AK Parti Kayseri Milletvekili Karayel, Bütçe Görüşmelerinde Konuştu - Son Dakika
Yerel

AK Parti Kayseri Milletvekili Karayel, Bütçe Görüşmelerinde Konuştu

AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, TBMM’de görüşülmekte olan 2014 mali yılı bütçe kanun tasarısının dördüncü oturumunda Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde AK Parti grubu adına konuştu.

13.12.2013 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, TBMM'de görüşülmekte olan 2014 mali yılı bütçe kanun tasarısının dördüncü oturumunda Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesi üzerinde AK Parti grubu adına konuştu.

Karayolları Genel Müdürlüğünün 2014 yılı bütçesi üzerine AK Parti grubu adına söz aldığını belirterek, "Yol medeniyettir dedik. 'Gidemediğin Yer Senin Değildir.' sözünü rehber aldık, 11 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde 98.5 milyar harcayarak ulaşılmayan ülke toprağı bırakmadık" dedi.

Karayel, ülkemizde toplam 65.627 km yol ağının bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bunların yaklaşık 2244 km'si otoyoldur. Otoyol projelerinin en önemlisi 421 km uzunluğundaki körfez geçişi ve Gebze-İzmir otoyol projesidir. Bu projenin 5 yılda tamamlanması beklenmektedir. Bir başka önemli otoyol projesi ise İstanbul'a yapılacak üçüncü köprünün de içinde yer alacağı Kuzey Marmara otoyol projesidir. Bu proje 6 milyara mal olacaktır. Çanakkale Boğazı köprüsünün içinde olacağı Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale- Balıkesir otoyol projesi, Niğde-Ankara ve Ankara-Samsun ile Ankara-İzmir otoyol projeleri 2023'e kadar tamamlanarak hayata geçirilecektir. Karayollarının, yaklaşık 32.000 km si devlet yolu, 31.000 km si il yolu standardın dadır. Bu yolların 22.000 km'si bölünmüş yol olup, 6100 km geçmiş iktidarlar döneminde, 16.744 km'si de Ak Parti iktidarında yapılmıştır.

2003 öncesi 6 İlimiz bolünmüş yolla birbirine bağlı iken, bugün bu sayı 74 olmuştur. Bu yollardan, Ülkemizdeki tescilli 16.826.000 kara taşıt araçları yararlanmakta olup, yurt içi karayolu taşımacılığımızın %90'ı yapılmaktadır. Yurt içi kara taşımacılığı toplamda 182 milyon ton/km yük taşınmaktadır. Ülkemizdeki bu taşımayı 430 bin civarında K belgeli taşımacılık firmaları yapmaktadır. Bu yollarımız yapılırken, dağlar aşılmıyor, onlarca tünellerle dağlar, ovalara kavuşturuluyor. Yol yapımlarında yaklaşık 95000 kişi istihdam ediliyor. Bu tüneller neresidir dersek; Karşıyaka, Iğdır, Bolu, Çiftehan- Pozantı, Tatvan(Kuzgunkıran), Hopa/ Cankurtaran, İspir/Ovit, Manisa/Sabuncubel ,Ilgaz, Kop, Kahramanmaraş Püren tünelleridir. Malatya Erkenek Tüneli de 2 yıl içinde tamamlanacaktır. Bu yollar ve tüneller sayesinde yakıt ve iş gücünden yılda 15 milyar tasarruf sağlanmıştır.

Ordu-Sivas-Kayseri-Adana- Hatay arasındaki bu duble yolda 12.000 m uzunluğunda 22 tünel'de yapılmış olacaktır. Bu yol ağımız bittiğinde Akdeniz-Karadeniz arasındaki mesafe daha kısa ve ulaşılabilir olacaktır. Hedefimiz Türkiye'nin 100. Kuruluş yıl dönümünde ülkemizi 70 bin km bölünmüş yola kavuşturmaktır.

Yeni yollarımızın yapımının yanında mevcut yollarımızın kalitesini artırmak için BSK çalışmaları devam etmektedir. 2023 yılına kadar mevcut yollarımızın BSK'sı için toplamda 20 milyarın üzerinde harcama yapılacaktır.

Kendi seçim bölgemizdeki Kayseri/ Ankara -Niğde - Malatya - Yozgat -Sivas arasındaki yollarımızın tamamı BSK olarak ihale edilmiş, büyük bir kısmı bitirilmiş,2002 yılında 85 km olan bölünmüş yol 2013 yılında 493 km olmuştur. bu yollar 2014 yılı sonuna kadar tamamı BSK olarak bitirilecek ve 750 milyon harcama yapılacaktır.

Ayrıca Kayseri güney çevre yolunun 13 km'lik kısmının altyapı işleri bitirilmiş, garipçe köprülü kavşağı ve kayseri girişindeki boğaz köprüleri 2014 yılı içerisinde bitirilecektir. Ayrıca; Derevenk Viyadüğü 2014 yılında ihale edilecektir.

Kayseri Erciyes mastır planı çerçevesinde kış turizmine yönelik olarak yapılan yatırımlar son hızıyla devam etmekte olup, bu proje bitiğinde 5000 kişiye iş imkanı sağlanacaktır. Kayseri-Erciyes- Develi yolu 2014 yılı içerisinde BSK'lı duble yol olarak bitirilecektir.

Develi- Saimbeyli yolu bitme aşamasına gelmiş, Yahyalı- Mansurlu yolunun bitmesiyle Kayseri-Adana daha yakın hale gelecektir.

Kayseri Tomarza yoluna 2013 yılı içerisinde başlanmış.28 km olan bu yol 2014 yılında tamamlanacaktır. Tomarza-Tufanbeyli- Göksun yolunun mutlaka TCK yol ağına alınması halinde Maraş - Kayseri 85 km daha kısalacaktır.

Türkiye'nin kalkınmasında ve Hayallerin gerçeğe dönüşmesinde katkısı olan başta Başbakanımız olmak üzere, Bakanlarımıza, Bölge Müdürlerine ve çalışanlara emeği geçen tüm personele teşekkür eder. Bütçenin hayırlı olmasını dilerim." - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel AK Parti Kayseri Milletvekili Karayel, Bütçe Görüşmelerinde Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement