara şöyle seslendi:

"Kadın zarafetini, nezaketini, aynı zamanda kadının siyasetteki iddialı duruşunu önce illerinizde gösterin. Ta ki bir dahaki seçime kadar hiçbir il başkanı gelip de 'Bizde mücadele biraz çetin, kadın aday olmasa da erkek aday olsun' demesin bana. Bazı illerimizden bu geldi. Bir de şu dendiği zaman kızıyorum, 'Kadın kontenjanı başka yerden uygulansın'. Kadın kontenjanı diye bir şey yok AK Parti'de. Kadının her birinin tek tek değeri var. Onun için şöyle bir gösterin, çıkın, belki erkeklerden daha dirençli, daha da mücadeleci, gerektiğinde Güney ve Doğu Anadolu'yu özellikle kastediyorum, sandıkları aynı Mersin Arslanlı köyü kadınları gibi koruyacağınızı cümle aleme gösterin. Kadın zariftir ama dirençlidir, kadın naziktir ama mücadelecidir, kadın müsamahakardır ama vakurdur, bunu da gösterdiniz her alanda, şimdi de göstermenin vakti."

"Gösterelim ki anneler, kadınlar her bir yerde omuz omuzadır"

Davutoğlu, milletvekili adaylarından çözüm sürecine sahip çıkmalarını istedi.

Batı ve Doğu illerindeki milletvekili adaylarının bu illerdeki annelerle buluşması üzerine bir kampanya düzenlenmesi çağrısında bulunan Davutoğlu, şunları aktardı:

"Şu kritik dönemde tam da Ağrı'da saldırılar sürerken, öyle şeyler yapalım ki Batı illerimizin milletvekili adayları Doğu illerimize gitsinler ve oradaki annelerle buluşsunlar. Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki kadın milletvekili adaylarımız, Batı illerine gitsinler, şehit anneleriyle buluşsunlar. Ta ki görülsün ki anne yüreği birdir. Evlat acısı hisseden anne yüreğini parçalamak, bölmek mümkün değildir. Bizim vereceğimiz yüzlerce nutuktan daha fazla etkili olacak olan, eğer Batı vilayetlerindenseniz, sizin Diyarbakırlı annelerle kucaklaşmanızdır. Eğer Doğu vilayetlerdenseniz, şehit anneleriyle Batı'da kucaklaşmanızdır. Doğu veya Batı, bunu bir ayrım yapmadan söylüyorum. Bunu bir kampanya olarak düzenleyelim. Gösterelim ki anneler, kadınlar her bir yerde omuz omuzadır."

Ülkede barışı, istikrarı tehdit edenlerin ve terörü teşvik edenlerin karşısında önce kadınların durduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bu milli düzeyde yapılan siyasette de gerek sizin meslekleriniz gereği, gerekse siyasi tecrübeniz gereği, ne varsa hiç kimseden çekinmeden, Genel Başkanınız olarak ben söylüyorum, kim karşınıza engel çıkarırsa, o engeli kaldırmak benim görevim. Hiç kimseden çekinmeden görüşlerinizi dile getirin, katkılarınızı yapın" diye konuştu.

Davutoğlu, kadın milletvekili adaylarının vilayet ve millet düzeyinde yapacakları katkıları uluslararası alana da çekmeleri tavsiyesinde bulunarak, şöyle konuştu:

"İnşallah daha fazla kadınımızın uluslararası faaliyet ihtiva eden komisyonlarda görev almasını istiyorum. İnsan hakları kuruluşlarında, UNESCO'da, Kızılay'ın çalışmalarında, mülteci çalışmalarında, Afrika'nın açlıkla mücadelesinde sizleri de alanda görmek istiyoruz ki yine özellikle İslam dünyasına, Doğu'ya dönük ortaya konan yanlış algılara karşı örnekler sergileyelim. Bunlar yaygınlaştıkça alanda başörtülü, başı açık tüm hanımlarımız tek bir dille konuştuğunda, Türk, Kürt, Alevi, şehit annesi, Diyarbakır annesi bir dil konuştuğunda, uluslararası alana çıkıp insanlık onurunu ayağa kaldırdığımızda, işte o zaman çok sözünü ettiğimiz ama maalesef bazen yeterince anlaşılmayan medeniyet inşasının önü açılmış olur"

Kadınları yeni bir medeniyetin inşa edicileri olarak gördüğünü ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Zor, çetin yollardan geçerek demokrasiyi de Türkiye'de inşa eden o Arslan köylü kadınların temsilcileri olarak görüyorum. Bir daha Meclis'te ne başı açık ne örtülü hiçbir kadına 'dışarı' denilemeyecek. Bunu size taahhüt ediyorum. Bunu yerine getireceğiz. Aksine, Hazreti Mevlana'nın deyimiyle dışarı demeyeceğiz, gel ne olursan ol gel diyeceğiz. Herkese gel diyeceğiz. Ben bu güzel başlangıcın hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah 8 Haziran'da hepinizi Meclis'te görmek istiyorum. Omuz omuza birlikte yeni Türkiye'yi inşa etmek üzere."

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından eşi Sare Davutoğlu ile AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı tarafından yürütülen "Kadına Yönelik Şiddete Karşı İmza Kampanyası" metnini imzaladı.

Toplantıya, AK Parti'li kadın yöneticiler de katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Kadın Milletvekili Adayları Tanışma Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement