AK Parti'li Şentop: Türkiye'de Parlamenter Sistem Yerleşmedi - Son Dakika
Güncel

AK Parti'li Şentop: Türkiye'de Parlamenter Sistem Yerleşmedi

AK Parti\'li Şentop: Türkiye\'de Parlamenter Sistem Yerleşmedi

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye'de parlamenter sistemin yerleşmediğini ifade ederek, "Eğer yerleşmiş olsaydı, sisteme bu kadar darbelerle müdahaleler olmazdı.

08.04.2015 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye'de parlamenter sistemin yerleşmediğini ifade ederek, "Eğer yerleşmiş olsaydı, sisteme bu kadar darbelerle müdahaleler olmazdı. Parlamenter sistem yürüyemediği için Türkiye'de yeni bir sisteme ihtiyaç var. Başkanlık sistemi de bu bakımdan önemli" dedi.

Milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na teslim etme görevi nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden kayınpederi 68 yaşındaki İbrahim Emeksiz'in dün Çaycuma İlçesi'nde ki cenaze törenine katılamayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop bugün ilçeye gelerek taziyeleri kabul etti. Kayınpederinin evinde bir süre kalan Şentop, ardından partisinin ilçe teşkilatını ziyaret etti. Partililere açıklamalarda bulunan Şentop, 7 Haziran'da tarihin en önemli seçimlerinden birinin yapılacağını söyledi. Gelecek hafta yapacakları aday tanıtım toplantısının ardından seçim beyannemelerini açıklayacaklarını ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bu seçim, bizim 'Yeni Türkiye' diye ifade ettiğimiz, AK Parti'nin 2002'den bu yana oluşturmaya çalıştığı bir zihniyeti temsil edecek. Seçimlerde ya bunun devamı ya da o eski koalisyon hükümetlerinin, yurt dışında itibarın olmadığı, kapı kapı borç için gezen, ömrü 1,5 yıl olan hükümetlerin olduğu Türkiye arasında seçim yapılacak. Aslında milletimiz 2002'den bu yana bu tercihini net bir biçimde ortaya koydu. Yeni bir Türkiye'den yana güçlü bir desteği milletimizden tekrar alacağız."

TÜRKİYE'DE PARLAMENTER SİSTEM YERLEŞMEMİŞTİR

Yeni anayasa ile Türkiye'ye yeni bir siyasi sistem önerdiklerini söyleyen Şentop, daha ileri bir demokrasinin ancak başkanlık sistemiyle mümkün olduğunu vurguladı. Siyasi istikrarın teminat altına alınmasının başkanlık sistemiyle olabileceğini anlatan Şentop, "Başkanlık sisteminde ise parlamentoyu ayrı seçeceksin, bir de hükümetin başkanını ayrı seçeceksin. Bu da milletin daha fazla demokratik imkan kullanması anlamına geliyor. Parlamenter sistemdeki İngiltere ve Almanya gibi ülkeler büyük başarı sağlamış ama bu ülkelerin kendilerine özel şartları var. Bizim sistemimiz tarihi olarak da baktığımızda Türkiye'de yerleşmemiş. 'Türkiye'de parlamenter sistem yerleşmiştir' diyenler doğru söylemiyorlar, eğer yerleşmiş olsaydı, sisteme bu kadar darbelerle müdahaleler olmazdı. Parlamenter sistem yürüyemediği için Türkiye'de yeni bir sisteme ihtiyaç var. Başkanlık sistemi de bu bakımdan önemlidir" dedi. - Çaycuma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AK Parti'li Şentop: Türkiye'de Parlamenter Sistem Yerleşmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement