AK Parti Milletvekili Samsun Bakır, Orman Köylülerini Ziyaret Etti - Son Dakika
Yerel

AK Parti Milletvekili Samsun Bakır, Orman Köylülerini Ziyaret Etti

AK Parti Milletvekili Samsun Bakır, Orman Köylülerini Ziyaret Etti

Samsun Milletvekili Tülay Bakır, "Kırsal alanda özellikle orman köylülerimizin gelirlerini arttırmaya yönelik çalışıyoruz." dedi.

15.10.2014 10:45  Güncelleme: 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Milletvekili Tülay Bakır, "Kırsal alanda özellikle orman köylülerimizin gelirlerini arttırmaya yönelik çalışıyoruz" dedi.

Bakır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'nün Samsun'da orman köylülerinin gelirlerinin arttırılması yönünde yaptıkları projeleri yerinde inceledi.

Ormanların ülkenin çok önemli varlıkları olduğunu belirten Bakır, "Her dikilen ağaç bizim yanımızda canlıların ve evrenin yaşaması için önemlidir. Ormanlarımız bizim için akciğer anlamını taşıması yanında son zamanlarda besin ihtiyacımızın karşılanması yönünden de önemli konuma gelmiştir. Samsun'da  tarımsal alanda yürüttüğüm projelerin bazılarında gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve gerekse Orman İşletme Müdürlüklerimiz ile çalışmalarımız bir plan ve program çerçevesinde devam etmektedir. Kırsal alanda özellikle orman köylülerimizin gelirlerini arttırmaya yönelik çalışıyoruz. Bu projeler çerçevesinde ipekböceği yetiştiriciliği, arıcılık, mantar yetiştiriciliği ile odun dışı orman ürünlerinden ceviz, badem ve fıstık çamı konusunda çalışmaların geliştirilmesi önemlidir" diye konuştu.

Orman köylüsüne ek gelir

Orman köylerinde özellikle kadınların ekonominin içinde yer alması için uğraştıklarını ifade eden Bakır, şöyle devam etti:

"Kadınlarımızı bu alanlarda üretim yapmaya teşvik ederek aile geçimlerine katkı sağlanmalarını amaçlıyoruz. İpekböceği yetiştiriciliği alanındaki çalışmalarımız halen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Kozabirlik Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak devam etmektedir. Kozabirlik Genel Müdürlüğü dut fidanı ihtiyacımızı karşılamaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ise üreticilerimizin eğitimlerini sağlamaktadır. Bu kapsamda 2014 yılında Yakakent, Bafra ve Ondokuzmayıs ilçelerimizde toplam 60 dekar civarında dut bahçesi tesisi ilk yılımızda tamamlanmıştır. İpekböceği yetiştiriciliği ile üreticilerimiz 45 günlük zamanda bir dekardan alacakları ortalama 90 kilogram yaş koza karşılığı 3 bin lira civarında bir gelir elde etmeleri mümkün olacaktır. Proje ipekböceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesinde sektöre de önemli katkı sağlayacak. Orman alanlarımızdan uygun olan yerlerde ipekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ile Samsun'un yakın zamanda sadece yaş koza üreten bir il olmayıp sektörün her dalının faaliyet göstereceği bir il olacağını ümit ediyorum."

Salıpazarı ve Ayvacık'ta kestane balı üretim projesi

Salıpazarı'nda 2014 yılında başlatılan kestane balı üretimi projesinde iyi sonuçlar alındığını vurgulayan Bakır, "Projemizden bu yıl olumlu sonuçlar elde ettik. Kestane balı üretimi ile daha çok sayıda üreticimizi faydalandırmak amacıyla 2015 yılında Salıpazarı İlçemizde farklı köylerimizi ilave edeceğimiz projeye Ayvacık İlçemizden de üreticilerimizi entegre etmeyi planlıyoruz.  Ayrıca odun dışı orman Ürünleri kapsamında özellikle ceviz ve fıstık çamı yetiştiriciliğinin belirlenen ve alan tespit çalışmaları devam eden köylerimizde yaygınlaştırılması ile orman köylümüze ek gelir sağlanması mümkün olacaktır" dedi. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel AK Parti Milletvekili Samsun Bakır, Orman Köylülerini Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement