AK Parti Myk ve Mkyk Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Myk ve Mkyk Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, partisinin seçim takvimi çerçevesinde aday adayı başvurularının 31 Ağustos Pazartesi günü sabah 08.00'den itibaren başlayıp, 3 Eylül Perşembe günü saat 19.00'a kadar tamamlanacağını bildirdi.

28.08.2015 23:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, partisinin seçim takvimi çerçevesinde aday adayı başvurularının 31 Ağustos Pazartesi günü sabah 08.00'den itibaren başlayıp, 3 Eylül Perşembe günü saat 19.00'a kadar tamamlanacağını bildirdi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan MYK ve MKYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, AK Parti'nin bütün seçim çevrelerinde seçime katılma kararı aldığını belirterek, bunu Yüksek Seçim Kurulu'na bildireceklerini kaydetti.

Aday tespit ve sıralamasıyla ilgili daha önce de olduğu gibi yine merkez yoklamasıyla adaylarını belirleyeceklerini ifade eden Atalay, şunları söyledi:

"Burada belki önemli bir husus başvurularla ilgili. Başvuruları aslında hafta sonu olmasa başlatacaktık. Pazartesi, 31 Ağustos'ta aday adaylığı başvuruları başlayacak partimizde. Kısa bir süre dört gün 3 Eylül perşembe akşamına kadar. Yani 31 Ağustos pazartesi günü sabah 8.00'de başlayacak, 3 Eylül perşembe günü saat 19.00'a kadar aday adaylığı başvuruları tamamlanmış olacak. Bunu özellikle süre kısa olduğu için ifade etmek istiyorum. Bir de biliyorsunuz kamu görevlileri ile ilgili bir takvim vardı, onu Yüksek Seçim Kurulu açıklamıştı. Ben de bunu hatırlatma babında tekrar edeyim. 31 Ağustos Pazartesi günü akşamına kadar kamu görevlilerinin istifa etmesi gerekiyor. Onların süresi daha kısa, bu sık takvim içinde bütün bu işlemlerin yapılması gerekiyor."

"Engelli adaylar ödeme yapmayacak"

Aday adaylarından başvuru ücreti olarak 7 Haziran seçimindeki uygulamayı sürdüreceklerini dile getiren Atalay, "Erkek adaylar 5 bin lira ödeyecek, kadın adaylar 2 bin 500 yüz lira ödeyecek. Engelli adaylar ödeme yapmayacaklar. Onların engellilik tespiti gerekiyor. O raporları getirenlerden herhangi bir ödeme alınmayacak" dedi.

Atalay, aday adaylarının başvurularını genel merkeze yapabilecekleri gibi herhangi bir il başkanlığına da yapabileceklerini ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Atalay, partisinin aday belirleme sürecine ilişkin de "Komisyonlar kurulacak değerlendirmeler yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu biliyorsunuz son aday listelerinin teslimi olarak 18 Eylül akşamını verdi. Dolayısıyla bütün çalışmalar tamamlanacak ve 18 Eylül akşamına kadar partiler Yüksek Seçim Kurulu'na aday listelerini sunmuş olacaklar. Sonra onun denetlenmesi, kesin listelerin yayınlanması var. Ama partiler için önemli olan 18 Eylül tarihi" diye konuştu.

-3 dönem kuralı

AK Parti'nin 12 Eylül'deki büyük kongresinin de MKYK ve MYK'da ele alınan diğer bir konu olduğunu belirten Atalay, bu kongreye ilişkin kararın bir önceki MKYK toplantısında alındığını anımsattı.

Bugün de kongreye ilişkin hazırlıkların gözden geçirildiğini ifade eden Atalay, "Teşkilat başkanımız kongre hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi. O da hızla yürüyor. O konuda herhangi bir sorun yok. Bütün birimlerimiz, kongreye hazırlanıyor. Onun hem hukuki boyutları var hem tabii yapılacak etkinlikler var. Kongremiz bir anlamda seçim startımız da olacak. Seçimle ilgili ilk mesajlarımızı bu büyük kongremizde vermiş olacağız. O yönde de çalışmalarımız var. Kongremizin söylemi, billboard, orada dağıtacağımız dokümanlar vesaire, o çalışmalarımız da yoğun şekilde devam ediyor" dedi.

Atalay 3 dönem kuralıyla ilgili soruya da şu karşılığı verdi:

"3 dönem kuralıyla ilgili geçen MKYK'da karar verilmişti. Şu anda bir tüzük komisyonumuz var, çalışıyor. 3 dönemliklerle ilgili adaylıkta biliyorsunuz bir düzenleme yapılıyor. Yani 25. Dönem olan, benim durumumda olanlar, 3 dönemlik olduğu için 25. Dönem'de aday olmayanlar şimdi 26. Dönem olduğu için başvurabilecekler. Ayrıca bu kısa sürede 3. dönem olmuş olanlar da yine adaylık için başvurabilecekler. Kural tamamen kalkmıyor ama tüzüğümüzde böyle bir düzenleme yapılıyor. 3 dönemle ilgili çözümlememiz bu şekilde."

Atalay, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yeni kabineyle ilgili twitter üzerinden açıklamaları vardı, bunun toplantıdaki yansımaları nasıl oldu?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"O konuda çok açıklamalar yapıldı. Yani bu konuda Başbakanımız da açıklama yaptı. Bizler de yaptık. İlk defa ülkemizde bir seçim hükümeti modeli uygulanıyor. Anayasa gereği Cumhurbaşkanımız seçime götürüyor parlamentoyu ve Anayasa gereği bir mecburiyet içinde bir hükümet kuruluyor. Bu bir koalisyon değil. Bu AK Parti'nin bir hükümeti değil. Bu bir erken seçim. Neticede Anayasa'nın getirdiği sınırlar içinde bir zorunluluk. Dolayısıyla o yorumların burada yapılması tabii çok yanlış. Sayın Bahçeli burada epey çelişkili tutumlar içinde. Doğrusu zor bir durum da yaşıyorlar. Onları mazur görmek lazım, bugünlerdeki telaşlı ve aşırı, hakaret içeren açıklamalarından dolayı."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti Myk ve Mkyk Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü: Sandığa Giderken Düşünmemiz Lazım
    00:09 Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü: Sandığa Giderken Düşünmemiz Lazım

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel'in halk buluşmasında konuşan Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü, “Sandığa giderken bazı şeyleri düşünmemiz lazım. Mesela yanan ormanlarımız sırasında buraya zamanında uçak getiremeyenleri, Söğüt halkının elinden arazileri alınıp Okluk Koyunda saray yapanları düşünmemiz lazım" dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.


Advertisement